Filippo Pozzato je izkoristil priložnost, saj so skoraj vsi šprinterji na zadnjem vzponu omagali. Foto: EPA
Filippo Pozzato je izkoristil priložnost, saj so skoraj vsi šprinterji na zadnjem vzponu omagali. Foto: EPA
Filippo Pozzatto in Oscar Freire
Filippo Pozzatto je bil v pravem fotofinišu hitrejši od Oscarja Freireja. Foto: Reuters
ALeksander Vinokurov
ALeksander Vinokurov je prišel v cilj povsem potrt. Foto: EPA
Sylvain Chavanel
Sylvain Chavanel je za nagrado za dva dni bega oblekel pikčasto majico. Foto: EPA
Polom prvega favorita na Touru

Vzponi sicer niso bili najtežji, še najbolj zahteven je bil druge kategorije (Haut Folin, 867 m). Philippe Gilbert, William Bonnet, Giampaolo Cheula in Sylvain Chavanel so napadli že po 19 km in si privozili že 15 minut naskoka. Najbolj aktiven je bil Francoz Chavanel, ki je pobral skoraj vse točke na gorskih ciljih in oblekel pikčasto majico. Glavnina jih je še pred zadnjim vzponom ujela.

Črn dan ekipo Astana
25 km pred ciljem je padel Vinokurov in si posnel kožo na zadnji plati. Ekipa Astane je na zadnjem vzponu skušala Kazahstanca priključiti glavnini, a jim ni uspelo. Med etapo je s ceste zletel tudi njihov drugi adut Andreas Klöden. Zdravniki se zanj zelo bojijo, saj ima velike bolečine v trtici. Veliko vprašanje je, če bo Nemec lahko prenesel težke etape v Alpah.

"Smo v velikih skrbeh. Sumimo, da si je pri padcu zlomil trtico. Je že v bolnišnici, tako da bodo zdravniki odločali, kako in kaj naprej," je bil slabe volje direktor moštva Marc Biver,

Valjavec v ciljun z najboljšimi
V šprintu je Pozzato ugnal Oscarja Freireja in Danieleja Bennatija. Tadej Valjavec je prišel v cilj na 28. mestu v času zmagovalca. "To je bila prva etapa, v kateri sem lahko pomislil na zmago, vesel pa sem, da so se misli spremenile v uspeh. To pa predvsem po zaslugi moštva," je na cilju Pozatto, ki je lani dobil prestižno dirko Milano-San Remo.

Cancellara ostaja v vodstvu
V rumeni majici ostaja Fabian Cancellara. "Ekipa Liquigas je naredila večino dela v glavnini. Zaslužili so si etapno zmago. Zelo so nam olajšali branjenje majice," je bil zadovoljen Cancellara.

V petek čaka kolesarje ravininska 6. etapa, potem pa so na sporedu tri težke preizkušnje v Alpah.

A. G.


5. etapa: Chablis-Autun, 182 km:
1. F. POZZATO ITA 4:39:01 2. O. FREIRE ŠPA 3. D. BENNATI ITA vsi 4. K. KIRCHEN LUK 5. E. ZABEL NEM 6. G. HINCAPIE ZDA 7. C. MORENI ITA 8. S. SCHUMACHER NEM isti 9. B. TANKINK NIZ 10. J. PINEAU FRA 11. C. EVANS AVS 12. F. CANCELLARA ŠVI ... 28. T. VALJAVEC SLO čas 83. A. VINOKUROV KAZ +1:20 Skupni vrstni red po 5 etapah: 1. F. CANCELLARA ŠVI 24:28:58 2. A. KLÖDEN NEM +0:33 3. F. POZZATTO ITA 0:35 4. D. MILLAR VB 0:41 5. G. HINCAPIE ZDA 0:43 6. V. GUSEV RUS 0:45 7. V. KARPEC RUS 0:46 8. M. ASTARLOZA ŠPA 0:49 9. T. DEKKER NIZ 0:51 10. B. VAUGRENARD FRA 0:52 44. T. VALJAVEC SLO 1:14
81. A. VINOKUROV KAZ 2:10
Polom prvega favorita na Touru