George Hincapie je bil v cilju neizmerno razočaran. Foto: EPA
George Hincapie je bil v cilju neizmerno razočaran. Foto: EPA
Sergej Ivanov
Sergej Ivanov je prvič na Touru dobil etapo leta 2001, letos pa je dobil dirko Amstel Gold. Foto: EPA
Thor Hushovd
Thor Hushovd je po kazni za Marka Cavendisha velik favorit za zeleno majico v Parizu. Foto: EPA
Ivanovu uspel pobeg v 14. etapi

Ruski prvak je drugič v karieri dobil etapo na največji dirki na svetu. Odločilni napad mu je uspel 10 km pred ciljem. Irec Nicolas Roche je zaostal 16 sekund, tretji je bil Avstralec Hayden Roulston. Veteran George Hincapie je bil večji del etape v virtualni rumeni majici, v zadnjih kilometrih pa so ubežiniki preveč taktizirali in glavnina se je približala na pet minut in 36 sekund zaostanka, kar pomeni, da je Američan za pet sekund zgrešil rumeno majico, ki jo že teden dni uspešno brani Rinaldo Nocentini.

Italijan bo zelo težko ubranil skupno vodstvo v nedeljo, ko karavana zavije v Alpe. Ciljni vzpon do Verbierja je dolg 8,8 km, povprečni naklon pa je 7,5-odstoten.

"Počakal sem na pravi trenutek in nato napadel. Presenetil sem tekmece in dal vse od sebe. Ta zmaga je res neverjetna, saj sem zelo dolgo časa čakal na ta trenutek," je bil vesel Ivanov.

Armstrong si je želel Hincapieja v rumenem
"Nihče si ni bolj želel Georga v rumeni majici kot jaz. Naša ekipa je narekovala zmeren tempo, hoteli smo, da ima Hincapie okoli dve minuti naskoka. AG2R je dejal, da ne bo branil majice Nocentinija, a so si očitno premislili. Najbolj odločilna je bila pospešitev ekipe Garmin Slipstream v zadnjih kilomterih," je dejal Lance Armstrong, velik prijatelj Hincapija, ki mu je pomagal do sedmih zmag na Touru.

Hud udarec za Cavendisha
V šprintu glavnine je 13. mesto osvojil Mark Cavendish, ki pa je nepravilno oviral velikega tekmeca v boju za zeleno majico Thora Hushovda. Britanca so kaznovali z uvrstitvijo na konec glavnine (154. mesto), Norvežan pa ima že 18 točk naskoka. Hushovd se je takoj po prihodu v cilj pritožil, da ga je Cavendish potisnil v ogrado. Po pregledu posnetka so organizatorji kaznovali zmagovalca štirih etap na letošnjem Touru. "Manx Express" bo zelo težko nadoknadil zaostanek, saj je bo konca Toura verjetno le še en šprint, zadnji dan v Parizu.

Policist zbil tri ljudi, en človek je umrl
Policist na motociklu, ki je spremljal kolesarje, je zbil tri gledalce in jih poškodoval. Nesreča se je zgodila v vasi Wittelsheim, 40 km po štartu etape v Colmarju, vse tri gledalce pa so odpeljali v bolnišnico v Mulhousu, kjer je ena gledalka umrla. Policijski komandir Christophe Blanc je dejal, da se je policist na motociklu sicer skušal izogniti gledalki, ki je neprevidno prečkala cesto, vendar mu to ni uspelo. Gledalko je zadel, sam pa padel z motorja. Ta se je zaletel v še dva gledalca; ena je bila mati z otrokom v naročju. Tri ljudi so prepeljali v bolnišnico, kjer sta dva izven smrtne nevarnosti.

14. etapa,  
Colmar-Besancon, 199 km:

1. S. IVANOV RUS 4:37:47
2. N. ROCHE IRS +0:16
3. H. ROULSTON AVS vsi
4. M. MAASKANT LUKS
5. S. MINARD FRA
6. D. RIGHI ITA isti
7. C. LE MEVEL FRA
8. G. HINCAPIE ZDA
9. D. BENNATI ITA čas
10. G. CIOLEK NEM 0:22
...
13. T. HUSHOVD NOR 5:36
38. A. CONTADOR ŠPA vsi
46. R. NOCENTINI ITA isti
50. L. ARMSTRONG ZDA čas
96. S. ŠPILAK SLO




Skupni vrstni red po 14. etapi:

1. R. NOCENTINI ITA 58:13:52
2. G. HINCAPIE ZDA +0:05
3. A. CONTADOR ŠPA 0:06
4. L. ARMSTRONG ZDA 0:08
5. C. LE MEVEL FRA 0:43
6. B. WIGGINS VB 0:46
7. A. KLÖDEN NEM 0:54
8. T. MARTIN NEM 1:00
9. C. VANDE VELDE ZDA 1:24
10. A. SCHLECK LUKS 1:49
...
17. C. SASTRE ŠPA 2:52
19. C. EVANS AVS 3:07
...
130. S. ŠPILAK SLO 1:28:09
Ivanovu uspel pobeg v 14. etapi