Kesslerju se je tokrat izšlo. Foto: EPA
Kesslerju se je tokrat izšlo. Foto: EPA
Tom Boonen
Boonenu se upravičeno smeje, a slej ko prej bo moral rumeno majico prepustiti drugemu. Foto: Reuters
Erik Dekker
Dekker je klavrno končal športno pot - ob cesti belgijske vasice Verviers. Foto: Reuters
Jens Voigt
Pobeg skupine, v kateri je bil tudi Voigt, ni uspel. Foto: EPA

Kessler se je iz glavnine "izstrelil" dobra dva kilometra pred koncem, ob vzponu 3. kategorije na Cauberg, in v cilju končal s 5 sekundami prednosti pred moštvenim kolegom Avstralcem Michaelom Rodgersom. Tretji je bil Italijan Daniele Benati. Kessler je s pobegom poskusil tudi v 2. etapi, vendar je bil ujet 50 metrov pred ciljno črto.

"Občutek me za razliko od včeraj tokrat ni izdal. Ker je bil pred ciljem še vzpon, sem vedel, da imam boljše možnosti za zmago. S tem sem prinesel nekaj veselja v moštvo, ki je bilo zaradi dogodkov pred začetkom Toura (izključitev Ullricha) v šoku," je dejal Kessler, član T-Mobila.

Četrto mesto je pripadlo Boonenu, ki je tako prevzel vodsto v skupnem seštevku, saj je bil Norvežan Thor Hushovd tokrat le 62. (+0:17). Uspeh Boonena je še toliko večji, saj mu je 5 km pred ciljem počila zračnica.

Peterici zmanjkalo sape
Na etapi, ki se je začela na jugu Luksemburga, končala pa na jugu Nizozemske, je v hudi vročini - živo srebro se je povzpelo do 35 stopinj Celzija - skoraj 200 km bežalo pet kolesarjev. Ubežna skupina, ki so jo sestavljali Jens Voigt, Jose Luis Arrieta, Unai Etxebarria, Jerome Pineau in Christophe Laurent, si je največ privozila šest minut prednosti. Kot zadnji je bil ob vzponu na Cauberg, kjer je sicer vsako leto cilj klasike Amstel Gold, ujet Arrieta.

Velika smola za Valverdeja
Dirka je končana za enega izmed favoritov Španca Alejandra Valverdeja, vodilnega v Protouru, ki se je 20 km pred ciljem zapletel v padec in si zlomil ključnico. Kariero je s padcem končal 36-letni Erik Dekker. Nizozemec je v belgijski vasici Verviers trčil z Američanom Fredom Rodriguezom, tako da sta oba udarila v pločnik. Dekker je pred letošnjim Tourom napovedal, da bo to njegova zadnja dirka. V novi sezoni bo športni direktor Rabobanka.

Esch sur Alzette-Valkenburg, 216,5 km: 
  1. M. KESSLER        NEM     4:57:54 
  2. M. ROGERS         AVS       +0:05 
  3. D. BENNATI        ITA         vsi 
  4. T. BOONEN         BEL             
  5. E. ZABEL          NEM             
  6. L. PAOLINI        ITA             
  7. O. FREIRE         ŠPA        isti 
  8. E. MAZZOLENI      ITA             
  9. G. TOTSCHNIG      AVT             
 10. F. WEGMANN        NEM         čas 
 ...                                   
 67. T. VALJAVEC       SLO       +0:17 
154. M. MUGERLI        SLO        8:05

SKUPNI VRSTNI RED PO 3. ETAPI:
1. T. BOONEN BEL 14:52:23 2. M. ROGERS AVS +0:01 3. G. HINCAPIE ZDA 0:05 4. T. HUSHOVD NOR 0:07 5. P. SAVOLDELLI ITA 0:15 6. D. BENNATI ITA 0:15 7. F. LANDIS ZDA 0:16 8. V. KARPETS RUS 0:17 9. S. GONČAR UKR isti 10. M. KESSLER NEM čas ... 57. T. VALJAVEC SLO 0:48 160. M. MUGERLI SLO 12:41