Wouters Poels se je veselil največje zmage v karieri. Foto: EPA
Wouters Poels se je veselil največje zmage v karieri. Foto: EPA
Najstarejša klasika zaradi sneženja skrajšana za 5 km
Poels dobil kolesarsko klasiko v Liegu

Kolesar ekipe Sky je pospešil v ciljni ravnini in tekmeci niso imeli odgovora. Drugi je bil Švicar Michael Albasini (Orica GreenEdge), tretji pa Portugalec Rui Costa (Lampre-Merida).

Kolesarji so se na 102. dirki Liege-Bastogne-Liege borili s težkimi vremenskimi razmerami, zaradi sneženja v Ardenih so prireditelji na 45. kilometru tekmovalce preusmerili s trase in jih nanjo vrnili 30 kilometrov pozneje, na koncu je to pomenilo, da so namesto 253 kilometrov prevozili 248.

Na predzadnjem vzponu, dolgem 600 metrov, z 10,5-odstotnim naklonom, na Rue Naniot, ki je bil letos prvič na trasi te klasike, je manjšo skupino močno razredčil Albasini. Švicarju so sledili le Costa, Sanchez in Poels. Cilj je bil tradicionalno na Ansu, na zadnjem zavoju pa se je za napad odločil Poels, kar se mu je obrestovalo.

"Zelo sem vesel. Ne verjamem še povsem, da mi je uspelo. Snežilo je, bil je res naporen dan. Všeč mi je zadnji vzpon, tam smo naredili razliko. Nisem se več počutil dobro, toda vsi smo bili utrujeni," je poudaril Poels, ki je slavil petič v tej sezoni. Postal je peti Nizozemec z zmago na tej dirki.

Valverde na 15. mestu, Polanc pa 70.
Alejandro Valverde, s tremi zmagami najuspešnejši še aktivni kolesar na tej klasiki, nazadnje je slavil lani, je zaostal 12 sekund in osvojil 15. mesto. Edini Slovenec Jan Polanc (Lampre-Merida) je končal na 70. mestu, zaostal je pet minut in 27 sekund.

Kvasina zmagovalec Dirke po Hrvaški
Druga izvedba Dirke po Hrvaški se je končala z domačim zmagoslavjem. Zadnja etapa od Svetega Martina do Zagreba ni postregla s spremembami v skupnem seštevku, tako da se je zmage veselil Matija Kvasina, kolesar azerbajdžanske ekipe Synergy Baku, ki jo kot športni direktor vodi nekdanji slovenski as Andrej Hauptman. Zadnjo, 158,8 kilometra dolgo, razgibano etapo, je dobil norveški kolesar ekipe IAM Cycling Sondre Holst Enger pred Belgijcema Edwardom Theunsom in Timothyjem Dupontom.

V skupnem seštevku je imel Kvasina, nekdanji kolesar Perutnine Ptuj, pri katerem je preživel pet let, in Radenske, predvsem po zaslugi kraljevske četrte etape z vzponom na Učko 24 sekund prednosti pred Dancem Jesperjem Hansenom.

Liege-Bastogne-Liege, 248 km:             
  1. W. POELS          NIZ     6:24:29 
  2. M. ALBASINI       ŠVI        isti 
  3. R. COSTA          POR         čas 
  4. S. SANCHEZ        ŠPA       +0:04 
  5. I. ZAKARIN        RUS        0:09 
  6. R. KREUZIGER      ČEŠ        0:12 
  7. J. RODRIGUEZ      ŠPA             
  8. B. MOLLEMA        NIZ         vsi 
  9. D. ROSA           ITA        isti 
 10. T. KANGERT        EST         čas 
 ...                                   
 70. J. POLANC         SLO        5:27 
Najstarejša klasika zaradi sneženja skrajšana za 5 km
Poels dobil kolesarsko klasiko v Liegu