Za 32-letnega Kisovčana je to 63. zmaga v karieri, od tega 16. v vožnjah na čas. Olimpijski prvak v tej disciplini iz Tokia je še naprej neporažen na kronometrih na španskih tleh, dobil je vseh osem, štirje so bili na Dirki po Baskiji.

"Bilo je noro, že včeraj sem užival na predstavitvi ekip pred vso to množico. Zelo sem vesel zmage. Bilo je veliko ovinkov, zelo tehnična trasa, ampak imel sem močne noge," je kratko uvodno etapo ocenil vodilni na Dirki po Baskiji. V nadaljevanju preizkušnje ne bo ničesar prepuščal naključju. "To je le začetek, v bistvu šele prvih deset minut napora. Tako se velike razlike ne morejo ustvariti. Vedno rečem, da je bolje imeti nekaj prednosti kot zaostanka, teh pet sekund pa vseeno ne pomeni ravno veliko. Uživamo in dirkamo iz dneva v dan. Bomo videli, ali nam bo uspelo obdržati to rumeno majico."

Evenepoel zaostal pet sekund
Roglič, ki je na progo šel zadnji, je na prvem vmesnem času zaostajal 56 stotink za glavnim današnjim tekmecem Belgijcem Remcom Evenepoelom (Quick-Step Alpha Vinyl), na koncu pa ga je ugnal za pet sekund.

Evenepoel je že na vmesnih časih napovedal odlično uvrstitev, prehitel je francoskega specialista za vožnjo na čas Remija Cavagno (Quickstep Alpha Vinyl), ki je bil dolgo časa v vodstvu., na koncu pa je zasedel tretje mesto.

Poleg Rogliča sta nastopila še dva Slovenca. Jan Polanc (UAE Team Emirates) je na svoj 31. tekmovalni dan v tej sezoni za zmagovalcem zaostal 33 sekund ter zasedel 26. mesto, medtem ko je bil Domen Novak (Bahrain-Victorious) z zaostankom 54 sekund 90.

Uvodna vožnja na čas je bila precej razgibana in pisana na kožo olimpijskemu prvaku. Na trasi so bili trije klanci. Prvega so morali kolesarji premagati po 1,7 km, dolg je bil 500 metrov s povprečnim naklonom 9 odstotkov. V zadnjih treh kilometrih sta bila še dva vzpona. Oba sta bila kratka. Prvi je bil dolg 400 m (naklon 5,2 %), drugi pa 200 m (naklon 9 %).

V torek sledi ravninska etapa, nato pa dve hriboviti. Odločitev bo padla v petek in soboto, ko sta na sporedu gorski etapi. Najnapornejša bo zadnja s sedmimi vzponi, tudi dvema prve kategorije.

Roglič pričakuje hud boj za skupno zmago na Dirki po Baskiji

Roglič prvi favorit
Roglič je na stavnicah prvi favorit. Glavni tekmeci so njegov moštveni kolega Danec Jonas Vingegaard, Francoz Julian Alaphilippe in Evenepoel (oba Quick-Step Alpha Vinyl), Španca Pello Bilbao (Bahrain-Victorious) in Enric Mas (Movistar), Britanec Adam Yates (Ineos Grenadiers) ter Kolumbijca Daniel Martinez (Ineos Grenadiers) in Rigoberto Uran (EF Education-EasyPost).

Evenepoel na uvodnem kronometru pet sekund za vzornikom Rogličem
Foto: EPA
Foto: EPA