Kolesar ekipe Gerolsteiner je imel povprečno hitrost kar 49,534 km/h. Foto: Reuters
Kolesar ekipe Gerolsteiner je imel povprečno hitrost kar 49,534 km/h. Foto: Reuters
Kim Kirchen
Kim Kirchen je zaostal 18 sekund za Schumacherjem, tudi v skupnem seštevku je na drugem mestu. Luksemburžan še vedno nosi zeleno majico za najboljšega po točkah. Foto: EPA
Fabian Cancellara
Fabian Cancellara je razočaral. Svetovni prvak je bil veliki favorit, na koncu pa je zaostal več kot pol minute. Foto: Reuters
Schumacher kot blisk v Choletu

27-letni Nemec, ki je leta 2006 že nosil rožnato majico na Giru, si je na prvih dveh vmesnih časih privozil 11 sekund naskoka pred Kimom Kirchnom, na cilj v Cholet pa je prišel 18 sekund hitreje od Luksemburžana. Tretji je bil David Millar. Prvi favorit dirke Cadel Evans je zasedel 4. mesto, zaostal je 27 sekund. Svetovni prvak v vožnji na čas Fabian Cancellara je razočaral s 5. mestom (+ 0:33).

Sanjski dan za Nemca
"To je res neverjetno. Dobiti etapo in obleči rumeno majico naenkrat. Vedel sem, da sem v dobri formi, če bi lahko sam izbiral dolžino kronometra, bi izbral ravno tako. Veliko stvari, vključno s profilom mi je šlo danes na roko. V naslednjih dneh bomo skušali braniti majico, ekipa mi bo vsekakor pomagala. Četrtkova gorska etapa ni preveč težka, v Pirenejih pa nimam veliko možnosti. Nisem slab v gorah, a proti pravim specialistom bo zares težko," je povedal Schumacher.

Schumacher januarja naredil veliko neumnost
Kolesar Gerlolsteinerja je na lanskem svetovnem prvenstvu v Stuttgartu na cestni preizkušnji osvojil bronasto kolajno, januarja pa je povzročil prometno nesrečo, po kateri je pobegnil. Policisti so ga vseeno prijeli, pri tem pa ugotovili, da v njegovi krvi ni bil samo alkohol, ampak tudi sledovi nedovoljenih poživil. Toda nemška zveza ga ni kaznovala, ker ga ni testirala pristojna športna organizacija.

Evans prvi med favoriti
"Sem zelo zadovoljen. Med glavnimi favoriti za skupno zmago sem prvi, kar je najpomembneje. Odličen začetek Toura, na katerega sem prišel po zmago. A do cilja je še daleč in potrebno bo še veliko dobrih dni, saj se položaj menja iz dneva v dan," je bil vesel Evans, ki je posebej poudaril zmago nad tekmecem Valverderjem: "Na generalki, dirki Dauphine Libere, sem v vožnji na čas zaostal za Valverdejem, tokrat sem ga premagal. Če upoštevam kronometer, sem naredil napredek, toda tudi na vzponih sem bom moral izkazat. Veliko je močnih kolesarjev, toda Španec je tisti, za katerega menim, da bo najtežji nasprotnik. Zato sem toliko bolj zadovoljen, da sem ga danes premagal. V boju z njim bo potrebna vsaka sekunda."

Valverdeja in Sastreja čaka veliko dela
Precej sta izgubila tudi Španca Alejandro Valverde in Carlos Sastre. Tadej Valjavec je končal na 45. mestu (+2:12). Franocz Romain Feillu, ki je po tretji etapi oblekel rumeno majico, je zaostal skoraj pet minut.

Brajkovič in Golčer med deseterico
Druga etapa kolesarske Dirke po Avstriji se je končala s 7,3 km dolgim vzponom na kitzbühelski rog. Zmagal je Danes Chris Sörensen, ki je tudi oblekel rumeno majico. Za 12 sekund je ugnal lanskega zmagovalca kitzbühelske etape Rhomasa Rohreggerja, 27 sekund je zaostal Ukrajinec Ruslan Pigorni. Jani Brajkovič je z zaostankom dveh minut in 21 sekund zasedel 9. mesto, Jure Golčer pa je bil 11. (+ 2:44). Brajkovič je skupno osmi (+ 2:31), Golčer pa deseti (+ 2:54).


4. etapa:
Cholet, kronometer, 29,5 km:
1. S. SCHUMACHER NEM 35:44 2. K. KIRCHEN LUKS +0:18 3. D. MILLAR VB isti čas 4. C. EVANS AVS 0:27 5. F. CANCELLARA ŠVI 0:33 6. D. MENČOV RUS 0:34 7. J. VOIGT NEM 0:35 8. C. VANDEVELDE ZDA 0:37 9. G. HINCAPIE ZDA 0:41 10. V. NIBALI ITA 0:47 ... 17. D. CUNEGO ITA 1:26
23. A. VALVERDE ŠPA 1:34
28. C. SASTRE ŠPA 1:43
45. T. VALJAVEC SLO 2:12
Skupni vrstni red po 4. etapi:
1. S. SCHUMACHER NEM 14:04:41 2. K. KIRCHEN LUKS +0:12 3. D. MILLAR VB isti čas 4. C. EVANS AVS 0:21 5. F. CANCELLARA ŠVI 0:33 6. C. VANDEVELDE ZDA 0:37 7. G. HINCAPIE ZDA 0:41 8. T. LÖVKVIST ŠVE 0:47 9. V. NIBALI ITA 0:58 10. J. I. GUTIERREZ ŠPA 1:01
...
30. T. VALJAVEC SLO 2:12

A. G.
Schumacher kot blisk v Choletu