Thor Hushovd je slavil pred Američanoma Georgeom Hincapiejem in Davidom Zabriskiejem. Foto: EPA
Thor Hushovd je slavil pred Američanoma Georgeom Hincapiejem in Davidom Zabriskiejem. Foto: EPA
David Zabriskie
David Zabriskie ni upravičil vloge prvega favorita. Foto: EPA
Ivan Basso
Medtem ko so se kolesarji v Strasbourgu merili na prologu, si je Ivan Basso, ki so ga v petek zaradi domnevne vpletenosti v dopinško afero izključili z dirke, privoščil domači trening v bližini Milana. Foto: EPA

Trikratni norveški prvak v kronometru je slavil tretjo etapno zmago na največji kolesarski dirki na svetu. Rumeno majico je en dan že nosil pred dvema letoma. Tretje mesto je v Strasbourgu pripadlo prvemu favoritu Davidu Zabriskieju, ki je prolog dobil lani (pred Lanceom Armstrongom). Dobro se je znašel Alejandro Valverde, ki je bil peti.

"Nikoli si nisem mislil, da lahko zmagam na prologu. Vedel sem, da sem napredoval v vožnji na čas, nisem pa si mislil, da bo to dovolj," je povedal Hushovd, ki vozi za Credit Agricole. Njegov glavni cilj na letošnji dirki je spet obleči zeleno majico za najboljšega šprinterja,poleg tega pa še kakšna etapna zmaga, ki je lani ni dočakal.

Tadej Valjavec je s polminutnim zaostankom zasedel 72. mesto, Matej Mugerli pa je 7-kilometrsko preizkušnjo končal kot 123. Tudi v nedeljo bodo kolesarji ves dan v Strasbourgu.

Prolog, Strasbourg, 7 km:         
1. T. HUSHOVD NOR 8:17 2. G. HINCAPIE ZDA isti čas 3. D. ZABRISKIE ZDA 0:04 4. S. LANG NEM vsi 5. A. VALVERDE ŠPA isti 6. S. O'GRADY AVS čas 7. M. ROGERS AVS 0:06 8. P. SAVOLDELLI ITA 0:08 9. F. LANDIS ZDA 0:09 10. V. KARPEC RUS 0:10 ... 72. T. VALJAVEC SLO 0:30 123. M. MUGERLI SLO 0:40