Prvi zvezdniki prihajajoče 4. Dirke po Emiratih: Tom Dumoulin, Filippo Ganna, Tadej Pogačar, Mark Cavendish in Dylan Groenwegen. Foto: RCS Sport
Prvi zvezdniki prihajajoče 4. Dirke po Emiratih: Tom Dumoulin, Filippo Ganna, Tadej Pogačar, Mark Cavendish in Dylan Groenwegen. Foto: RCS Sport

"Veliko mi pomeni, da sem lani zmagal na tej dirki, saj vozim za ekipo Združenih arabskih emiratov. Vsako leto vidim več ljudi, ki kolesarijo tukaj," je na novinarski konferenci dan pred začetkom 4. dirke po Emiratih začel Tadej Pogačar in takoj dodal tisto, kar želijo slišati od njega šefi in meceni ekipe: "Poskušal bom še enkrat osvojiti dirko."

Sorodna novica Svetovna serija 2022

Drugo sezono zapored je UAE Tour prva dirka svetovne serije, saj je pandemija odnesla uvodni dirki v Avstraliji. Razumljivo, da enotedenska dirka za UAE Emirates izrednega pomena, zato ne čudi izredno močna zasedba, s katero bodo skušali ubraniti lanskoletno Pogačarjevo zmago.

Tokrat tudi s sokapetanom Almeido

"Zimske priprave so bile res dobre. Nazadnje sem šel v Sierro Nevado v Španiji, kjer pa sem na žalost dobil covid-19, vendar ni bilo resno. Zdaj sem imel štiri proste dni brez kolesa, tako da sem pripravljen na prvo dirko," je prvi favorit dirke poudaril, da kljub okužbi in nekaj simptomom koronavirusne bolezni gre po skupno zmago. Ob Pogačarju bo v kapetanski vlogi tudi novinec v ekipi Joao Almeida, lani tretjeuvrščeni na Dirki po Emiratih, a še v dresu belgijske ekipe QuickStep.

"Imamo tudi Pascala Ackermanna za šprinte, Mikkela Bjerga za kronometer in resnično dobro sestavljeno ekipo za skupni seštevek z Rafalom Majko in Georgeom Bennettom. Vsak dan se bomo potrudili in dali vse od sebe," je zaključil Pogačar, ki je bil na svoji drugi domači dirki že drugi leta 2020, lani pa je zmagal, ob obeh izvedbah pa je slavil etapno zmago na odločilnem vzponu Džebel Hafit.

Sorodna novica Tadej Pogačar bo branil zmago na uvodni dirki svetovne serije
Na uvodni dirke sezone bo Pogačarja in
Na uvodni dirke sezone bo Pogačarja in "emirate" v vlogi prvega športnega direktorja vodil Andrej Hauptman. Foto: RCS Sport

Odločitev šele v zadnji etapi?

Na sedemdnevni dirki bo prvi odločilni dan prišel v torek s kratkim 9-km kronometrom. V četrtek se bo etapa zaključila na najvišjem vrhu države Džabel Džaisu (18,7 km vzpona s povprečjem 5,7 odstotka). Za spremembo pa pride Džebel Hafit (10,9 km vzpona s povprečnim naklonom 6,8 odstotka) v zadnji, 7., etapi.

Glavni tekmec ekipe UAE Emirates bo Britanec Adam Yates (Ineos Grenadiers), ki je bil lani skupno drugo, predlani pa je osvojil skupno zmago pred Pogačarjem. Sezono je z zmago na etapni dirki odprl Rus Aleksandr Vlasov (Bora hansgrohe), zanimivo bo videti, kako bo šlo Nizozemcu Tomu Dumoulinu kot kapetanu Jumbo Visme.

Sprintersko svetovno prvenstvo ... tudi z Megzcem

Na preostalih štirih etapah se obeta tako imenovano sprintersko svetovno prvenstvo: Mark Cavendish, Sam Bennett, Pascal Ackermann, Dylan Groenewegen, Jasper Philipsen, Arnaud Demare, Elia VIviani ... Do novih sprinterskih zmag bo po dveh prvih uspehih na Dirki po Savdski Arabiji Groenwegnu znova pomagal tudi Luka Mezgec (BikeExchange Jayco).