Lance Armstrong se je takole razveselil prvega uspeha na kolesarski Dirki po Franciji leta 1999. Foto: EPA
Lance Armstrong se je takole razveselil prvega uspeha na kolesarski Dirki po Franciji leta 1999. Foto: EPA
Lance Armstrong
Lance Armstrong je bil v zadnjih sedmih letih vedno v ospredju na najtežji tritedenski dirki na svetu. Foto: EPA
Miguel Indurain.
Miguel Indurain ni prav nič navdušen nad pisanjem L'Equipa. Foto: EPA

Kolesarju, ki je s sedmo zaporedno zmago na Dirki po Franciji 24. julija končal kariero, so v zamrznjenih vzorcih urina dokazali uporabo prepovedanega krvnega dopinga eritropoetina.



Na presenetljiva odkritja se je že odzvala tudi Svetovna protidopinška agencija, ki je potrdila, da bo preučila vse zakonske možnosti za kaznovanje dopinških grešnikov. Podobno naj bi z laboratorijem Chatenay-Malabryju, ki je izvedel zadnje dopinške teste, sodelovala tudi Ameriška protidopinška agencija.

Na namigovanja se je znova odzval tudi veliki kolesar, ki je dejal: "Znova zanikam, da bi uporabljal prepovedane snovi. Menim, da so obtožbe kar nekoliko smešne."

"Francoski novinarji že nekaj let skušajo očrniti podobo Armstronga. Zdi se mi malo čudno, da so šele sedaj objavili izide testov izpred šestih let." je povedal petkratni prvak Toura Miguel Indurain. Bask je z Armstrongom dober prijatelj.

"Slišal sem za članek, vendar ne bi rad veliko govoril o tem. Če je res pred šestimi leti uporabljal EPO, je to zame veliko razočaranje. Lance je eden izmed največjih kolesarjev vseh časov, zaznamoval je zadnja leta in morda kdo hoče omadeževati njegovo veličastno kariero," je na cilju Dirke po Nemčiji izjavil Jan Ullrich.

Drugouvrščeni iz Toura leta 1999 Švicvar Alex Zülle je dodal: "Ničesar ne bom rekel, saj je moja profesionalna kariera zaključena. Zame se je dirka končala pred šestimi leti in nočem komentirati vseh špekulacij v zvezi z Armstrongom. Vse obtožbe je treba dokazati."

Armstrong je sicer pred osvojitvijo sedmih zmag na Touru zbolel za rakom na modih, a ga je premagal in nato postavil visok mejnik za naslednje generacije najboljših svetovnih kolesarjev.