194 km dolga trasa po Benečiji od Vicenze do Citadelle je na startno listo zvabila kar nekaj znanih cestnih kolesarjev, ki jim niso tuje druge kolesarske discipline. Od Petra Sagana, "Supermana" Lopeza do zdajšnjega superzvezdnika Mathieuja van der Poela.

A na koncu je bil najmočnejši Belgijec Gianni Vermeersch, ki je sam začel profesionalno kariero v ciklokrosu. 29-letnik, ki na cesti tekmuje za Alpecin Deceuninck, je potegnil zmagovito potezo z begom v navezi z Italijanom Danielom Ossom, ki je na koncu na domačih tleh osvojil srebrno medaljo. Vermeersch se je Ossa znebil 76 km pred ciljem v slikoviti Citadelli in si je do cilja privozil 43 sekund naskoka.

MvdP ugnal GVA-ja

V ozadju se je odvil boj za preostalo medaljo: sprint za bronasto odličje je dobil Mathieu van der Poel, ki je ukanil nekdanjega olimpijskega prvaka Grega Van Avermaeta. V ospredju so bili na koncu sami prekaljeni cestni kolesarji. Sagan je kot eden zvezdnikov premiernega svetovnega prvenstva v makadamkanju bil na koncu 14., medtem ko je Miguel Angel Lopez, ki je sprožil prvi napad končal kot 28.

Od Slovencev je bil najvišje Mihael Štajnar na 45. mestu. Za zmagovalcem je zaostal slabih 19 minut. Še minuto več je na 48. mestu zaostal Nik Čemažar. Robert Jenko je bil 81., medtem ko Marko Pavlič preizkušnje ni končal.

Nova "mavrica" za Francozinjo

Kolesarke so s prvim svetovnim prvenstvom opravile v soboto, prepričljivo pa je slavila Francozinja Pauline Ferrand-Prevot, ki je tako postala svetovna prvakinja še v četrti kolesarski disciplini. Zdaj 30-letnica iz Reimsa je bila že svetovna prvakinja v cestnem kolesarstvu (2014), v cisklokrosu (2015), medtem ko je tudi zdajšnja svetovna prvakinja v olimpijskem krosu, kjer ima že štiri mavrične majice. V ženski konkurenci Slovenk v soboto ni bilo na startu.