Tadej Pogačar ima v tej sezoni že 22 zmag, vključno z zmagoslavjem na Dirki po Italiji in Dirki po Franciji. Te dni je v Kanadi tekmoval prvič po zmagi na Touru, predvsem je to dobra priprava na svetovno prvenstvo, na katerem bo njegov cilj osvojitev mavrične majice. 85. zmaga v karieri je sijajna generalka za Zürich. Foto: EPA
Tadej Pogačar ima v tej sezoni že 22 zmag, vključno z zmagoslavjem na Dirki po Italiji in Dirki po Franciji. Te dni je v Kanadi tekmoval prvič po zmagi na Touru, predvsem je to dobra priprava na svetovno prvenstvo, na katerem bo njegov cilj osvojitev mavrične majice. 85. zmaga v karieri je sijajna generalka za Zürich. Foto: EPA
Sorodna novica Pogačar: Nisem sprejel prave odločitve

Slovenski as je vse popoldne v Montrealu mirno poganjal pedale v glavnini, nato pa je dobrih 23 kilometrov pred ciljem silovito napadel in se odpeljal 22. zmagi v letošnji sezoni naproti. Še nikomur do danes na VN Montreala ni uspelo slaviti z napadom več kot 10 km pred ciljem. Do danes je rekord z napadom prav 10 km pred ciljem držal Robert Gesink z dirke leta 2010.

Dirka je bila dolga 209 kilometrov, kolesarji so morali odpeljati 17 krogov (vsak po 12,3 km) s skupno višinsko razliko 4.573 metrov. Zelo zahtevna enodnevna klasika je prinesla številne klance, najtežji je bil tisti na začetku kroga, saj ima 1,8 kilometra dolg vzpon na Camilien Houde povprečni naklon osem odstotkov.

Od Slovencev so nastopili še Matej Mohorič, Jan Tratnik, Domen Novak in Matevž Govekar. Dirko je končal le Tratnik, ki je bil 65. (+13:29), preostali so odstopili.

Ekipa se je odrezala odlično, načrt smo izpeljali, kot smo želeli. Kolegom se lahko le zahvalim, brez njih to ne bi bilo mogoče. K sreči sem imel na koncu dobre noge, da sem delo lahko končal. Danes je bilo zelo vroče in težko. Odpeljali smo krog manj kot pred dvema letoma, a to ni naredilo bistvene razlike. Dirka je bila še vedno zelo težka.

Tadej Pogačar

Trojica kolesarjev v begu
Kmalu po začetku dirke sta se za beg odločila Michael Leonard (Ineos Grenadiers) in Gil Gelders (Soudal QuickStep), nekaj trenutkov pozneje se jima je pridružil še Dries de Bondt (Decathlon AG2R La Mondiale). Trojica si je hitro nabrala prednost pred glavnino, zrasla je že čez pet minut, po četrtini dirke je znašala 3:20.

Mohorič skočil iz glavnine
V zadnji tretjini dirke je glavnina navila tempo in hitro začela topiti zaostanek za ubežniki, vmes je iz glavnine skočil še Matej Mohorič (Bahrain Victorious). Medtem ko je De Bondt omagal in ga je glavnina pogoltnila, se je Mohorič 50 km pred ciljem pridružil preostalima ubežnikoma. Kmalu zatem je Mohorič spredaj ostal le še z Geldersom, pred glavnino sta bežala za pol minute.

Konec bega 36 km pred ciljem
Kolesarji UAE Emirates, na čelu katerih je kolesaril Tim Wellens, so imeli beg pod nadzorom. Prav Wellens je poskrbel, da se je glavnina za hip pretrgala in da je naposled dobrih 36 km pred ciljem ujela še zadnja ubežnika. Istočasno je iz glavnine odpadel zmagovalec petkovega VN Quebeca, Michael Matthews (Jayco AlUla). Tudi Mohoriču so pošle moč, medtem ko je na čelo glavnine zapeljal Pogačarjev moštveni kolega Domen Novak.

Silovit napad Pogačarja!
Ko je glavnina vozila skupaj, je bilo le še vprašanje časa, kdaj bo napadel Pogačar. Zgodilo se je v predzadnjem krogu, natančneje 23,4 kilometra pred ciljem, ko se je umaknil Rafal Majka, Pogačar pa je silovito pritisnil na pedale in se odpeljal vsem tekmecem.

Štirje sledili Pogačarju, a zaman
Ti so se zadaj le gledali, nihče mu ni želel ali zmogel ali pa hotel slediti, prednost je hitro narasla na 30 sekund. Vendarle so se zadaj malce zbrali in izoblikovala se je skupina štirih zasledovalcev, ki so jo sestavljali Bart Lemmen (Visma Lease a Bike), Julian Alaphilippe (Soudal QuickStep), Pello Bilbao (Bahrain Victorious) in Alex Aranburu (Movistar). Za Pogačarjem so 10 kilometrov pred ciljem zaostajali 40 sekund. Zaostanka jim ni uspelo stopiti, gorenjski volk je bil premočan.

V ciljni ravnini se je lahko sprostil, ob progi mu je čestital Matthews, ki je odstopil, ob glasnem spodbujanju zvestih kolesarskih privržencev je ciljno črto prečkal po petih urah, 28 minutah in 14 sekundah. Drugo mesto je osvojil Bilbao (+0:24), tretjega po sprintu Alaphilippe (+0:40).

Pogačar: Ta zmaga mi vliva dodatno samozavest
"Ekipa se je odrezala odlično, načrt smo izpeljali, kot smo želeli. Kolegom se lahko le zahvalim, brez njih to ne bi bilo mogoče. K sreči sem imel na koncu dobre noge, da sem delo lahko končal," je po dirki dejal Pogačar in dodal: "Danes je bilo zelo vroče in težko. Odpeljali smo krog manj kot pred dvema letoma, a to ni naredilo bistvene razlike. Dirka je bila še vedno zelo težka." Dva tedna pred svetovnim prvenstvom v Zürichu je 22. zmaga v sezoni in 85. v karieri sijajna generalka. "Ta zmaga mi vliva dodatno samozavest, komaj čakam na Zürich. Zdaj gremo domov, kjer me čakajo še zadnji treningi, da bom nared za svetovno prvenstvo," je še povedal 25-letni šampion po novi dih jemajoči predstavi.

Kolesarji so opravili 17 krogov po Montrealu in premagali 4573 višinskih metrov. Foto: Organizator
Kolesarji so opravili 17 krogov po Montrealu in premagali 4573 višinskih metrov. Foto: Organizator