Aleksander Vinokurov je celotno letošnjo sezono podredil Touru. Foto: EPA
Aleksander Vinokurov je celotno letošnjo sezono podredil Touru. Foto: EPA
Alejandro Valverde
Alejandro Valverde po lasnki sanjski sezoni letos še ni ujel prave forme. Foto: EPA
Christophe Moreau
Christophe Moreau je bil na Touru pred sedmimi leti že četrti. Francozi bi si še kako želeli stopničke po dolgih letih suše. Foto: RTV SLO
Thomas Dekker
Thomas Dekker bo skušal presenetiti favorite. Foto: EPA
Cadel Evans in Robbie McEwen
Cadel Evans in Robbie McEwen bosta glavna aduta ekipe Lotto. Foto: EPA
Christian Prudhomme
Direktor Toura Christian Prudhomme je dejal, da bo neizprosen do kolesarjev, ki bodo jemali nedovoljena poživila. Na Touru vse od leta 1998 (afera Festina) za glavne naslove skrbijo dopinške afere. Foto: EPA
Tadej Valjavec
Tadej Valjavec je za popotnico na veliko pentljo osvojil drugi naslov državnega prvaka. Foto: RTV SLO

Po številnih škandalih so morali vsi kolesarji podpisati, da niso vpleteni v dopinške afere. Vseh 189 tekmovalcev je tudi že opravilo krvne teste, ki so bili vsi negativni. Direktor Toura Christian Prudhomme si želi, da bi končno izpeljal "čisto" dirko. Lani se je največja dirka na svetu končala z zmago Floyda Landisa, ki pa je padel na dopinškem testu zaradi povišane ravni testosterona. Še zdaj ni jasno, kdo je pravi zmagovalec Toura. Američan ali Španec Oscar Pereiro, ki je v Parizu zasedel 2. mesto.

Je Vinokurov dokončno dozorel?
Med glavne favorite štejejo lanskega zmagovalca Vuelte Aleksandra Vinokurova, ki bo imel močno podporo ekipe Astana. Leta 2003 je bil že tretji, lani pa njegova ekipa zaradi vpletenosti v afero Puerto ni smela nastopiti. Kazahstanec bo imel odlične pomočnike v gorskih etapah. Ob strani mu bodo stali rojak Andrej Kašečkin, Nemec Andreas Klöden (drugi na Touru leta 2004 in tretji lani) in zmagovalec Gira v letih 2002 in 2005 Paolo Savoldelli.

Valverde in Karpec merita visoko
Tudi moštvo Caisse d'Epargne ima nekaj želez v ognju. Alejandro Valverde je lani na Touru po poškodbi moral odstopiti, zato pa je zablestel na Dirki po Španiji z 2. mestom, slavil pa je tudi v lanskem skupnem seštevku ProToura. Oscar Pererio, nesojeni lanski zmagovalec Toura, letos še ni ujel prave forme. Pravi razcvet je doživel Vladimir Karpec. Rus je dobil Dirki po Kataloniji in Švici.

Veteran Moreau francoski up
Nevaren bi lahko bi tudi Avstralec Cadel Evans, ki pa v ekipi Lotto nima najboljših pomočnikov. Francozi vse svoje upe polagajo na veterana Christopha Moreauja, ki je presenetil z izjemno formo na dirki Dauphine Libere. Kolesar moštva AG2R je dobil tudi prestižno etapo na Mont Ventoux. Francozi na skupno zmago čakajo že vse od leta 1985, ko je zadnjič zmagal Bernard Hinault.

Riis ne bo prisoten na dirki
Specialist za tritedenske dirke je tudi Carlos Sastre. Španec bo kapetan ekipe CSC, ki bo nastopala brez športnega direktorja Bjarneja Riisa. Danec je priznal jemanje dopinga med profesionalno kariero, zato so ga črtali s seznama zmagovalcev (slavil je leta 1996).

Dekker bi lahko presenetil
Ekipa Rabobank stavi na mladega Thomasa Dekkerja, ki je nase opozoril z zmago na Dirki po Romandiji. Tudi Michael Rasmussen je v zadnjih dveh letih blestel v Alpah in Pirenejih. Verjetno se bo posvetil lovu na tretjo zaporedno pikčasto majico, ki pripada najboljšemu hribolazcu Toura.

Discovery Channel brez pravega kapetana
Med letoma 1999 in 2005 se je celotna dirka vrtela okrog Lancea Armstronga, ki je nanizal kar sedem zaporednih zmag. Takrat je bila ekipa Discovery Channel nepremagljiva. Lani je bila slika povsem drugačna. Športni direktor Johann Bruyneel letos računa na Levija Leipheimerja, Georgea Hincapieja in Jaroslava Popoviča.

Valjavec v vlogi kapetana
Tadej Valjavec bo kapetan ekipe Lampre. Ob odsotnosti Damiana Cunega naj bi Besničan zares užival podporo moštva. Njegov cilj je uvrstitev do 10. mesta. Lani je v Pariz prikolesaril na 17. mestu.

Hud boj za zeleno majico
Zanimiv bo tudi boj za zeleno majico najboljšega po točkah. Šprinterji bodo imeli svoj festival v prvem tednu. Alessandro Petacchi ne bo nastopil, potem ko naj bi na Dirki po Italiji pri njem zaznali povišano raven salbutamola. V moštvu Milram bo kapetan Erik Zabel, ki je prav tako že priznal jemanje nedovoljenih poživil. Nemec je osvojil rekordnih šest zelenih majic na Touru. V šprinetrskih etapah bodo svojo priložnost iskali Robbie McEwen, Tom Boonen, Thor Hushovd in Stuart O'Grady.

V Alpah trije peklenski dnevi zapored
Tour bo potekal od Big Bena do Eifflovega stolpa. Letos ne bo na sporedu moštvenega kronometra, ki je bil tradiconalno v trasi v zadnjih letih. Po ravninskem prvem tednu, kjer bodo šprinterji zbirali točke za zeleno majico, se bo v 7. etapi začel boj za skupno zmago. Prelaz Colombiere (1.613 m) je dolg 16 km, potem pa sledi še 15 km dolg spust do Le Grand Bornarda. Že naslednji dan sledi najtežja etapa v Alpah, ki vsebuje šest vzponov. Najtežji je Cormet de Roseland (1.968 m), ki se vleče 20 km in je dokaj strm (v povprečju 6-odstotni naklon). Zaključni vzpon do Tignesa je 2 km krajši in malce bolj položen. Alpska trilogija se konča z etapo od Val d'Isera do Briancona. Iseran (2.770 m) in Galibier (2.645 m) sta najvišji točki Toura, a po zadnjem vzponu je do cilja še 40 km in razlike ne bodo tako velike.

Bo znova odločil zadnji kronometer?
Med Alpami in Pireneji je na vrsti še 54 km dolg kronometer v Albiju. 14. etapa se konča na planoti Beille (1.780 m), pekel v Pirenejih pa se nadaljuje s petimi klasičnimi vzponi v etapi do Loudenviella. Najtežji bo vsekakor prelaz Peyresourde (1.569 m), ki je dolg 9,7 km, sledi pa še 12 km spusta. Zadnja gorska etapa se konča na znamenitem Aubisuqueu (1.709 m), ki je ponavadi na sporedu sredi etape, tokrat pa bo na njem cilj. Predzadnji dan bo na sporedu še vožnja na čas (55 km), ki je lani spremenila vrstni red povsem pri vrhu.

A. G.

Spored etap:
km 7. 7.: London, prolog 7,9 8. 7.: London-Canterbury 203 9. 7.: Dunkerque-Gand 168 10. 7.: Waregem-Compiegne 236 11. 7.: Villers Cotterets-Joigny 193 12. 7.: Chablis-Autun 182 13. 7.: Semur en A.-Bourg en Bresse 199 14. 7.: Bourg en Bresse-Le Grand Bornand 197 15. 7.: Le Grand Bornand-Tignes 165 16. 7.: prost dan 17. 7.: Val d'Isere-Briancon 159 18. 7.: Tallard-Marseille 229 19. 7.: Marseille-Montpellier 182 20. 7.: Montpellier-Castres 178 21. 7.: Albi, kronometer 54
22. 7.: Mazamet-Plateau de Beille 197 23. 7.: Foix-Loudenvielle 196 24. 7.: prost dan 25. 7.: Orthez-Col d'Aubisque 218
26. 7.: Pau-Castelsarrasin 188 27. 7.: Cahors-Angouleme 211 28. 7.: Cognac-Angouleme, kronometer 55 29. 7.: Marcoussis-Pariz 146