Mark Cavendish si želi v zeleni majici prikolesariti vse do Elizejskih poljan. Foto: EPA
Mark Cavendish si želi v zeleni majici prikolesariti vse do Elizejskih poljan. Foto: EPA
Mark Cavendish
Mark Cavendish je znova potrdil, da je najboljši šprinter sveta. Foto: EPA
Marcin Sapa in Johan van Summeren
Marcin Sapa in Johan van Summeren nista imela realnih možnosti za uspešen pobeg. Foto: EPA

Norvežan, ki je začel šprintati prehitro, je omagal. Cavendish je silovito pospešil 150 metrov pred ciljem in znova ugnal Tylerja Farrarja, ki je bil jezen v cilju. Tretji je bil Belorus Jevgenij Hutarovič. S pobegom sta po 24 km poskušala Belgijec Johan van Summeren in Poljak Marcin Sapa, a glavnina ju je vseskozi nadzorovala. največja prednost je znašala štiri minute in 35 sekund. Rumeno majico je brez težav zadržal Rinaldo Nocentini.

Cavendish že izenačil rekord Hobana
"Zadnji metri so bili rahlo v klanec, ekipa je spet opravila odlično delo. Zavedali smo se, da moram pospešiti šele v zadnjih metrih. Mnogi so govorili, da zaključek etape ni zame, a jaz se vedno dobro znajdem. To pač ni Mont Ventoux. Imam že štiri etapne zmage, pa še kar nekaj etap mi odgovarja," je bil vesel Cavendish, ki je že lani na Touru dobil štiri etape. Z osmimi zmagami na največji dirki na svetu je izenačil britanski rekord Barryja Hobana, ki je med letoma 1967 in 1975 prav tako dobil osem etap.Cavendish ima v točkovanju za zeleno majico 176 točk, Hushovd pa 169.

Francozi ne marajo "Cava"
Francoski mediji se bolj kot s športnim spektaklom ukvarjajo s tem, kaj si mislijo prebivalci Francije o sijajnem šprinterju, ter kaj si o njem mislijo kolesarji iz Francije. Neimenovani kolesarji so za športni časopis L'Equipe izrazili ogorčenje nad domnevnimi žaljivkami, ki jih je Cavendish trosil o Franciji in njenih ljudeh.

"Cavendish je rasist in je protifrancosko nastrojen. Naj raje pazi, kaj govori, saj tega ne bomo mogli dolgo prenašati," se je eden od neimenovanih tekmovalcev razgovoril za časnik. Ko so ga novinarji 2. programa francoske televizije povprašali o tem, je "Cav" očitke odločno zanikal. "To absolutno ni res. Trudim se celo, da bi spregovoril nekaj francoskih besed. Zelo rad imam Francijo," je povedal Cavendish in medije obtožil, da iščejo senzacijo: "Vse je precej žaljivo. Očitno nimajo česa pisati o dopingu, pa iščejo drugje in so se spravili name."

Edini slovenski predstavnik na Touru Simon Špilak, ki je v cilj prikolesaril v času zmagovalca na 62. mestu, je za eno mesto izboljšal uvrstitev v skupnem seštevku in je 99.


11. etapa,
Vatan-Saint-Fargeau, 192 km:
1. M. CAVENDISH VB 4:17:55
2. T. FARRAR ZDA
3. J. HUTAROVIČ BLR
4. O. FREIRE ŠPA vsi
5. T. HUSHOVD NOR
6. L. DUQUE KOL
7. G. CIOLEK NEM
8. L. MONDORY FRA
9. W. BONNET FRA isti
10. N. TRUSOV RUS
...
34. R. NOCENTINI ITA
43. A. CONTADOR ŠPA
54. L. ARMSTRONG ZDA
62. S. ŠPILAK SLO čas





Skupni vrstni red po 11. etapi:
1. R. NOCENTINI ITA 43:28:59
2. A. CONTADOR ŠPA +0:06
3. L. ARMSTRONG ZDA 0:08
4. L. LEIPHEIMER ZDA 0:39
5. B. WIGGINS VB 0:46
6. A. KLÖDEN NEM 0:54
7. T. MARTIN NEM 1:00
8. C. VANDE VELDE ZDA 1:24
9. A. SCHLECK LUKS 1:49
10. V. NIBALI ITA 1:54
11. L. L. SANCHEZ ŠPA 2:16
...
16. C. SASTRE ŠPA 2:52
18. C. EVANS AVS 3:07
99. S. ŠPILAK SLO 49:07