Le ugibamo lahko, kdo bo letos prvi pripeljal v Pariz. V uredništvu MMC-ja stavimo na Alejandra Valverdeja. Foto: EPA
Le ugibamo lahko, kdo bo letos prvi pripeljal v Pariz. V uredništvu MMC-ja stavimo na Alejandra Valverdeja. Foto: EPA
Zmagovalci Dirk po Franciji
Cvet zmagovalcev Dirk po Franciji v zadnjih 50 letih. V sredini sta Jan Ullrich in Lance Armstrong. Foto: EPA
Bernard Hinault, Eddy Merckx in Miguel Indurain
Bernard Hinault, Eddy Merckx in Miguel Indurain so se takole zbrali na grobu Jacquesa Anquetila. Vsi štirje kolesarji imajo po pet zmag na Tourih (in neuspešen naskok na šesto zmago). Foto: EPA
Eddie Merckx
Eddie Merckx (desno) se danes ukvarja z izdelavo koles. Foto: EPA
Eddie Merckx in Miguel Indurain
Eddie Merckx in Miguel Indurain se pogosto srečujeta na družabnih prireditvah. Foto: EPA

Vse Dirke po Franciji v zadnjih 50 letih, ki so se imele na mestu enice cifro šest so se končale povsem nepričakovano in so pomenile konec ere določenega kolesarja, zmaga pa je romala v povsem nepričakovane roke. Poglejmo si nekoliko natančneje to zanimivo igro usode.

1956 - konec ere Bobeta
Louison Bobet je naskakoval četrto zaporedno zmago na francoski pentlji, a je odstopil že kmalu po začetku dirke. Favorit je tako postal Charly Gaul, ki je predtem osvojil že Dirko po Italiji. A kolesar iz Luksemburga je imel v gorah premalo moči in pomoči svojega moštva. V sedmi etapi med Lorientom in Angersom se je 31 kolesarjev odlepilo in v cilju slavilo s prednostjo 18 minut. Med njimi je bil tudi mladi Francoz Roger Walkowiak, ki je bil premalo dober, da bi bil član francoske prve ekipe, zato je kolesaril za eno izmed regionalnih ekip. V gorskih etapih se je uspešno držal Gaula in osvojil svojo daleč največjo zmago v karieri.

1966 - konec za Jacquesa Anquetila
Dirka je bila v znamenju dvoboja med petkratnim zmagovalcem Jacquesom Anquetilom in Raymondom Poulidorjem. Že v drugi etapi je slednji padel, kar je Anquetil nešportno izkoristil z napadom. Sledila so številna medsebojna obtoževanja. Kolesarja sta ves čas pazila le na drug drugega, povsem pa pozabila na preostalo konkurenco. V prvi pravi gorski etapi sta v cilju zaostala devet minut. Anquetil se je pri 32 letih zavedal, da nima več moči izničiti tako velikega zaostanka. V preostalih gorskih etapah je nato pomagal svojemu pomočniku Lucienu Aimarju, ki je osvojil nepričakovano zmago. Po koncu alpskih etap je Anquetil odstopil in za vedno zapustil Dirko po Franciji.

1976 - slovo Hanibala
Svojo šesto zmago je neuspešno naskakoval verjetno najboljši kolesar vseh časov Belgijec Eddy Merckx, a je dirko neslavno končal daleč pred koncem. V boju za njegovo nasledstvo so bili načrtovani Bernard Thevenet (ki je dirko dobil leto poprej, nato pa še leta 1977), Španec Luis Ocana in Nizozemec Joop Zötemelk (slavil leta 1980). Presenečenje je prišlo iz strani neznanega Belgijca Luciena Van Impeja, ki je svojo moč nakazal z zmago v etapi s ciljem na slovite Alpe d'Huezu. Še večje mojstrstvo je pokazal njegov šef Cyril Guimard, ki je svojemu kolesarju ukazal naj v naslednjih etapah počiva. V teh se je trojica favoritov borila med sabo in pokurila veliko moči. Ko je karavana prišla v Pireneje, je Van Impe pokazal svojo moč in poskrbel za eno najbolj presenetljivih zmag na Tourih.

1986 - udarec usode tudi za Hinaulta
Zadnji večji francoski kolesarski as Bernanrd Hinault je naskakoval šesto zmago. Domača javnost je pričakovala rekordni dosežek, a ni vedela za dogovor z moštvenim kolegom Gregom LeMondom iz leta poprej. Američan je leta 1985 pomagal Hinaultu pri zmagi, a pri tem od Francoza zahteval, naj mu naslednje leto uslugo vrne. Hinault je z zmago v prvi pirenejski etapi sicer prevzel vodstvo, a omagal v Alpah. V etapi na Alpe d'Huez je držal besedo in v cilj pripeljal z roko v roki z LeMondom. Hinault ni nikoli dočakal šeste zmage, LeMond pa je slavil še v letih 1989 in 1990.

1996 - znak stop tudi za Induraina
Kar ni uspelo množici predhodnikov, ni uspelo niti velikemu Miguelu Indurainu - govorimo seveda o šesti zmagi na Dirki po Franciji. Veliki Bask je omagal štiri kilometre pred ciljem na prvi gorski etapi na Les Arcs. Tour je končal na 11. mestu. Vsi se še spominjamo znamenitega prizora, ko je Indurain na Vuelti sestopil s kolesa in končal bogato kariero. Za mesto njegovega naslednika naj bi se udarila Švicarja Alex Zülle in Tony Rominger. Dirka se je spet končala nepričakovano - svojo edino veliko zmago je dočakal Danec Bjarne Riis.

2006 - edino uspešno slovo
Američan Lance Armstrong ni doživel grenke usode svojih predhodnikov, saj mu je kot prvemu uspelo slaviti ne le šestkrat, temveč tudi sedmič. Njegovo slovo pomeni, da se je njegova era prav tako končala s šestico. Za njegovega naslednika sta bila načrtovana Ivan Basso in Jan Ullrich. Po njunem suspenzu tik pred začetkom dirke pa je že zdaj jasno, da bomo tudi v letu 2006 dobili povsem nepričakovega zmagovalca.

S. J./RTV SLO