29-letni Primož Roglič, ki prihaja iz Strahovelj pri Kisovcu, je letos fantastičen. Sezono je končal s 13 zmagami in prvim mestom na lestvici Mednarodne kolesarske zveze. Foto: EPA
29-letni Primož Roglič, ki prihaja iz Strahovelj pri Kisovcu, je letos fantastičen. Sezono je končal s 13 zmagami in prvim mestom na lestvici Mednarodne kolesarske zveze. Foto: EPA

32-letni Mollema je napadel 18 kilometrov pred ciljem ob vzponu na Civiglio (613 m visoko) in si privozil 40 sekund naskoka.

Roglič napadel, a bil ujet po štirih kilometrih
Skupina zasledovalcev je taktizirala in (verjetno) preveč čakala, nato pa se je deset kilometrov pred koncem za napad le odločil Roglič. Kisovčan se je Nizozemcu približal na 30 sekund, bliže ni šlo. Šest kilometrov pred koncem je bil Roglič ujet.

32-letni Bauke Mollema (fotografija je arhivska) je dosegel največjo zmago v karieri. Foto: EPA
32-letni Bauke Mollema (fotografija je arhivska) je dosegel največjo zmago v karieri. Foto: EPA

Največji uspeh v karieri Molleme
Skupina zasledovalcev se je nato podala v lov za Mollemo, ki pa je imel dovolj moči za zmago. Na koncu je ubranil 16 sekund naskoka pred Valverdejem in Bernalom. Mollema se veseli največjega uspeha v karieri. Med pomembnimi zmagami ima 32-letnik še prvo mesto na klasiki San Sebastian ter etapni zmagi na Dirki po Franciji in Dirki po Španiji.

Mollema: Napadel sem v pravem trenutku
"Ne morem verjeti. Vedel sem, da bom moral napasti. Začutil sem svoj trenutek. Nadaljeval sem napad, vedel sem, da imam prednost. Za menoj niso bili nič hitrejši. Zadnjih 10 kilometrov je šlo 'ful gas'," je v cilju razlagal Mollema. "Mogoče so me podcenjevali, nisem bil med velikimi favoriti. Dobro sem se počutil v zadnjem tednu. Čakal sem svoj trenutek in ga izbral pravočasno."

Roglič zaostal 34 sekund
Roglič je v cilj 243 kilometrov dolge preizkušnje med Bergamom in Comom pripeljal sedmi s 34 sekundami zaostanka. Pred njim so končali še Danec Jakob Fuglsang, Kanadčan Michael Woods in Avstralec Jack Haig. Od Slovencev je bil Jan Polanc 79., medtem ko Domen Novak ni prišel do cilja.

Roglič: Nekako so dirkali proti meni, da ne bi zmagal
"Kot vedno težka dirka, a na koncu je zmagal najboljši. Vsi najboljši so nekako dirkali proti meni, da ne bi zmagal. Zgodilo se je nekako v slogu pregovora kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima. Na koncu je Bauke izkoristil priložnost. Upam, da v prihodnosti dobim tudi kakšno največjo enodnevno dirko. Vesel sem, da sem sezono končal kot najboljši kolesar na svetu,"
je dejal Roglič, ki se bo v nedeljo preizkusil tudi kot jadralec na Barcolani na jadrnici Gašperja Vinčeca. Kaj pričakuje? "Poskušal bom ostati na jadrnici in ne pasti v morje," je v smehu sklenil Roglič.

Favoriti so se "gledali", Mollema pobegnil do zmage

Izjemno leto za Kisovčana
Za Rogličem je sicer sanjsko leto 2019. Začel ga je s skupno zmago na dirki po Združenih arabskih emiratih, nato je bil najboljši na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja, zatem še na Dirki po Romandiji. Na Dirki po Italiji je poskrbel za zgodovinske prve stopničke za slovensko kolesarstvo, ko je v Veroni stal na tretjem mestu. Sredi septembra je obrnil nov list v zgodovini slovenskega kolesarstva, ko je dobil Dirko po Španiji. V zadnjem tednu je na italijanskih cestah dokazal, da je še vedno izvrstno pripravljen, saj je zmagal na dirki dell'Emilia in Tre Valli Varesine.

Janez Brajkovič leta 2008 drugi
Na zadnjem od petih tako imenovanih kolesarskih spomenikov sezone ima najboljši slovenski dosežek Janez Brajkovič, ki je bil leta 2008 drugi. To je tudi najboljši slovenski rezultat na največjih enodnevnih dirkah.

KOLESARSTVO                          
                                     
113. DIRKA PO LOMBARDIJI             
                                     
MILANO                               
                                     
Bergamo-Como, 243 km:                
  1. B. MOLLEMA         NIZ   5:52:59
  2. A. VALVERDE        ŠPA     +0:16
  3. E. BERNAL          KOL      isti
  4. J. FUGLSANG        DAN      čas 
  5. M. WOODS           KAN      0:34
  6. J. HAIG            AVS      isti
  7. P. ROGLIČ          SLO      čas 
  8. E. BUCHMANN        NEM      0:50
  9. P. LATOUR          FRA      isti
 10. R. MOLARD          FRA      čas 
 ...                                 
 79. J. POLANC          SLO     12:34
                                     
Domen Novak ni prišel do cilja.