Na hipodromu v Komendi se je zbralo veliko število navijačev. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Na hipodromu v Komendi se je zbralo veliko število navijačev. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Na hipodromu v Komendi so se zbrali številni Pogačarjevi najzvestejši navijači in tudi ljudje od drugod, ki so prišli pozdravit ter stisnit roko junaku Toura.

Pogačar se je na prizorišče pripeljal s kolesom in se razveselil velike množice, ki ga je pričakala. "Danes se počutim kot takrat, ko sem se pripeljal na Elizejske poljane," je poudaril in se zahvalil vsem zbranim. Kot je pojasnil, je to zanj najlepša nagrada.

Župan Komende Stanislav Poglajen je predtem v nagovoru razmišljal, kako bi Pogačarja sploh še lahko nagradili, saj je naziv častni občan, ki so mu ga podelili že po lanski zmagi na Dirki po Franciji, največja nagrada, ki jo občina ima.

Pogačar je po obveznostih v Dubaju trenutno na kratkem oddihu v Sloveniji, kjer ima nekaj časa za družino in prijatelje. "Hitro pa grem znova nazaj na trening. Nič se ne ustavljamo, kmalu začnem spet dirke," je pojasnil. Do konca leta ga čaka še nekaj dirk, med njimi tudi evropsko in svetovno prvenstvo. Kot je povedal, mu trase sicer niso pisane na kožo: "Ampak nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Imamo res dobre reprezentante in mislim, da nam lahko znova uspe in dodamo še piko na i."

Pogačar je malo "zabušaval" po olimpijskih igrah, zdaj ga čakajo enodnevne dirke

"Skoraj sem že videl Marijo"

Kapetan ekipe UAE Emirates je julija drugo leto zapored blestel na Touru. Dobil je kar tri etape. V skupnem seštevku je za pet minut in 20 sekund ugnal Jonasa Vingegaarda. Richard Carapaz je zaostal že več kot sedem minut. Vsi preostali tekmeci so si nabrali več kot 10 minut zaostanka. 24. julija je Pogačar osvojil še bronasto medaljo na cestni dirki na OI. Zaostal je le za Carapazom in Woutom van Aertom.

"Cestna dirka na olimpijskih igrah v Tokiu je bila ena najtežjih dirk, ki sem jih vozil. Na koncu nisem vedel, ali sem osvojil srebro ali bron. Vseeno je bilo, medalja je medalja. Skupina je bila razredčena po šestih urah dirkanja, stavil sem na šprint, nisem si upal napasti. Nisem se predal, ko so si sledili številni napadi. Nekaj neverjetnega je, ko dobiš medaljo, potem ko si že skoraj odpadel. Skoraj sem že videl Marijo," je povedal 22-letni Pogačar.

Še vedno težko verjame, kaj mu je letos uspelo. Na vprašanje, kateri letošnji uspeh mu več pomeni, je pojasnil, da je olimpijska medalja res prestiž, vendar pa je Tour tisto, o čemer vsak kolesar sanja večkrat kot o olimpijskih igrah. "Sta pa oba rezultata nekaj nepojmljivega. Težko ju je primerjati, za oba pa sem presrečen," je poudaril.

Pogačar na sprejemu v Komendi poudaril, da se življenje ni preveč spremenilo

Zlata doba kolesarstva

Pogačar na sprejemu v Komendi predstavil cilje do konca sezone

Sprejema sta se udeležila tudi selektor slovenske kolesarske reprezentance Andrej Hauptman in generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije Blaž Perko, ki je Pogačarju predal nagrado za bronasto medaljo. Predsednik Kolesarske zveze Slovenije Pavel Marđonović pa se je spomnil, kako so že po Touru mislili, da je to vrhunec, potem pa so prišle še olimpijske igre.

Slovenija je v zlati dobi kolesarstva, je dejal Pogačarjev prvi trener Miha Koncilja, ki upa, da bomo to izkoristili, da se čim več ljudi začne ukvarjati s kolesarstvom. "To, da imamo take ase, je čast in hkrati obveza, da skušamo še naprej ustvarjati čim boljše razmere za mlade kolesarje, da bodo postali taki šampioni, kot je Tadej in preostala ekipa, in da bodo lahko sledili svojim sanjam," je sklenil Marđonović.

Celoten sprejem si lahko ogledate v spodnjem videu!