Michael Rasmussen med čakanjem na odvzem urina pred začetkom dirke. Zanimivo je, da Dancu niso dokazali uporabe nedovoljenih sredstev. Foto: Reuters
Michael Rasmussen med čakanjem na odvzem urina pred začetkom dirke. Zanimivo je, da Dancu niso dokazali uporabe nedovoljenih sredstev. Foto: Reuters
Jacob Bergsma
Novico je v sredo pozno zvečer sporočil predstavnik Rabobanka Jacob Bergsma. Foto: Reuters
Slovenski strokovnjaki o dopingu

Dancu so dali nogo zaradi "kršitev pravil" nizozemskega moštva. Rasmussen naj bi namreč lagal o tem, kje je bil, ko se je junija dvakrat izmaknil dopinškemu testu. Tour je za Rasmussena končan, preostali člani moštva so se odločili, da bodo Dirko po Franciji nadaljevali.

Rasmussen = lažnivec
"Nekajkrat se nam je že zlagal o tem, kje trenira. Danes smo dobili nove tovrstne informacije," je odločitev komentiral direktor Rabobanka Theo de Rooij. Kolesar je trdil, da trenira v Mehiki, v resnici pa se je pripravljal v Italiji. Informacijo je moštvu posredoval nekdanji italijanski kolesar Davide Cassani, ki je Danca slučajno srečal pri treningu v Dolomitih.

Rasmussen: Šef ni pri pravi
"Moj šef ni pri pravi. Daje videz obupanega človeka, ki je povsem na koncu z živci. Mislim, da ne ve, kaj dela. Ne morem verjeti, da verjame zgodbi nekoga, ki ne govori resnice oziroma me je z nekom zamešal. Niti slučajno nisem bil v Dolomitih in to bom dokazal," se je branil Rasmussen in dodal: "Junija so me večkrat testirali med treningi in vsi testi so bili negativni. Tudi na vseh testih na dirki dokazujejo, da sem čist. Vsega imam dovolj. Vem, da je s tem moja kariera uničena. Sploh ne vem, kaj naj storim in na koga naj se obrnem."

Rabobank se ja za radikalen ukrep odločil prav na dan, ko si je 33-letni kolesar z zmago v kraljevski etapi bržkone že zagotovil skupno zmago.

Danci so ga suspendirali prejšnji teden
Podoben razplet se je tiho napovedoval kar sam od sebe, ko je prejšnji četrtek danska kolesarska zveza suspendirala Rasmussena iz reprezentance. Razlog je bil isti, saj kolesar dvakrat ni sporočil, kje se zadržuje. Suspenz je bil sprejet že 21. junija, javnosti pa predstavljen šele 19. julija. Kot da bi želeli Danci s čakanjem še bolj priliti ogenj na z dopingom več kot prežet Tour.

Zakaj je do odpusta prišlo tik pred koncem Toura?
Nad dejanjem Rabobanka se je prvi odzval predsednik Mednarodne kolesarske zveze Pat McQuaid: "Ne vem, zakaj so se za ta ukrep odločili zdaj, tik pred koncem dirke, ko pa so imeli potrebne informacije že junija. Sicer pa pozdravljam njihovo držo absolutnega boja proti dopingu." McQuaid je najbrž kar zadovoljen nad takim razpletom, saj je v ponedeljek izjavil, da ne bi bil srečen, če Rasmussen pripelje v Pariz kot zmagovalec.

Direktor dirke Christian Prudhomme pa je poudaril: "Pomemben podatek je ta, da ga je odpustilo lastno moštvo, in ne vodstvo Toura."

Tour 2007 je prava farsa
Izključitev Rasmussena je pika na i sramotni farsi, v katero se je sprevrgel letošnji Tour. Zaradi pozitivnega dopinškega testa je bil namreč že izključen eden glavnih favoritov Aleksander Vinokurov, enaka usoda pa je doletela tudi Italijana Cristiana Morenija.

Le kdo bi si upal staviti na Contadorja?
Po pravem osipu kolesarjev na Touru zdaj vodi malo znani Alberto Contador. 24-letnega člnana Discovery Channela pred začetkom dirke prav nihče ni uvrščal niti v širši krog favoritov za končno zmago. Zanimivo je, da mladi Španec skupaj še z leto mlajšim Janijem Brajkovičem velja za največji up ameriškega moštva.

A. V.

Slovenski strokovnjaki o dopingu