Nesojeni zmagovalec Toura Michael Rasmussen je v vse večjih težavah. Foto: EPA
Nesojeni zmagovalec Toura Michael Rasmussen je v vse večjih težavah. Foto: EPA

Francoski laboratoriji so odkrili, da naj bi njegovi vzorci urina vsebovali novo vrsto krvnega dopinga dinepa, ki je podoben eritropoetinu. Sintetični produkt je iz človeških in ne iz živalskih celic, kot je EPO. Francoski časnik L'Equipe je razkril, da naj bi bila vrsta dopinških testov na Touru, ki so jih sprva razglasili za negativne, v resnici pozitivnih. Danec naj bi si pomagal z novim dopingom dinepom. Pojavil naj bi se pred nekaj meseci na nemškem trgu, proizvajajo pa ga iz celic človeške kože.

Dinepo še ni na seznamih prepovedanih poživil
"EPO kot sintetični produkt je prepovedan. WADA mora zato čim prej svoje laboratorije prilagoditi novim testom za odkrivanje te vrste EPA, da ga lahko uvrsti na seznam prepovedanih sredstev. Če nam bo afera Rasmussen pomagala pri prepoznavi nove prepovedane substance, toliko bolje," je dejal predsednik francoske protidopinške agencije Pierre Bordry, ki je opozoril, da rezultati takšnih dopinških testov, ki odkrivajo dienpo, ne morejo šteti za pozitiven dopinški test, saj dinepo še ni na seznamu prepovedanih substanc Svetovne protidopinške agencije.

Primer bo obravnaval UCI
"Če je informacija, da je v Rasmussenovih vzorcih mogoče najti dinepo, resnična, potem bo primer nadalje obravnavala krovna mednarodna kolesarska organizacija," je povedal predsednik danske protidopinške agencije Jens Evald.