Primož Roglič: Vsepovsod gre lahko dobro, pa tudi vsepovsod gre lahko slabo.

Kolesarski zvezdnik Primož Roglič se je pred dnevi na kratko iz svoje zimske baze v Monaku vrnil v Slovenijo, kjer je med drugim za leto dni prevzel vlogo ambasadorja v Fundaciji Mira Cerarja za mlade športnike iz socialno šibkih okolij. Ob tem skoku v domovino je nastal tudi pogovor za Val 202, kolesarski as je nastopil v osrednjem tedenskem intervjuju kot Nedeljski gost.

V sezoni 2022 je Primož Roglič v 58 dirkalnih dneh slavil šest zmag, od tega pet posamičnih, pri čemer je osvojil prestižni etapni dirki Pariz–Nica in Po Dofineji. Foto: ASO/Aurélien Vialatte
V sezoni 2022 je Primož Roglič v 58 dirkalnih dneh slavil šest zmag, od tega pet posamičnih, pri čemer je osvojil prestižni etapni dirki Pariz–Nica in Po Dofineji. Foto: ASO/Aurélien Vialatte

Končati želi zgodbo s Francijo

Njegova kariera je zaznamovana z vzponi in padci. In to dobesedno. Na vzponih dosega zmage, padci mu ustavljajo zmagoviti tok kariere poklicnega kolesarja. Prva polovica letošnje sezone mu je šla kljub spomladanski poškodbi bolj ali manj po načrtih, dobil je dve francoski dirki Pariz–Nica in Po Dofineji, potem pa mu je sezono na glavo postavil padec v peti etapi Dirke po Franciji.

"V tistem trenutku nisem kaj dosti razmišljal. Samo čim prej naravnati ramo, pa sesti spet na kolo in čim hitreje čez ciljno črto. Takšne stvari se ti lahko zgodijo samo, če si tam. In očitno sem leto za letom vedno tam zraven. Težko je biti pameten in ugotavljati, zakaj se je to spet zgodilo ravno meni, ampak kar je bilo, je bilo – gledamo naprej. Verjamem, da bom tudi jaz nekoč v pravem trenutku na pravem mestu. Navezal bi se na začetek sezone, ko smo ukinjali 'tako imenovane' francoske uroke. Da to zgodbo še končamo."

"Kjer je volja, je pot. Na koncu nikoli nisem odnehal. Tudi zato imam takšno kariero oziroma zgodbo, kot jo imam!" je še poudaril zasavski orel, ki je na primer po padcu na zadnjem Touru nato s slabim tednom treninga šel na Dirko po Španiji, omejil izgube in začel resno ogrožati Remca Evenepoela, nato je prišel nov usodni padec v sprintu 16. etape, ki je končal njegovo sezono 2022.

Giro ali Tour? Roglič odgovarja: "Dajmo najprej pozdraviti ramo."

Glavna težava na Touru: zlomljeni koščici v hrbtu

Zanimivo je, da Roglič pri svojih dosežkih in urokih večinoma govori v prvi osebi množine. Na zavedni in nezavedni ravni poudarja moč svojega kolektiva. Eden najodmevnejših tekmovalnih dni v iztekajočem se letu je bil 13. julija, ko sta na odločilni etapi Dirke po Franciji s ciljem na Col du Granon dva člana Jumba Visme, Jonas Vingegaard in Primož Roglič, izmenično napadala rumeno majico Tadeja Pogačarja in mu jo na koncu tudi uspela sleči. Zasavcu je žal, da zmagovite dirke za svojo ekipo ni mogel doživeti do konca.

"Na Touru sem bil, da dirkam. Ko sem v žaru borbe, vedno dirkam na polno. V nekaterih trenutkih dirkam zase, v drugih za ekipo. Moja glavna težava na Touru ni bila izpahnjena rama, na kar sem se z leti že kar navadil, ampak dve zlomljeni koščici v hrbtu, zaradi česar sem bil nato prisiljen zapustiti Dirko po Franciji, ki je bila za našo ekipo daleč najboljša do zdaj."

"Hvala Bogu, da sem našel kolesarstvo!"

Letošnji Tour je bil tudi promocija ferpleja v kolesarstvu, saj je ponudil izjemno športen obračun med Jonasom Vingegaardom in Tadejem Pogačarjem, na enak način, kot je Tour leta 2020 doživel izjemno športen zaključek v slovenskem dvoboju Pogačar – Roglič. 33-letni šampion je ne glede na razplet hvaležen, da je v tem športu.

"Išče se, da zmaga najboljši. Ampak na športni način. To je vrednota, ki jo sam živim in za to se moramo boriti. Hvala Bogu, da sem našel kolesarstvo, še zlasti zato, ker v njem nisem od samih začetkov. Uživam, da sem lahko del tega športa, veliko sem dobil od njega in mu tudi ogromno dal."

Pogodba z Jumbom do 2025? Najprej sezona 2023.

V pogovoru se je dotaknil tudi številnih govoric o zamenjavi moštva v sklepnih letih svoje kolesarske kariere. Ekipa Jumba Visme je lani ob tem času objavila, da so s Slovencem podaljšali pogodbo do konca leta 2025, zanimivo pa je, da je bil v tokratnem pogovoru Roglič skrivnosten glede obdobja po 2023.

"Imam še pogodbo z moštvom Jumbo Visma, zanesljivo še naslednje leto, potem bomo pa videli. Nobena stvar v življenju ni dokončna. Vsi iščemo optimalne poti. Vedno si bom skušal izboriti najboljše možnosti, kjer koli pač bom."

"Skupaj smo rasli in smo trenutno najboljši"

S takšnim odgovorom je kolesar, ki je nizozemskemu moštvu zvest od leta 2016, poskrbel, da se bodo ugibanja, ki so se začela po letošnjem Touru, nadaljevala tudi v prihodnjem letu, čeprav je v svojem naslednjem odgovoru dodal:

"Če smo trenutno najboljši na svetu, kam pa bi lahko šel? Skupaj smo rasli, stvari se niso zgodile čez noč. Leta je bilo treba delati, predvsem z ljudmi, da smo prišli do te ravni. In proces učenja se nikoli ne sme ustaviti, čeprav smo zdaj že zmagali na 'nekaj' dirkah in dobili tudi Tour. Če bi šel zdaj v drugo moštvo, bi moral še enkrat skozi ta dolgotrajni proces. "

Ali bo ostal pri Jumbu? "Zagotovo še naslednje leto, nato pa bomo videli"

Najprej popolno okrevanje, nato se bodo izbirale dirke

Zaradi okrevanja po operaciji rame olimpijski prvak v vožnji na čas še nima jasnega programa za naslednjo sezono. Dirka po Italiji si močno želi enega od slovenskih šampionov, ker je Tadej Pogačar že sporočil, da je prioriteta Dirka po Franciji, je zdaj toliko bolj na tapeti Roglič. Po drugi strani pa je bila vsaj letos strategija Jumba Visme, da na Dirko po Franciji potuje z dvema kapetanoma.

"V svojem primeru se trenutno predvsem sprašujem, kje sploh lahko bom. Želim si biti čim prej spet v procesu treninga in tudi na dirkah. Ampak izbrati moram trenutek, ko bo to imelo neki smisel. Torej najprej sanacija poškodbe, nato osredotočenje na dirke. Kar pa zadeva trase, vedno poudarjam, da če hočeš biti najboljši, moraš biti najboljši na vseh terenih. Sem tak tip kolesarja, da mi vse ustreza, ko sem dober. Ne bi rekel, da grem lahko hitro samo na strme klance ali na dolge položne ali samo na kronometer. Prioriteta bo, da se na takšen vsestranski način pripravim, ko bom začel novo sezono."

Primož Roglič – portret junaka ljudskih src. Prisluhnite športnemu dokumentarcu Vala 202!