Tudi nekdanji svetovni prvak Tom Boonen se je veselil zmage svojega moštvenega kolega. Foto: EPA
Tudi nekdanji svetovni prvak Tom Boonen se je veselil zmage svojega moštvenega kolega. Foto: EPA
Gert Steegmans in Tom Boonen
Gert Steegmans in Tom Boonen sta se veselila dvojne zmage na domačih tleh. Foto: EPA
Fabian Cancellara
Fabian Cancellara je bil vpleten v padec, v cilj je prišel z velikimi bolečinami. Foto: EPA
Padec zaznamoval 2. etapo Toura

2 km pred ciljem v Gentu je padec zaustavil glavnino. Naprej je odpeljalo le 20 kolesarjev, 170 pa jih je obstalo. Padel je tudi vodilni Cancellara, ki si je poškodoval zapestje. V zadnjih 3 km se od padca vsem kolesarjem šteje isti čas. Steegmans je povlekel Boonena, ki pa do ciljne črte ni mogel mimo. Belgijca sta na domačih tleh slavila dvojno zmago. Tretji je bil Italijan Filippo Pozzato.

Razplet ni bil načrtovan
"Načrtovano je bilo povsem drugače, a zgodi se. Boonen me na koncu ni mogel prehiteti," je dejal nasmejani Steegmans. "Zmage mu nisem podaril. Vesel sem zanj in njegove prve etapne zmage na Touru," je dodal Boonen.

Poškodba Cancellare ni prehuda
"Najprej sem čutil zares hude bolečine. Kmalu so na srečo popustile. Pregledal me bo zdravnik in upam, da bom lahko normalno nadaljeval dirko," je povedal Cancellara.

Ubežnikom ni uspelo
Nemec Marcel Sieberg, Francoz Cedric Herve in Španec Ruben Perez, ki so bežali večji del etape in si privozili 5 minut prednosti pred glavnino, so bili na 3 km ujeti. Na mokrih belgijskih cestah je padel tudi eden izmed favoritov Franck Schleck, ki si je poškodoval komolec. Luksemburžan se je s pomočjo ekipe CSC uspel vrniti v glavnino.

Tadej Valjavec je v drugi etapi zasedel 125. mesto, skupno pa je 80. V torek kolesarje čaka najdaljša etapa na letošnjem Touru (236,5 km). Štart bo v Waregemu v Belgiji, cilj pa v Compiegneju v Franciji.

A. G.


2. etapa: Dunkerque-Gent, 168 km:
1. G. STEEGMANS BEL 3:48:22 2. T. BOONEN BEL vsi 3. F. POZATTO ITA 4. R. HUNTER JAR 5. R. FEILLU FRA 6. R. McEWEN AVS 7. E. ZABEL NEM isti 8. H. HÄUSSLER NEM 9. O. FREIRE ŠPA 10. S. CHAVANEL FRA ... 72. F. CANCELLARA ŠVI čas
123. T. VALJAVEC SLO

Skupni vrstni red po dveh etapah:
1. F. CANCELLARA ŠVI 8:36:13 2. A. KLÖDEN NEM +0:13 3. D. MILLAR VB 0:21 4. G. HINCAPIE ZDA 0:23 5. B. WIGGINS VB 0:23 6. V. GUSEV RUS 0:25 7. V. KARPEC RUS 0:26 8. T. HUSHOVD NOR 0:29 9. A. VINOKUROV KAZ 0:30 10. T. DEKKER NIZ 0:31 ... 80. T. VALJAVEC SLO 0:54
Padec zaznamoval 2. etapo Toura