Moštvo Aleksandra Vinokurova, Astana, se je že umaknilo z dirke. Foto: EPA
Moštvo Aleksandra Vinokurova, Astana, se je že umaknilo z dirke. Foto: EPA
Michael Rasmussen
Michael Rasmussen se mora soočiti s številnimi obtožbami. Foto: EPA

Kazahstanec je na dopingu padel po sobotnem kronometru in včeraj zapustil francosko pentljo, kolesarji pa so se pred začetkom etape zaradi novega škandala zapletli v pogovor z direktorjem dirke Christianom Prudhommom. Ekipe Agritubel, AG2r, Francaise des Jeux, Bouygues Telecom, Cofidis, Credit Agricole, Gerolsteiner in T-Mobile so se zbrale v "Gibanju za čisto kolesarstvo" in od vseh moštev zahtevale, da spoštujejo leta 2005 sprejeto posebno listino. V njej piše, naj moštva na dirke ne pošiljajo kolesarjev, vpletenih v dopinške afere.

Čisti kolesarji nočejo biti umazani
"Gre za novo organizacijo, ki hoče tekmovati v čistem športu. Je mnogo kolesarjev, ki so v tem športu že leta in so 100-odstotno čisti. Nočejo, da jih "umažejo" grešniki," je o gibanju povedal kapetan Credit Agricola Thor Hushovd, ki se je skupaj s kolegi in člani preostale sedmerice moštev usedel na tla in tako demonstrativno pokazal nestrinjanje z uporabo dopinga.

Začetek etape z nekajminutno zamudo
Etapa od Ortheza do Col d'Aubisquea (218,5 km), ena odločilnih na letošnji Dirki po Franciji, se je nato z nekaj minutami zamude vendarle začela, s francoskimi in nemškima moštvoma, ki so bili za "upor" nagrajeni z aplavzom gledalcev, dve minuti za glavnino.

Lavenu: Rasmussen sramota za ta šport!
Na štartu je bil v središču pozornosti Michael Rasmussen, nosilec rumene majice, ki ga je danska kolesarska zveza suspendirala iz reprezentance. Mednarodna kolesarska zveza (UCI) oz. protidopinške komisije so hotele najboljšega hribolazca Dirke po Franciji v zadnjih dveh letih testirati na treningih, vendar jim ni sporočil, kje se nahaja. Zato je padel v nemilost mnogih, ki ga sumijo dopinga, tudi menedžerja AG2r-a Vincenta Lavenuja: "Rasmussena bi morali organizatorji "brcniti" z dirke, ne glede na posledice. Je sramota za ta šport. Ko je bil Francisco Mancebo vpleten v Operacijo Puerto, sem ga odpustil brez vsakršne pravne podlage in izgubil 15 odstotkov proračuna. To je milijon evrov!"

Pregledali hotel in vozilo, vendar nič našli
Vinokurovo moštvo Astana je po včerajšnjem razkritju z dirke odpoklicalo vse svoje kolesarje, tudi petouvrščenega Andreasa Klödena in osmouvrščenega Andreja Kašečkina. Potem ko je policija že prej pregledala hotel švicarskega moštva, je na cestninski postaji blizu Toulousa zaustavila in pregledala še vozilo, s katerim so člani potovali domov. V obeh primerih niso našli prepovedanih sredstev.

C. R.