Ben O'Connor je ciljno črto na La Molini prečkal s šestimi sekundami naskoka pred najbližjimi zasledovalci. Foto: EPA
Ben O'Connor je ciljno črto na La Molini prečkal s šestimi sekundami naskoka pred najbližjimi zasledovalci. Foto: EPA
Perpignan-La Molina, 161,1 km:        
 1. B. O'CONNOR      AVS       4:12:51
 2. J. AYUSO         ŠPA         +0:06
 3. N. QUINTANA      KOL           vsi
 4. S. HIGUITA       KOL          isti
 5. J. ALMEIDA       POR           čas
                                      
Skupni vrstni red po 3. etapi:        
 1. B. O'CONNOR      AVS      14:44:20
 2. J. AYUSO         ŠPA         +0:10
 3. N. QUINTANA      KOL          0:12
 4. S. HIGUITA       KOL          0:16
 5. G. CICCONE       ITA      isti čas

O'Connor je tako postal sedmi Avstralec z etapno zmago na katalonski dirki po Kadenu Grovesu, Rohanu Dennisu, Michaelu Matthewsu, Simonu Gerransu, Allanu Davisu in Patricku Jonkerju.

26-letnik iz Subiaca je nadaljeval avstralski niz etapnih zmag na letošnji katalonski preizkušnji, potem ko sta po eno etapo dobila Matthews in Groves. Z etapno zmago si je med drugim zagotovil tudi vodstvo v skupnem seštevku.

Čeprav bi lahko nastala večja selekcija na enem izmed dveh prelazov prve kategorije, se je o zmagovalcu etape odločalo na ciljnem vzponu, ki je bil dolg kar 11 kilometrov.

O'Connor je napadel na ciljnem vzponu. Foto: EPA
O'Connor je napadel na ciljnem vzponu. Foto: EPA

O'Connor je poskusil z napadom, a ga je ekipa UAE Team Emirates hitro nevtralizirala. Nato je poskusil še enkrat in se odpeljal tekmecem, ki so v samem zaključku vneto lovili ubežnika, a zaman.

Drugega mesta se je na koncu veselil Španec Juan Ayuso (UAE Team Emirates), tretji je bil Kolumbijec Nairo Quintana (Arkéa Samsic). Oba sta za zmagovalcem zaostala za šest sekund. Enak vrstni red je tudi pri vrhu skupnega seštevka, v katerem ima O'Connor pred Ayusom 10 sekund naskoka, še dodatni dve pred Quintano.

Kolesarje zdaj čaka četrtkova zahtevna gorska etapa od La Seu d'Urgella do Boi Taülla, dolga slabih 167 km. Premagati bodo morali dva kategorizirana vzpona.

OConnor dobil 3. etapo po Kataloniji
Brugge-De Panne, 207,9 km:            
 1. T. MERLIER       BEL       4:45:41
 2. D. GROENEWEGEN   NIT           vsi
 3. N. BOUHANNI      FRA              
 4. M. WALSCHEID     NEM              
 5. O. KOOIJ         NIZ              
 6  A. DEMARE        FRA          isti
 7  S. CONSONNI      ITA              
 8. A. DE LIE        BEL              
 9. J. STUYVEN       BEL              
10. H. HAUSSLER      AVS           čas
...                                   
90. L. MEZGEC        SLO          0:49
       

Merlier dobil Brugge–De Panne
Enodnevno klasiko Brugge–De Panne, dolgo 207,9 km, pa je dobil Belgijec Tim Merlier (Alpecin-Fenix), ki je dobil srdit ciljni šprint z Nizozemcem Dylanom Groenewegnom (BikeExchange-Jayco) in Francozom Nacerjem Bouhannijem (Arkea Samsic). O zmagovalcu je odločil fotofiniš. Merlier je Alpecin-Fenixu prinesel 6. etapno zmago v letošnji sezoni, v kateri je z 20 etapnimi zmagami še vedno najuspešnejša ekipa Tadeja Pogačarja, UAE Team Emirates.

Edini slovenski predstavnik, Groenewegnov pomočnik Luka Mezgec (BikeExchange) je bil 90. (+0:49).

Polanc 13. v Italiji

Jan Polanc (UAE Emirates) je tudi v drugi etapi Mednarodnega tedna Coppi in Bartali v cilj prišel z najboljšimi, v času zmagovalca je zasedel 13. mesto, v skupnem seštevku pa je 14.

Dobrih 165 kilometrov dolgo etapo je dobil britanski kolesar ekipe Ineos Grenadiers Ethan Hayter. Drugo mesto je v etapi s tremi gorskimi cilji tretje kategorije zasedel Italijan Matteo Sobrero, tretje pa Hayterjev rojak in moštveni kolega Ben Tulett. Vodilna skupina je imela 17 kolesarjev.

V skupnem seštevku je vodstvo prevzel Irec Eddie Dumbar (Ineos Grenadiers), ki ima šest sekund prednosti pred Hayterjem, Sobrero na tretjem mestu zaostaja 14 sekund, Polanc pa je eden enajstih kolesarjev, ki zaostajajo 20 sekund. (STA)