Ricardo Ricco je dobil že drugo etapo na letošnjem Touru. Foto: Reuters
Ricardo Ricco je dobil že drugo etapo na letošnjem Touru. Foto: Reuters
Sebastian Lang
Sebastian Lang je popustil šele v zadnjih kilometrih vzpona na Col d`Aspin. Foto: EPA
Cadel Evans
Cadel Evans jo je odnesel z udrgninami. V ponedeljek bo moral pokazati svojo moč. Foto: EPA
Kim Kirchen
Kim Kirchen ostaja v rumeni majici. Druga pirenejska etapa bo pravi pokazatelj o njegovih sposobnostih. Foto: EPA
Ricco že pokazal zobe

Kolesarje sta čakala prva dva vzpona prve kategorije na letošnji Dirki po Franciji. Na zelo zahtevnem vzponu Peyresourde (1569 m) je bil najhitrejši Nemec Sebastian Lang, ki je dobil tudi prvih pet lažjih vzponov. Na Aspinu (1489 m) so se favoriti med seboj nadzorovali, napadel je Ricco in si privozil skoraj dve minuti prednosti pred glavnino. Drugi je bil Rus Vladimir Jefimkin, tretji pa Francoz Cyril Dessel. Oba sta moštvena kolega Tadeja Valjavca v ekipi AG2R - La Mondiale. Besničan je končal na 21. mestu, v cilj je prišel skupaj z vsemi favoriti.

"Kobra" je močno spominjal na Pantanija
"Ta zmaga mi pomeni več od tiste na Super Bessu, saj je bila danes prava gorska etapa. Dve gorski etapi, dve zmagi, kdo ne bi skakal od veselja. Še sam sem navdušen in tudi presenečen, kako mi je šlo v zadnjih kilometrih. Res sem bil močen. Želim si visoke uvrstitve v skupnem seštevku in bom poskušal izkoristiti vsako priložnost za napad. Dve sem imel, dve sem izkoristil. Za prihodnje dni ne bi ničesar napovedoval, v mislih imam le naslednjo etapo. V jutrišnji etapi, eni izmed težjih na dirki, bi se rad oddolžil moštvenemu kolegu Leonardu Piepoliju za današnjo pomoč in mu pomagal, da si tudi on pribori etapno zmago. Za naprej pa bomo še videli," je povedal Ricco, ki je s silovitim napadom upravičil svoj nadimek Kobra. S svojim slogom vožnje zelo spominja na svojega vzornika Marca Pantanija, ki je leta 1998 slavil na Touru, šest let pozneje pa tragično umrl. V skupnem seštevku Ricco še vedno zaostaja dve minuti in 35 sekund, po slabem kronometru v Choletu pa se vse bolj vzpenja.

Bojeviti Lang je zaznamoval etapo
Na uvodnih klancih četrte in tretje kategorije so 22 km po startu ušli Belorus Aleksandr Kušinski, Francoz Nicolas Jalabert in Lang. Privozili so si kar 14 minut prednosti, še ob vznožju Peyresourda so imeli 10 minut naskoka. Kušninski in Jalabert sta hitro omagala na prvem vzponu prve kategorije, Lang pa je imel na vrhu Peyresourda 5 minut in 25 sekund naskoka pred zasledovalci.

Težek dan za Evansa
Prvi favorit Toura Cadel Evans je padel na začetku etape. Avstralec ima odrgnine na levem kolenu, komolcu in stegenski mišici. Uradni zdravnik dirke Gerard Porte mu je dlje časa nudil pomoč. Drugouvrščeni z lanske Dirke po Franciji je prišel v cilj z glavnino.

V ponedeljek še veliko težja etapa
Rumeno majico je zadržal Kim Kirchen. Luksemburžana čaka še precej težje delo v ponedeljek. Na francoski državni praznik bo na sporedu izjemno zahtevna etapa prek legendarnega prelaza Tourmalet (2115 m). Cilj bo na strmem vzponu "ekstrakategorije" Hautacamu.

9. etapa:
Toulouse-Bagneres de Bigorre, 224 km:
1. R. RICCO ITA 5:39:28 2. V. JEFIMKIN RUS +1:04 3. C. DESSEL FRA 1:17 4. D. FOFONOV KAZ 5. C. KNEES NEM 6. M. MONFORT FRA vsi 7. A. VALVERDE ŠPA 8. R. KREUZIGER ČEŠ 9. D. CUNEGO ITA 10. J. POPOVIČ UKR 11. S. LANG NEM isti 12. K. KIRCHEN LUKS ... 21. T. VALJAVEC SLO 23. C. EVANS AVS 29. D. MENČOV RUS čas Skupni vrstni red po 9. etapi: 1. K. KIRCHEN LUKS 38:07:19 2. C. EVANS AVS +0:06 3. C. VANDEVELDE ZDA 0:44 4. S. SCHUMACHER NEM 0:56 5. D. MENČOV RUS 1:03 6. A. VALVERDE ŠPA 1:12 7. S. DEVOLDER BEL 1:21 8. O. PEREIRO ŠPA 1:21 9. S. SANCHEZ ŠPA 1:27 10. C. SASTRE ŠPA 1:34 11. F. SCHLECK LUKS 1:56
12. A. SCHLECK LUKS 1:58
...
15. D. CUNEGO ITA 2:09
17. T. VALJAVEC SLO 2:19
21. R. RICCO ITA 2:35

A. G.
Ricco že pokazal zobe