Moštvo Janija Brajkoviča za zdaj ni dobilo povabila na Giro. Foto: MMC RTV SLO
Moštvo Janija Brajkoviča za zdaj ni dobilo povabila na Giro. Foto: MMC RTV SLO
Borut Božič
Borut Božič se je lani prebil med najboljše šprinterje na svetu. Foto: Reuters
Tadej Valjavec
Tadej Valjavec bo nastopil na Dirki po Italiji. Foto: EPA

Če nas je še pred kratkim navduševal nesrečni Grega Bole, ki zdaj celi svoje rane z asfalta košarkarskega Limogesa, pa se v tem tednu navdušujemo nad še enim novincem v svetu najboljšega kolesarstva.

Po Kataloniji kar dva med deseterico
Primorec Kristjan Koren, ki se je kalil že v naših klubih in je ničkolikokrat nase opozoril na največjih tekmovanjih v mlajših kategorijah, je ob začetku Dirke po Kataloniji prišel kar v prvo deseterico. In to že uvodni dan v prologu. Ob tem zdaj zanesljivo drži mesto med najboljšimi, čeprav večina meni, da se bo letošnja Katalonija odločala danes in jutri, po mnenju kolesarskih poznavalcev pa bo slovensko vodstvo Koren na koncu moral predati Janiju Brajkoviču, ki je v skupnem seštevku prav tako znotraj deseterice. Za Belokranjcem pa je že uspešno preverjanje moči v novem dresu Radia Shacka in 12. mesto na dirki proti soncu s ciljem v Nici.

Prihaja čas Boruta Božiča
Ob koncu tedna se s preizkušnjo Gent-Wevelgem začenja pettedenski prestiž spomladanskih enodnevnih klasik, kjer naj bi med našimi v ospredje prišel najboljši slovenski kolesar preteklega leta Borut Božič, ki pa vsaj za zdaj ni dobil povabila na letošnji Giro. Tam očitno ne bo tudi Radia Shacka. Italijanski prireditelji so sicer objavili, da so Američane zavrnili sami, vsekakor pa tokrat italijanski premier Silvio Berlusconi "na mizo ni vrgel" pol milijona ameriških dolarjev kot ob lanski stoletnici rožnate dirke, da je po italijanskih cestah vozil tudi Lance Armstrong. Za zdaj vse kaže, da bomo tako na Giru videli le oba naša najizkušenejša kolesarja. Tadej Valjavec je dobesedno sam, z lanskim 8. mestom, poskrbel, da je iz Rima vabilo romalo tudi na naslov najboljše francoske zasedbe Ag2r, medtem ko je Gorazd Štangelj v vsakem moštvu še kako dobrodošel član deveterice, ki nastopi.

Štangelj na Touru pomočnik Contadorja?
Nekaj previdnosti pa le ne bo odveč, saj morda na tej dirki ne bo niti Novomeščana. Poteza, ko je ob padcu brez oklevanja podal kolo poznejšemu zmagovalcu Albertu Contadorju, je Španca prej kot ne dokončno prepričala, da bo Štanglja vzel v svojo zasedbo za dirko vseh dirk v sezoni, za sloviti Tour, ko kolesarski svet pričakuje odločen in povsem odkrit boj prsa ob prsa med Armstrongom in Contadorjem. Tokrat vsak s svojimi pomočniki in ne znotraj Astane kot lani, ko ob Armstrongu prav zaradi Contadorjeve želje ni bilo Janija Brajkoviča.

Začenja se tudi domača sezona
Tisti, ki so še na poti v svet profesionalizma, in na tem seznamu je za zdaj najviše dolenjska puščica Marko Kump, se preizkušajo na dirki, ki bi težko imela bolj slavno ime - na lovoriki Coppi Bartali v Italiji. Še nečesa ne smemo prezreti. Tudi na domačem asfaltu bo sezona le zacvetela in tako zgodaj že dolgo ni. Ob vsem skupaj še na novem prizorišču, jutri popoldan v Vidmu Dobrepolju. Kolesarska pričakovanja so zares velika in tudi želje po uspehih niso majhne.

Dare Rupar, Jutranja športna zgodba Vala 202