Joaquin Rodriguez je našel pravo formo in oblekel rumeno majico. Foto: EPA
Joaquin Rodriguez je našel pravo formo in oblekel rumeno majico. Foto: EPA

31-letni Španec je bil v najboljšem položaju že 100 metrov pred ciljem, v zaključku je odbil napad olimpijskega prvaka Samuela Sancheza. Tretji je bil Nemec Andreas Klöden. Chris Horner, ki brani skupno zmago na Dirki po Baskiji, je končal na četrtem mestu s sekundo zaostanka.

"Izjemno sem si želel te zmage. Ko sem prečkal ciljno črto, sem komaj zadrževal solze. Na začetku letošnjega leta sem imel zdravstvene težave, nikakor nisem našel prave forme. Izgubljal sem živce, saj se na nobeni dirki nisem prebil med najboljše. Moj glavni cilj bo Dirka po Italiji in zdaj se mi je ob pravem času vrnila samozavest," je bil navdušen kolesar Katuše.

UCI preiskuje Fränka Schlecka
Mednarodna kolesarska zveza je odprla preiskavo zoper luksemburškega kolesarja Fränka Schlecka, ki naj bi si po poročanju La Gazzette dello Sport prejšnji mesec na nepravilen način pomagal do zmage na dirki za mednarodni kriterij. Luksemburžan je imel v kronometru na prsih torbico za pijačo, ki naj bi mu pomagala pri aerodinamičnem položaju.

"Taka torbica v vožnji na čas lahko prinese dve sekundi na kilometer," so prepričani pri italijanskem športnem dnevniku, medtem ko pri UCI-ju te novice še ne komentirajo: "Preiskava bo pokazali, ali je šlo za kršitev pravil ali ne," je dejal Enrico Carpani, ki je pri Uciju zadolžen za stike z javnostjo.

1. etapa, Zumarraga, 151 km: 
1. J. RODRIGUEZ ŠPA 4:02:41
2. S. SANCHEZ ŠPA isti
3. A. KLÖDEN NEM čas
4. C. HORNER ZDA +0:01
5. R. HESJEDAL KAN 0:06
6. D. CUNEGO ITA
7. D. LOPEZ ŠPA vsi
8. R. GESINK NIZ isti
9. D. DI LUCA ITA čas
10. X. TONDO ŠPA