Pogačar se je takole veselil 53. zmage med profesionalci. Foto: ASO
Pogačar se je takole veselil 53. zmage med profesionalci. Foto: ASO

V zadnje metre so skupaj prišli Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), David Gaudu (Groupama FDJ) in Jonas Vingegaard (Jumbo Visma), v sprinterskem zaključku v klanec pa je Pogi znova dokazal, da nima konkurence. V 12 dirkalnih dneh je slavil že sedmo zmago v sezoni. Najboljši kolesar sveta ima pred zadnjo etapo pred Gaudujem 12 sekund prednosti, Vingegaard pa zaostaja slabo minuto (natančno 58 sekund).

Tadej Pogačar je bil na startu zelo dobro razpoložen. Foto: ASO
Tadej Pogačar je bil na startu zelo dobro razpoložen. Foto: ASO

Ubežniki vodili s tremi minutami prednosti
Etapa je bila sicer kratka, dolga 143 km, začela se je v Nici. Po začetnem otipavanju in akcijami se je v ospredju oblikovala skupina 19 kolesarjev, ki je skupaj bežala večji del dneva, njihova največja prednost je znašala tri minute. Slabih 40 kilometrov pred ciljem je ob krajšem vzponu vodilna skupina začela razpadati, v glavnini pa je pospešil UAE in začel topiti zaostanek, kmalu pa je vajeti prevzel Ineos. Spredaj so se skupinice za nekaj časa znova združile, dobrih 20 km pred ciljem pa so v osredju ostali Nils Politt, Pascal Eenkhoorn, Jeremy Cabot, Kobe Goossens in Javier Romo.

Pogačar hitro ostal brez pomočnikov
Ob začetku vzpona na prelaz Couillole (15,7 km s 7,1-odstotnim vzponom) so imeli ubežniki pred glavnino le še minuto in pol prednosti. Takoj na začetku vzpona je potegnil Kobe Goossens (Intermarche Circus Wanty) in si nabral nekaj sekund prednosti, kmalu se mu je pridružil še Javier Romo (Astana). V glavnini je tempo začel narekovati Tobias Foss (Jumbo Visma), Pogačar pa je brez pomočnikov ostal že 13 km pred ciljem. Kmalu zatem je iz glavnine izpadel Dani Martinez (Ineos Grenadiers), ki je bil pred začetkom dneva skupno na sedmem mestu.

Kolesarji na slikoviti sedmi etapi. Foto: ASO
Kolesarji na slikoviti sedmi etapi. Foto: ASO

Napadi so si sledili
Glavnina je ubežnika ujela devet kilometrov pred ciljem. Foss je ves čas narekoval tempo, za njim je bil Vingegaard, na njegovem kolesu pa Pogačar. Dobrih šest kilometrov pred ciljem je napadel Chris Harper, na čelo glavnine pa se je postavil Vingegaard in hitro ujel Harperja, v isti sekundi pa je protinapad udaril Pogačar in si nabral nekaj sekund prednosti. V ospredju je bil dober kilometer, a sta ga kmalu ujela Vingegaard in Gaudu.

Za zmago trojica
2300 metrov pred ciljem je tempo spremenil Gaudu, sledil mu je lahko le Pogačar, Vingegaard ni mogel takoj odgovoriti. A Danec se ni vdal, nadaljeval je v svojem tempu in tekmeca ujel v zadnjem kilometru. Kapetan Jumba Visme je bil tudi prvi, ki je sprožil zadnji napad, a jasno je bilo, da je bil pri koncu s svojimi močmi. Pogačar je odgovoril z brutalnim kratkim sprintom in se veselil že 53. zmage v karieri.

Pogačar bo v zadnji etapi branil 12 sekund naskoka
Prerez 7. etape letošnje dirke Pariz–Nica. Gre za drugi obisk prelaza Couillole, kjer je leta 2017 etapno zmago slavil Richie Porte s prednostjo 21 sekund pred Albertom Contadorjem. Foto: ASO
Prerez 7. etape letošnje dirke Pariz–Nica. Gre za drugi obisk prelaza Couillole, kjer je leta 2017 etapno zmago slavil Richie Porte s prednostjo 21 sekund pred Albertom Contadorjem. Foto: ASO

Klanci v nedeljo mu še bolj ustrezajo
"To je bil prvi vroči dan v letu. Od začetka smo šli vsi na polno, Ineos je res držal visok tempo. Na zadnjem klancu smo bili zato vsi res zelo utrujeni," je Pogačar povedal za organizatorja dirke. Na vprašanje, zakaj je napadel pet kilometrov pred ciljem, pa je razložil: "Bilo je res malce zgodaj, a nisem želel, da bi bilo v ospredju preveč kolesarjev. Na koncu se je razpletlo tako, kot sem si želel. Jutri je še en naporen dan, mislim, da bo najzahtevnejši, na srečo pa mi nedeljski klanci bolj ustrezajo, kot je bil današnji."

Petek je bil namenjen treningu
Kolesarska karavana je zaradi vetra ostala brez petkove razgibane etape, zato je v Nico prispela z avtobusi. Večina je dan preživela na trenažerjih in krajših vožnjah ob obali, a vodilni kolesar dirke Tadej Pogačar si je šel malo bolj pretegnit noge in opravil 86-kilometrski krog ob reki Var in nad njo.

Pogačar na prelazu Coluillole strl Gauduja in Vingegaarda
PARIZ-NICA, 7. etapa                   
                                       
Nice-Col de la Couillole, 143 km:      
  1. T. POGAČAR        SLO     3:56:08 
  2. D. GAUDU          FRA       +0:02 
  3. J. VINGEGAARD     DAN        0:06 
  4. S. YATES           VB        0:19 
  5. N. POWLESS        ZDA        0:24 
 ...                                   
102. D. NOVAK          SLO       28:58 
103. J. TRATNIK        SLO       28:58 

Skupni vrstni red po 7. etapi:         
  1. T. POGAČAR        SLO    21:10:50 
  2. D. GAUDU          FRA       +0:12 
  3. J. VINGEGAARD     DAN        0:58 
  4. S. YATES           VB        1:27 
  5. G. MÄDER          ŠVI        1:59 
 ...                                   
 43. J. TRATNIK        SLO       32:10 
 82. D. NOVAK          SLO       49:15