Thibaut Pinot je ob koncu sezone v sijajni formi. Foto: EPA
Thibaut Pinot je ob koncu sezone v sijajni formi. Foto: EPA
Vincenzo Nibali je znova navdušil številne navijače. Foto: EPA
Dirka po Lombardiji Pinotu, Roglič 17.

Član ekipe Groupama FDJ je po 241 km v Comu za 32 sekund prehitel Italijana Nibalija, tretje mesto je zasedel Belgijec Dylan Teuns.

Pinot je po napadu na vzponu še stopnjeval ritem in tudi na spustu je hitro napravil razliko. Kazalo je že, da je Nibali popolnoma popustil, ko ga je skupina sedmih kolesarjev tri kilometre pred koncem že ujela, pa je "morski pes" iz Messine še enkrat napadel in si zagotovil drugo mesto.

Pinot je po svetovnem prvenstvu v Innsbrucku, kjer je končal na devetem mestu, na italijanskih cestah pokazal, da je v izvrstni formi. Na dirki Giro dell'Emilia je bil peti, na dirki Tre Valli Varesine drugi, na najstarejši dirki na svetu Milano–Torino pa je zmagal.

Roglič popustil na zadnjem vzponu
Na zadnji od velikih dirk sezone, na koledarju svetovne serije je le še kitajska dirka Guangši, ki je na sporedu prihodnji teden, so dirkali trije Slovenci. Najboljši je bil Primož Roglič (LottoNL-Jumbo), ki je zasedel 17. mesto, zaostal je tri minute.
Zasavec je bil 20 kilometrov pred koncem še z najboljšimi, na zadnjem vzponu Sarmano še ob Pinotu in Nibaliju ter s Kolumbijcem Eganom Bernalom, a do cilja ni zdržal. Matej Mohorič je na 56. mestu zaostal skoraj devet minut, Simon Špilak na 60. pa je zaostal deset minut in pol.
Pridobil izkušnje na enodnevnih dirkah
"Dirko smo začeli z načrtom, dirkali smo, kot smo načrtovali. Na koncu nisem imel dovolj moči za vrh. Prvič sem se sam boril na enodnevni dirki za najboljša mesta, pridobil sem prepotrebne izkušnje, da lahko v prihodnosti dirkam za najvišja mesta," je po zadnji dirki sijajne sezone poudaril Roglič.

Roglič je za boj z najboljšimi zmanjkalo tudi izkušenj z dirkanjem na enodnevnih preizkušnjah. "Sem nov v primerjavi z ostalimi. Tudi po številu oddirkanih klasik. Vsako leto je za mano kakšna nova. To so potrebne izkušnje za nove sezone. Upam, da uspem kaj prej kot Valverde. Želim biti kompleten kolesar. Zakaj pa ne? Tudi ostali, ki zmagujejo klasike, so dobri na tritedenskih dirkah. Stvar je mogoča. Tudi sam bi si želel biti čim boljši na tej poti," je še dodal Roglič.

Mohorič pomagal Nibaliju
Drugi slovenski junak sezone Mohorič je bil na cilju zadovoljen z ekipnim izplenom, sam je imel naloge pomočnika. "Nisem se počutil odlično. Bil sem ob Nibaliju, pomagal sem mu pri pozicioniranju. Pokrival sem napade do vzpona na Sormano, tam se je moje delo zaključilo. Upam, da se bom naslednje leto lahko pripravil na prve italijanske klasike, dobro pripravljenost želim izkoristiti za belgijske klasike."

Končni vrstni red, 241 km:             
  1. T. PINOT           FRA     5:53:22
  2. V. NIBALI          ITA       +0:32
  3. D. TEUNS           BEL        0:43
  4. R. URAN            KOL         vsi
  5. T. WELLENS         BEL            
  6. I. IZAGIRRE        ŠPA        isti
  7. R. MAJKA           POL            
  8. D. POZZOVIVO       ITA         čas
  9. D. MARTIN          IRS        0:48
 10. G. BENNETT         NZL        1:22
 ...                                   
 17. P. ROGLIČ          SLO        3:04
 56. M. MOHORIČ         SLO        8:57
 60. S. ŠPILAK          SLO       10:36
Dirka po Lombardiji Pinotu, Roglič 17.