Floyd Landis je prvi v 105-letni zgodovini dirke, ki so mu naslov vzeli zaradi jemanja prepovedanih substanc. Foto: EPA
Floyd Landis je prvi v 105-letni zgodovini dirke, ki so mu naslov vzeli zaradi jemanja prepovedanih substanc. Foto: EPA
Floyd Landis (levo) in Oscar Pereiro
Oscar Pereiro je lani rumeno majico izgubil po kronometru v predzadnji etapi, toda zdaj je jasno, da je on junak lanske dirke. Foto: EPA
Landis ni zmagovalec Toura

Landis je bil dopingiran v gorski 17. etapi, ko se je dan po polomu nepričakovano vrnil in napovedal boj za rumeno majico, ki jo je kasneje osvojil. Ugotovili so povečano vsebnost testosterona. "Razsodba je udarec za vse športnike," je bil njegov prvi komentar.

Sistem deluje!
Landis ne bo smel dirkati do januarja 2009. Reši ga lahko le še mednarodno športno razsodišče v Lozani. "Spoznan je za krivega. To je dokaz, da sistem deluje ne glede na to, kdo si," je komentiral predsednik Mednarodne kolesarske zveze Pat McQuaid. Sodišče je za razsodbo potrebovalo skoraj štiri mesece, kar je najdaljša obravnava dopinškega primera v ameriški zgodovini.

Pereiru večna slava
Ameriški kolesar, takrat član Phonaka (bil je moštveni kolega Tadeja Valjavca), še naprej zanika, da bi si pomagal na nedovoljen način. Kakor koli, zmagovalec Dirke po Franciji 2006 je Španec Oscar Pereiro. Velikega Miguela Induraina, ki je leta 1995 petič zapored dobil Tour, torej ni nasledil letošnji zmagovalec Alberto Contador, ampak Pereiro. Škoda le, da se zmage ni mogel veseliti na Elizejskih poljanah.

T. O.

Landis ni zmagovalec Toura