Leonardo Piepoli je s močjo Juana Joseja Coba prišel do največje zmage v bogati karieri. Foto: EPA
Leonardo Piepoli je s močjo Juana Joseja Coba prišel do največje zmage v bogati karieri. Foto: EPA
Frank Schleck
Frank Schleck je bil na poti k rumeni majici, na koncu pa je malce popustil. Foto: EPA
Riccardo Ricco
Riccardo Ricco je po dveh etapnih zmagah oblekel tudi pikčasto majico. V skupnem seštevku je na 9. mestu. Foto: EPA
Evans po Pirenejih v rumenem
Življenjski dan Piepolija

37-letni Italijan je bogato kariero kronal s prvo etapno zmago na Touru. Na ciljnem vzponu mu je zelo pomagal moštveni kolega v ekipi Saunier Duval Juan Jose Cobo. V zadnjih metrih je odpadel Frank Schleck, ki je na 3. mestu zaostal 28 sekund. Luksemburžan je le za sekundo zgrešil rumeno majico. Oblekel jo je Evans, ki je na osmem mestu zaostal dve minuti in 17 sekund.

Zmaga na Touru je krona kariere
"Z zmago na Touru so se mi uresničile sanje. To je bila najbrž moja zadnja priložnost. Ničesar ne obžalujem v moji karieri, lahko sem vzor mlajšim kolesarjem. Rad vidim, ko pridejo do mene in me prosijo za nasvet," je povedal Piepoli, ki je na Giru padel in v bolnišnici gledal Ricarda Ricca. Kapetanu moštva na koncu ni uspelo ugnati Alberta Contadorja. Piepoli, ki šestič nastopa na Touru, je že dobil tri etape na Giru in dve na Vuelti. Današnja zmaga je tako pika na i njegove kariere.

Saunier Duval = Chievo Verona
"Mi imamo odlične kolesarje, čeprav smo majhna ekipa. V italijanskem nogometnem prvenstvu igrata Milan in Juventus, pa tudi majhni Chievo, mi smo prav Chievo Verona," se je pošalil Leonardo in dodal, da so se v moštvu že pred etapo zmenili, da poskuša napasti in osvojiti etapo. V cilju se je zahvalil Cobu, ki mu bo odslej pomagal: "V skupnem seštevku je najboljši naš kolesar Cobo, torej je trenutno on kapetan. Lani je imel slab dan v Pirenejih in je izgubil 26 minut, drugače bi bil v Parizu med prvih pet."

Voigt narekoval peklenski ritem
10. etapa je ponudila pravi spektakel na francoski državni praznik. Že na legendarnem vzponu Tourmalet (2115 m) je v glavnini močan ritem narekoval Nemec Jens Voigt, odpadla sta favorita Damiano Cunego in Alejandro Valverde ter tudi Tadej Valjavec.

Valjavec prehitel Cunega in Valverdeja
Prvi favorit Toura Evans je v skupini favoritov pospešil in uspel rešiti sekundo prednosti. Valjavec je končal na 17. mestu (+5:27), v cilj je prišel pred Cunegom in Valverdejem, ki je povsem omagal in njegove sanje o skupni zmagi so se razblinile. Besničan je v skupnem seštevku na 15. mestu.

Valverde odslej le še na etapne zmage
"To preprosto ni bil moj dan. Kolesarji Saunier Duvala in CSC-ja so bili zelo močni. Zaostal sem že na Tourmaletu, ob vznožju Hautacama sem imel dve minuti zaostanka in nemogoče se je bilo vrniti. Zdaj moramo analizirati položaj, do Pariza je še daleč. Možnosti za stopničke v Parizu so majhne, treba se bo osredotočiti na etapne zmage," je povedal poraženec dneva Valverde.

Evans se najbolj boji Menčova
Povsem drugačne volje je bil Evans: "V nedeljo sem imel slab dan, tokrat pa mi je šlo odlično. Še pred štartom me je zelo skrbelo, saj sem po padcu imel odrgnine. Telo se je dobro privadilo, še najbolj me je bolelo na spustih. Zavedam se, da moja ekipa ni med močnejšimi na Touru, a tokrat so moji moštveni kolegi dobro opravili svoje delo. Frank Schleck je res drugi, a Menčov je po navadi najboljši v zadnjem tednu. Težko bo obdržati majico do Pariza."

Kirchen precej zaostal
Kim Kirchen, ki je štiri dni nosil rumeno majico, je popustil na začetku zadnjega klanca in izgubil štiri minute in 19 sekund. V začetnem delu etape je osmerica kolesarjev poskušala s pobegom. Do vzpona na Tourmalet so si privozili devet minut naskoka, edini dober hribolazec pa je bil Remy di Gregorio. Francoz je prišel prvi na legendarni vzpon, a je bil ujet na 11 km pred ciljem.

Jutri prosti dan
V torek je na sporedu prvi prosti dan, ki bo večini prišel še kako prav. 11. etapa bo na karavano v sredo vodila od Lannemezana do Foixa (167,5 km).


10. etapa: Pau-Hautacam, 156 km:
1. L. PIEPOLI ITA 4:19:27 2. J. J. COBO ŠPA isti čas 3. F. SCHLECK LUKS +0:28 4. B. KOHL AVT 1:06 5. V. JEFIMKIN RUS 2:05 6. R. RICCO ITA 2:17 7. C. SASTRE ŠPA 8. C. EVANS AVS vsi 9. D. MENČOV RUS isti 10. C. VANDEVELDE ZDA čas ... 15. K. KIRCHEN LUKS 4:19 17. T. VALJAVEC SLO 5:27 18. D. CUNEGO ITA 5:51 19. A. VALVERDE ŠPA 5:52 Skupni vrstni red po 10. etapi: 1. C. EVANS AVS 42:29:09 2. F. SCHLECK LUKS +0:01 3. C. VANDEVELDE ZDA 0:38 4. B. KOHL AVT 0:46 5. D. MENČOV RUS 0:57 6. C. SASTRE ŠPA 1:28 7. K. KIRCHEN LUKS 1:56 8. J. J. COBO ŠPA 2:10 9. R. RICCO ITA 2:29 10. V. JEFIMKIN RUS 2:32 ... 14. A. VALVERDE ŠPA 4:41 15. T. VALJAVEC SLO 5:23 16. D. CUNEGO ITA 5:37 24. L. PIEPOLI ITA 11:27
A. G.
Evans po Pirenejih v rumenem
Življenjski dan Piepolija