Tretjo najstarejšo večetapno dirko na svetu je dobil Joaquim Rodriguez. Foto: Reuters
Tretjo najstarejšo večetapno dirko na svetu je dobil Joaquim Rodriguez. Foto: Reuters
Joaquim Rodriguez
Joaquim Rodriguez je v preteklosti že dobil etapo na Vuelti, zdaj pa se mu je veliki met posrečil še v skupnem seštevku. Foto: EPA

31-letni kolesar ruske Katjuše je tako po dolgih 27 letih postal prvi Katalonec, ki je dobil Volta a Catalunya, eno izmed bolj prestižnih večetapnih dirk. Leta 1983 je bil na dirki, katere prva izvedba je bila odpeljana daljnega leta 1911, najboljši Josep Recio.

Pred svojci do uspeha kariere
"Dirkanje na domačih tleh me je vedno navdihovalo, zmaga na eni izmed najuglednejših etapnih dirk pa je bil vedno moj veliki cilj," se je v družbi žene, otrok in preostalih sorodnikov veselil Rodriguez, ki je doma iz vasi Parets del Valles v bližini dirkališča v Montmelu.

Odločilno prednost si je najmanjši kolesar v letošnji karavani priboril v 3. etapi, ko sta v gorski etapi pobegnila s Xavierjem Tondom, ki je slavil etapno zmago, a je bil na koncu v skupnem seštevku za 10 sekund prekratek za Rodriguez. Do tretjega mesta se je prebil Estonec Rein Taaramae.

Brajkovič v prvi deseterici
Od četverice slovenskih kolesarjev se je najbolj izkazal Jani Brajkovič (Radio Shack), ki se je s slabo minuto in pol zaostanka uvrstil v najboljšo deseterico dirke, ki šteje tudi za ProTour. Kristjan Koren je v dresu Liquigasa zasedel 48. mesto in s tem za sedem mest prehitel Tadeja Valjavca (AG2R La Mondiale). Gorazd Štangelj (Astana) je bil na koncu 90. med 156 kolesarji, ki so dokončali sedemetapno dirko.

PROTOUR - DIRKA PO KATALONIJI
7. ETAPA

Circuit de Catalunya, 118 km:         
1. J.-J. HAEDO ARG 2:32:21
2. R. FOSTER NEM
3. N. ROCHE IRS vsi
4. D. VIGANO ITA
5. L.-S. HAEDO ARG isti
18. J. BRAJKOVIČ SLO
20. T. VALJAVEC SLO čas
71. G. ŠTANGELJ SLO
72. K. KOREN SLO
 
Končni vrstni red:                    
1. J. RODRIGUEZ ŠPA 25:16:03
2. X. TONDO ŠPA +0:10
3. R. TAARAMAE EST 0:43
9. J. BRAJKOVIČ SLO 1:25
48. K. KOREN SLO 11:30
55. T. VALJAVEC SLO 17:41
90. G. ŠTANGELJ SLO 32:53