Foto:
Foto:
Jan Ullrich je kazal očitne znake utrujenosti.

Kolesarji so se prvič na letošnjem Touru spoprijeli z gorsko etapo. Prvi gorski cilj še ni bil odločilen, nato pa je po pričakovanjih tempo diktiralo moštvo US Postala, a se njihoveme prvemu možu, Armstrongu, ni uspelo odlepiti vse do zadnjih treh kilometrov. V begu se mu je priključil še Italijan Ivan Basso, ki je v finišu ugnal kavboja.

Ivan Basso je zmagoslavno dvignil roke po treh letih, ko je nazadnje zmagal na etapi Dirke po Avstriji. "Zmage sem izredno vesel, to je hkrati tudi pomemben dan za naše moštvo. Današnja preizkušnja je bila zelo zahtevna, močil nas je tudi dež, vendar mi je v zadnjih metrih uspelo prehiteti Armstronga," je bil presrečen 26-letni italijan iz Vareseja, za katerega je bila to prva zmaga na Touru.

Po prvem vzponu prve kategorije je bila skupina favoritov še strnjena, na vrhu pa je bil prvi Danec Mickael Rasmussen. Odločilen je bil ciljni vzpon na znano smučarsko središče La Mongie. Ekipa US postala je narekovala peklenski tempo, ob katerem je prvi popusril Američan Tyler Hamilton. Kmalu zatem je omagal še Thomas Vöckler v rumeni majici, ki pa je kljub zaostanku skoraj štirih minut v cilju ostal v vodstvu v skupnem seštevku.

Naslednji od favortiov je "odletel" Jan Ullrich, ki je kazal očitne znake utrujenosti. V soboto bo na sporedu še težja gorska etapa od Lannemezana do Plat. de Beillea s kar sedmimi gorskimi cilji.

"Gorske etape so zame vedno težavne. Kolesarji tukaj pa so še hitrejši kot sicer. Armstronga nisem videl. Vsem ostalim tekmovalcem nam je poštreno znižal moralo," je po etapi povedal Vöckler.

"Mislim, da Tour ne bo odločen pred Besanconom" (predzadnji dan - kronometer), pa je bil skromen Armstrong, ki še vedno z enim očesom pazi na Ullricha: "Jan še ni pokazal vsega. Vedno začne počasi nato pa se nikoli ne preda."

12, etapa, Castelsarrasin-La Mongie, 197 km:      
  1. I. BASSO         ITA     5:03:58  
  2. L. ARMSTRONG     ZDA     isti čas 
  3. A. KLöDEN        NEM      + 0:20  
  4. F. MANCEBO       ŠPA        0:24  
  5. C. SASTRE        ŠPA        0:33  
  6. O. PAREIRO       ŠPA        0:50  
  7. D. MENČOV        RUS        0:59  
  8. M. SCARPONI      ITA        1:02  
  9. I. MAYO          ŠPA        1:03  
 10. S. GONZALES      ŠPA     isti čas 
                                       
 ...                                   
 20. J. ULLRICH       NEM        2:25  
 41. T. VÖCKLER       FRA        3:59  
Skupni vrstni red po dvanajsti etapi:  
1. T. VÖCKLER FRA 45:51:07
2. L. ARMSTRONG ZDA + 5:24
3. S. CASAR FRA 5:50
4. R. VIRENQUE FRA 6:20
5. A. KLÖDEN NEM 6:33
6. I. BASSO ITA 6:33
7. F. MANCEBO ŠPA 6:43
8. J. PIL DAN 6:53
9. S. GONZALES ŠPA 7:23
10. C. SASTRE ŠPA 8:11
...
16. J. ULLRICH NEM 9:11