Nikias Arndt (desno) se je moral pošteno potruditi, saj je bil Mohorič znova odličen v ciljnem sprintu. Foto: EPA
Nikias Arndt (desno) se je moral pošteno potruditi, saj je bil Mohorič znova odličen v ciljnem sprintu. Foto: EPA

Portugalec je bil danes četrti. Tretje mesto v skupnem seštevku še naprej drži Diego Ulissi (UAE Team Emirates). Za Almeido zaostaja 14 sekund.

Ubežnike je glavnina ves čas držala na varni razdalji. Zadnje štiri med njimi so ujeli v krožnem delu trase okoli Bielsko-Biale vsega nekaj kilometrov pred ciljem.

V zaključnem delu, ki je potekal rahlo navzgor, so ritem narekovali člani Ineosa Grenadiersa za domačina Michala Kwiatkowskega, Mohorič pa je bil ves čas blizu najboljših in se tudi izognil padcu večjega števila kolesarjev 1,5 km pred ciljem.

V zadnjih 600 m se je zgodil nov padec, ki je odnesel še nekaj kolesarjev, Mohorič pa je nato v zahtevnem sprintu po prebijanju iz ozadja zaostal le za Arndtom. Razlika je bila četrt kolesa. Tretji je bil danes Italijan Stefano Oldani (Lotto Soudal).

Mohorič razočaran, ker se druga in tretja mesta tako ponavljajo
Mohorič na Dirki po Poljski kolesari odlično. V prvi etapi je bil deveti, v tretji je končal kot tretji, v zadnjih dveh etapah pa je prikolesaril do drugega mesta.

Vseeno je bil po koncu etape razočaran. "To je bila še ena dobra etapa za našo ekipo, znova pa sem razočaran z drugim mestom. Je kar malo frustrirajoče, ker se druga in tretja mesta tako ponavljajo. Po drugi strani pa bi lahko bilo tudi slabše, vseeno gre za izvrsten izid," je za spletno stran ekipe dejal Mohorič.

V soboto odločitev v kronometru
Do konca sta ostali še dve etapi. V soboto bo na sporedu ključna vožnja na čas. Kolesarje čaka 19,1 km dolg ravninski kronometer v Katovicah. Almeida je lani na Dirki po Italiji blestel v vožnji na čas. V Palermu (15 km) je zaostal le za svetovnim prvakom Filippom Ganno. V zadnji ravninski etapi ni pričakovati večjih sprememb.

"Komaj že čakam vožnjo na čas, v njej se vsaj ne bom znašel v slabem položaju kot danes v sprintu. Tu bomo vsi tekmovali z uro, skrivalnic ne bo. Mislim, da je Almeida favorit za zmago, sam pa bom dal vse od sebe, da obdržim mesto na odru za zmagovalce," je še dodal 26-letnik.


5. etapa, Chochołow - Bielsko-Biała, 172,8 km:   
  1. N. ARNDT         NEM      4:02:20 
  2. M. MOHORIČ       SLO              
  3. S. OLDANI        ITA          vsi 
  4. J. ALMEIDA       POR              
  5. D. ULISSI        ITA              
  6. Q. HERMANS       BEL         isti 
  7. D. DEKKER        NIZ              
  8. J. STEWART        VB              
  9. A. VENDRAME      ITA              
 10. M. HONORE        DAN          čas 
Skupni vrstni red po 5. etapi (od 7):  
  1. J. ALMEIDA       POR     22:54:44 
  2. M. MOHORIČ       SLO        +0:02 
  3. D. ULISSI        ITA         0:14 
  4. M. KWIATKOWSKI   POL         0:21 
  5. L. ROTA          ITA         0:32 
  6. G. ALEOTTI       ITA     isti čas 
  7. E. RUBIO REYES   KOL         0:36 
  8. T. WELLENS       BEL     isti čas 
  9. M. HONORE        DAN         0:37 
 10. Q. HERMANS       BEL         0:47