Tadej Pogačar je šest dni po slavju na svetovnem prvenstvu zmagal še na Dirki po Emiliji. To je njegova 87. zmaga v karieri. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je šest dni po slavju na svetovnem prvenstvu zmagal še na Dirki po Emiliji. To je njegova 87. zmaga v karieri. Foto: Reuters

Slovenski as, ki je v podobnem slogu v nedeljo osvojil naslov svetovnega prvaka, je še enkrat dokazal, da je v kolesarskem svetu razred zase. Dirka sicer ni del svetovne serije, a velja za prestižno italijansko enodnevno klasiko. Udeležba na 215 km dolgi dirki s 3300 višinskimi metri je bila zvezdniška, v prvi vrsti sta bila ob Pogačarju tu tudi Primož Roglič in Remco Evenepoel.

Pričakovano je odločitev na mokrih cestah v okolici Bologne padla na vzponu na San Luco, 2,1 kilometra dolgem klancu s povprečnim naklonom 9,6 odstotka, ki so ga morali kolesarji prevoziti petkrat. Pogačar je napadel že ob koncu prvega vzpona. Nekaj časa se ga je držal le Matteo Jorgensen, ki pa ni mogel slediti tempu slovenskega stroja.

Odmeven rezultat Urške Žigart

Urška Žigart (Liv AlUla Jayco) je na ženski različici Dirke po Emiliji zasedla četrto mesto. Na trasi od Vignole do vrha klanca San Luca (113,8 km) je za zmagovalko domačinko Eliso Longo Borghini zaostala 16 sekund.

Pogačar je nato v slogu, ki smo ga videli na svetovnem prvenstvu, solo odpeljal zadnjih 35 kilometrov. Njegova prednost se je že po drugem vzponu na San Luco povzpela na 50 sekund, 25 kilometrov pred ciljem je znašala minuto in deset sekund. V dežju se je do konca izognil vsem pastem mokre ceste in prepričljivo slavil na 87. izvedbi te dirke za 87. zmago v kareri.

Roglič in Evenepoel odstopila

Skoraj dve minuti je zaostal drugouvrščeni Britanec Tom Pidcock, tretji je bil Italijan Davide Piganzoli. Evenepoel, ki je neuspešno napadel na začetku prvega vzpona na San Luco, ni dokončal dirke. Odstopil je tudi Primož Roglič.

Pogačar je po dveh drugih mestih na tej dirki prišel do prve zmage in nadaljeval slovensko prevlado. Roglič je na Dirki po Emiliji zmagal trikrat v zadnjih petih letih in je branil lansko zmago.

Pogačar: Raje se peljem sam, sploh ko so taki pogoji

"Na tej dirki sem poskušal zmagati že nekaj let. Nikoli mi ni povsem uspelo, saj se je vedno našel kdo, ki je bil boljši od mene. Dvakrat sem bil drugi, enkrat pa je nisem končal. Imel sem črno piko na tej dirki," je v izjavi za Val 202 povedal Pogačar.

"Posebej po svetovnem prvenstvu, ko sem prišel sem v hotel pred dirko, se je ustvaril nov pritisk s to majico. Želel sem pokazati, da sem je vreden. Kar nekaj sezon se vedno pričakuje zmaga, ko grem na dirko. Tudi sam sem začel tako dirkati, z mavričasto majico še sploh," je priznal slovenski as.

"Raje se peljem sam, sploh ko so taki pogoji, saj lahko greš svojo linijo, lahko delaš svoje napake in jih popraviš. Če kdo pred tabo naredi kakšno napako v tem vremenu, se lahko hitro posloviš od dirke. Danes sem kar užival sam na cesti," je še povedal Pogačar.

Peti svetovni prvak z zmago na prvi dirki

26-letnik s Klanca pri Komendi je prvi kolesar po letu 1988 in Švicarju Tonyju Romingerju, ki je dirko dobil za več kot minuto. Obenem je postal šele peti kolesar v zgodovini, ki je slavil na svoji prvi dirki v mavričasti majici. Nazadnje je to uspelo Belgijcu Tomu Boonenu leta 2005. Ob obeh je to uspelo še Špancu Abrahamu Olanu (1995), Italijanu Francescu Moserju (1977) in Belgijcu Freddyju Maertensu (1976).

Do konca ga čakata še dve italijanski klasiki, v torek dirka treh dolin Vareseja, čez teden dni pa še "spomenik" po Lombardiji.

Mohorič v nedeljo brani naslov na makadamu

V nedeljo bo na sporedu svetovno prvenstvo na makadamu. Preizkušnja v Belgiji med Hallejem in Leuvenom bo dolga več kot 180 kilometrov (višinskih metrov bo za 1150), od tega bo 100 kilometrov makadama. Matej Mohorič bo branil naslov, eden njegovih glavnih tekmecev pa bo Mathieu van der Poel. Prenos bo po 14.20 na TV Slovenija 2.

Results powered by FirstCycling.com

Profil Dirke po Emiliji. Foto: Organizator
Profil Dirke po Emiliji. Foto: Organizator