Oscar Pereiro (levo) in Andreas Klöden (desno) sta morala priznati premoč Floydu Landisu. Se bo Nemec s tretje stopničke pomaknil na najvišjo? Foto: EPA
Oscar Pereiro (levo) in Andreas Klöden (desno) sta morala priznati premoč Floydu Landisu. Se bo Nemec s tretje stopničke pomaknil na najvišjo? Foto: EPA

Španec je bil lani za Landisom drugi v skupnem seštevku in naj bi kmalu postal uradni zmagovalec lanskega Toura, a je zdaj tudi on osumljen jemanja poživil. Francoski časnik Le Monde je poročal, da naj bi Pereiro neupravičeno jemal salbutamol, ki sicer služi kot zdravilo proti astmi.

Prinesti bo moral potrdilo
Pozitiven naj bi bil v 14. in 16. etapi. Mednarodna kolesarska zveza je vedela za izide testov, vendar ni ukrepala, ker je imel Pereiro zdravniško potrdilo. Le Modne poroča, da je francoska protidopinška agencija podvomila o upravičenosti jemanja zdravil, saj naj bi bil član moštva Caisse d'Epargne zdrav. Odločili so se, da mora Pereiro predložiti ustrezne papirje do naslednjega tedna, s katerimi bo dokazal, da je upravičeno jemal salbutamol. Poleg njega je osumljenih še šest kolesarjev, ki so lani nastopili na Touru.

Predstavnik ekipe Caisse d'Epargne Francis Lafargue je povedal, da je Pereiro pozabil pravočasno odgovoriti na dve pismi, ki mu jih je lani jeseni poslala francoska protidopinška agencija, a ima vse potrebne dokumente in naj ne bi goljufal.

Bo Klöden postal zmagovalec?
Landisa so je ujeli po njegovi zmagoviti vožnji v 17. etapi, jemal naj bi testosteron. Zagovarjal se bo 8. februarja, grozi pa mu odvzem zmage in dveletna prepoved nastopanja. Če bi diskvalificirali Landisa in Pereira, bi se zmage veselil Andreas Klöden. Nemec je lani zasedel 3. mesto v Parizu.