Olimpijski prvak v vožnji na čas Primož Roglič je odpeljal prvi kronometer v sezoni 2022,  zaostal je le za ekipnim kolegom Woutom van Aertom. Foto: Reuters/Belgaimage
Olimpijski prvak v vožnji na čas Primož Roglič je odpeljal prvi kronometer v sezoni 2022, zaostal je le za ekipnim kolegom Woutom van Aertom. Foto: Reuters/Belgaimage

Z etapno zmago je Wout van Aert tudi prevzel skupno vodstvo na polovici etapne dirke Pariz–Nica, saj je doslej vodilni Christophe Laporte (prav tako iz ekipe Jumbo Visma) na 11. mestu zaostal 29 sekund in je zdrsnil na skupno tretje mesto. Z drugim 2. etapnim mestom na najpomembnejši spomladanski etapni dirki se je Primož Roglič povzpel na skupno drugo mesto, pri čemer za Belgijcem zaostaja za 10 sekund.

Roglič drugi na kronometru, Pogačar napadal na ravninski etapi

Počasnejši začetek, hiter zaključek

Razgibani kratki kronometer od Domérata do Montluçona v osrednji Franciji se je končal s 700-metrsko klančino s povprečnim naklonom 8,6 odstotka, v 13,4 km vožnje pa je imel 188 višinskih metrov.

Rohan Dennis je v letih 2018 in 2019 postal svetovni prvak v vožnji na čas, pozimi pa je iz ekipe Ineos Grenadiers prestopil k zasedbi Jumbo Visma. Foto: Zajem zaslona/Alex Broadway
Rohan Dennis je v letih 2018 in 2019 postal svetovni prvak v vožnji na čas, pozimi pa je iz ekipe Ineos Grenadiers prestopil k zasedbi Jumbo Visma. Foto: Zajem zaslona/Alex Broadway

Primož Roglič je na vmesnem času na polovici valovitega kronometra imel peti čas, bil je šest sekund počasnejši od presenetljivo hitrega Britanca Simona Yatesa (BikeExchange Jayco).

A v drugi polovici je olimpijski prvak pospešil, zlasti pa je najhitreje opravil s ciljno klančino in prevzel vodstvo s prednostjo štirih sekund pred ekipnim tovarišem Rohanom Dennisom.

Roglič zadovoljen in optimističen

"Zmaga je ostala v naši ekipi. Wout je bil res boljši danes. Po pravici povedano sem zadovoljen. Prvi kronometer sezone, šlo mi je v redu. Lahko sem optimističen za naslednje dni," je Roglič povedal za Val 202.

"Najboljši bo zmagal. Dosegamo super ekipne izide. Fantje okoli mene so izjemno močni in upam, da tako tudi ostane," je zasavski orel še pokomentiral trenutno kar trojno skupno vodstvo kolesarjev Jumbo Visme.

Van Aert: "Za zdaj popoln teden ekipe"

Tik za Slovencem je vodstvo prevzel še tretji kolesar Jumba Visma – Wout van Aert, ki je s časom 16:20 in povprečno hitrostjo 49,2 km/h dosegel etapno zmago s prednostjo vsega dveh sekund pred Rogličem. Na vmesnem času je bil Belgijec štiri sekunde pred Slovencem, kar je bilo ključno za njegovo 32. profesionalno zmago, od tega sedmo v kronometrih.

Van Aert je v intervjuju po zmagi poudaril, da njegov cilj ni skupna zmaga na Pariz–Nica, temveč uspeh na drugih dirkah – spomladanskih spomenikih. Prvi bo na vrsti v soboto, 19. marca, Milano–Sanremo. Foto: ASO/Alex Broadway
Van Aert je v intervjuju po zmagi poudaril, da njegov cilj ni skupna zmaga na Pariz–Nica, temveč uspeh na drugih dirkah – spomladanskih spomenikih. Prvi bo na vrsti v soboto, 19. marca, Milano–Sanremo. Foto: ASO/Alex Broadway

"Za zdaj popoln teden za ekipo. Res smo napadli to dirko in kažemo, po kaj smo prišli. Drug drugega motiviramo, posledica pa je pogled na zmagovalni oder. Pred etapo je trener ocenil, da bo zmagoviti čas okoli 17 minut, in ko je Rohan Dennis odpeljal 16:26, nas je dve uri skrbelo, ali se ga lahko sploh premaga. Nenehno je šlo gor ali dol in je bilo težko najti pravi ritem, še posebej pa si moral prihraniti moč za sklepni vzpon," je po etapnem slavju za prireditelje povedal 27-letnik iz Herentalsa.

In do kdaj namerava van Aert nositi rumeno majico? "Čim dlje, dokler mi je ne vzame Primož Roglič, kar je moj edini cilj. Pred nami so še najtežje etape, sam pa imam pozneje še nekaj drugih ciljev, a do takrat bom užival v rumeni majici."

Najbližje čebelam – Simon Yates

Za vodilno trojico nizozemske ekipe je zaostal tudi evropski prvak Stefan Küng (Groupama FDJ; +0:10), medtem ko je bil Yates peti z zaostankom 11 sekund. Britanec se je v skupnem seštevku povzpel na četrto mesto, kjer za van Aertom zaostaja za 49 sekund in je postal prvi izzivalec za zdaj premočnih čebel.

Drugi Slovenec na dirki proti soncu Jan Polanc (UAE Emirates) je s povprečno hitrostjo 46,2 km/h v cilju osvojil 35. mesto. Tretji Slovenec Luka Mezgec je hranil moči in je bil 107. (+2:08), četrti Slovenec Domen Novak pa 125. (+2:34).

Dvakratni zmagovalec dirke odstopil

Dirka Pariz–Nica bo sicer dobila novega zmagovalca, saj je dvakratni branilec rumene majice Nemec Maximilian Schachmann (Bora HansGrohe) odstopil zaradi slabega počutja. Četrte etape ni začel tudi lani četrtouvrščeni na Dirki po Franciji Ben O'Conner (Ag2r Citroen).

V soboto brez vzpona na prelaz Turini?

Vremenska napoved je sicer slaba za konec tedna, tako so se pojavila resna razmišljanja, da bi skrajšali sobotno gorsko etapo. 7. etapa s ciljem na prelazu Turini je bila na papirju predvidena kot odločilna etapa, a za zdaj so za soboto na tem za kolesarje in motocikliste znamenitem prelazu napovedani -4 stopinje Celzija in sneženje.

Jumbo Visma popolnoma prevladuje na dirki Pariz-Nica