Dobro vidni in prepoznavni dres ter čelada državnega prvaka, od katere se Matej Mohorič ne loči ne na kolesu ne na novinarski konferenci. Foto: Sportida/Vid Ponikvar
Dobro vidni in prepoznavni dres ter čelada državnega prvaka, od katere se Matej Mohorič ne loči ne na kolesu ne na novinarski konferenci. Foto: Sportida/Vid Ponikvar

Lani je bil Matej Mohorič že član in viden člen v zmagoviti ekipi. Bahrain Victorious je slavil s Sonnyjem Colbrellijem, ki mu je pot čez luže in blato pandemske jesenske izvedbe utiral tudi Slovenec, ki so mu zagodli defekti. Ob odsotnosti Italijana je Mohorič kapetan bahrajncev, v tokrat suhem severnem peklu pa zmagovalec uvodnega spomenika Milano–San Remo spada v krog favoritov, česar se zaveda tudi sam.

Po San Remu sproščeno po izid, zlasti v Roubaix

"Seveda je vse lažje, saj vidiš, da lahko posežeš po samem vrhu. Ni več bremena, pričakovanj. No, saj sam nimam težav s tem, a je zaradi zmage v San Remu veliko bolj sproščeno ozračje v ekipi, saj smo že takoj dosegli veliki uspeh in osvojili prvi spomenik," je Mohorič pripovedoval v sredo ob robu predstavitve letošnje Dirke po Sloveniji.

S Colbrellijem sva si velikokrat delila sobo. Zdaj pa ima hude težave s srcem, upam, da se čim prej pozdravi in reši. Zelo ga bomo pogrešali na dirki. Brez njega imamo zdaj le enega kapetana – mene.

Bahrain Victorious brani lansko zmago.

"Sam sem zato kvečjemu še bolj motiviran za preostali dve spomladanski klasiki. Najprej v nedeljo Pariz–Roubaix, ki je kraljica vseh klasik in kjer je lani slavil moj ekipni kolega Sonny Colbrelli. Mislim, da imam(o) realne možnosti za dober izid, sam se bom potrudil po najboljših močeh. Nato teden dni pozneje sledi še Liège–Bastogne–Liège, kjer pa bo prvi favorit Tadej Pogačar, a se bom tudi sam potrudil, da držim z najboljšimi vse do konca," se je 28-letnik iz Podblice pod Jelovico ozrl proti zadnjima dirkama pomladi.

Najboljši slovenski izid: 14. mesto Božiča iz leta 2015

Ker se predobro zaveda moči Tadeja Pogačarja in ker je najzahtevnejša klasika voda na mlin Mohoričevih adutov, državni prvak več stavi na velikonočno nedeljo. "Prvi cilj je Pariz–Roubaix, kjer imam več možnosti. Veliko je odvisno od sreče, dnevne forme. Nesreče, padci, tudi drugih okoli tebe in seveda še okvare, kar naredi dirko še bolj nepredvidljivo, a tudi zanimivo."

Zgovorni kolesarski analitik predobro ve, kako se hitro vse zalomi, sočasno pa gre tudi za nabiranje izkušenj, da bi enkrat uresničil svoje otroške sanje in zablestel na najprestižnejši enodnevni kolesarski dirki na svetu. S stališča slovenskih navijačev bo že izboljšanje 14. mesta Boruta Božiča iz 2015 v Roubaixu uspeh.

Na veliko dirkah spadam v ožji krog favoritov, saj mi ustrezajo zelo različni tereni. Nisem specialist za sprinte ali vzpone, ampak sem precej dober v vsem. Konkurenca zato malce bolj pazi name, včasih je zato težje doseči dober rezultat. Vsaka stvar ima svoje pluse in minuse.

Mohorič o vlogah favorita

Uravnavanja tlaka na gumb ne potrebuje

V Sanremu je zablestel z vražjim spustom s Poggia, pri čemer si je na poti k dih jemajoči zmagi pomagal s tehnično novostjo za cestno kolesarstvo – potopno sedežno oporo. Ravno granitne kocke, če ne skorajda bolj skale, francoskega severa so že skozi vso zgodovino poligon povečini sicer ponesrečenih kolesarskih inovacij. Ali se v Mohoričevem rokavu skriva kakšen nov tehnični adut?

"Ne, nobene tehnične skrivnosti. Mislim, da imamo z Merido in vsemi opremljevalci (Shimano in Continental) izredno dobre materiale. Edina razlika pri kolesu za nedeljo v primerjavi s kolesom, ki ga uporabljam večino sezone, je, da bodo nekoliko širše gume in napolnjene z nižjim pritiskom, da tako bolje blažijo vibracije na kockah," je na MMC-jevo vprašanje odgovoril Mohorič.

Tudi v tednu pred 119. izvedbo severnega pekla ni šlo brez novosti. Mednarodna kolesarska zveza je na prošnjo ekipe DSM odobrila nov tehnični pripomoček, ki omogoča dvig in spust tlaka v gumah le s pritiskom na gumb. Skorajda kot nekakšen "dropper" za gume.

"Sem videl, a mislim, da to ni relevantno. Mislim, da mi trenutno nimamo potrebe po tem, saj je tudi še ena stvar, ki se lahko pokvari, saj je dirka zelo groba do kolesa in opreme," je obrazložil Mohorič, ki zaupa v njihov sistem brez zračnic (tubeless), ki omogoča vožnjo z nižjim tlakom.

Mohorič sicer ni prav v najožjem krogu favoritov, zagotovo pa spet ne zgolj v najširšem. Največ se stavi na Mathieuja van der Poela, a po prebolelem covidu se vrača tudi Wout van Aert. Foto: Reuters
Mohorič sicer ni prav v najožjem krogu favoritov, zagotovo pa spet ne zgolj v najširšem. Največ se stavi na Mathieuja van der Poela, a po prebolelem covidu se vrača tudi Wout van Aert. Foto: Reuters

Šest ur in pol popolne zbranosti in upanja na srečo

In kaj so ključi do uspeha na najtežji in najbolj cenjeni enodnevni dirki v sezoni? "Predvsem poznavanje trase. Varčevanje z energijo. Da si vseh šest ur in pol popolnoma zbran. Da se ne vdaš, četudi se že zdi, da bodo ubežniki zmagali. Težko je primerjati francoske tlakovce s čimer koli. Vse je zelo občutljivo, a pomembno je, da si po 200 km še vedno z najboljšimi," odgovarja Mohorič.

Dirka, ki se je je najbolj veselil že kot najstnik

Ob kaosu severnega pekla je posebna tudi priprava, predvsem psihična, ne samo fizična. "Želim si, da bi bil čisto v ospredju. Upam, da bom imel srečo s padci in okvarami. Da čim bolj mirno in enakomerno pripeljem v zaključek dirke. Verjamem, da mi bo enkrat to uspelo, bomo pa videli, ali bo to že letos. Vztrajnost se izplača iz leta v leto."

Omemba Roubaixa Mateju na široko nariše nasmeh čez obraz, saj zaseda posebno mesto v njegovem kolesarskem odraščanju. "Ena najlepših stvari v kolesarstvu. Že kot deček in mladinec je bila to dirka, ki sem se je najbolj veselil, da jo bom lahko spremljal po televiziji. Nikoli ne razočara. Ogromno navijačev, prava "fešta". Ena najbolj zaželenih zmag, Vem, da jih ogromno upa, a malo jim uspe. Če te je tam strah, je bolje, da se že prej vdaš. Vem, da je zelo majhna možnost, da pridem v zaključek, a dokler obstaja, se bom boril."

Analitik ali kar profesor kolesarstva. Tudi ko je zmagal v San Remu, je v slabih treh minutah bliskovito obrazložil in razkril glavno skrivnost, nato pa dejal, da je brez besed ob uspehu. Vsekakor kolesar, ki bo ostal v kolesarstvu še v kakšni drugi vlogi kot tekmovalec. Foto: Sportida/Vid Ponikvar
Analitik ali kar profesor kolesarstva. Tudi ko je zmagal v San Remu, je v slabih treh minutah bliskovito obrazložil in razkril glavno skrivnost, nato pa dejal, da je brez besed ob uspehu. Vsekakor kolesar, ki bo ostal v kolesarstvu še v kakšni drugi vlogi kot tekmovalec. Foto: Sportida/Vid Ponikvar

Kolesarjenje za zdrav način življenja

Predvsem Mateja Mohoriča veseli, da zaradi uspehov tekmovalcev na cesti vlada zdaj za kolesarstvo takšno ogromno zanimanje. Sredna predstavitev 28. Dirke po Sloveniji je bila v polni konferenčni dvorani Krke v Ljubljani. Gorenjec rad pristavi, kako pomembno je kolesarjenje kot dejavnost za zdravje in vsakodnevno gibanje. Ob tem pa je ponosen, da je tudi sam prišel do najvišje uvrstitve na UCI-lestvici, četudi po njegovo nima takšnih genskih danosti kot prva slovenska šampiona, ki sta zdaj že dve leti na samem vrhu kolesarskega sveta.

"Vesel sem tudi uspehov Primoža in Tadeja. To, da smo trije sočasno v vrhu, je le še bolje za šport v Sloveniji in na splošno za kolesarstvo. Posledično se vse več ljudi tudi v prostem času ukvarja s kolesarjenjem kot zdravim načinom preživljanja prostega časa. Skozi svoje uspehe našo državo tudi promoviramo v svetu kot turistično destinacijo."

Mohorič: Če te je strah znamenitih kock, nimaš v Roubaixu kaj iskati