Matej Mohorič je bil dolgo časa v vodilni skupini. Foto: MMC RTV SLO/zajem zaslona
Matej Mohorič je bil dolgo časa v vodilni skupini. Foto: MMC RTV SLO/zajem zaslona

Na 182-kilometrski trasi med mestoma Halle in Leuven, na kateri je bilo več kot 100 km neasfalitiranih cest, je srebro osvojil Belgijec Florian Vermeersch (+1:03), bron pa njegov rojak Quinten Hermans (+3:47).

Odločilni trenutek se je zgodil 40 km pred ciljem, ko je iz vodilne skupine sedmih napadel Florian Vermeersch. Sledil mu je le van der Poel, lanski svetovni prvak na cestni dirki. Vodilna dvojica je povečevala prednost in kmalu je bilo jasno, da bosta sama odločala o zlati medalji. Nizozemec je silovito pospešil dobrih 12 kilometrov pred ciljem in ekspresno zlomil odpor Belgijca.

V ozadju je za bron odločal sprint peterice. Prvi je potegnil Mohorič, ki pa mu je v samem finišu zmanjkalo moči. Najmočnejši je bil Hermans, ki je osvojil tretje mesto. Drugi Slovenec Matevž Govekar, ki je bil dolgo časa z Mohoričem v vodilni skupini, je bil na koncu 13. (+6:09).

Van der Poel je postal tretji svetovni prvak na makadamu. V prejšnjih dveh izvedbah v Italiji sta slavila Gianni Vermeersch in Mohorič. V karieri je tako postal svetovni prvak še v tretji različni disciplini. Slavil je na cestni dirki, šestkrat v ciklokrosu in zdaj še na makadamu.

"Zame je bil to velik cilj. Lepo je v zbirko dodati še eno majico z mavričastim motivom. Izjemno je sezono končati na tak način," je organizatorjem dejal van der Poel.

"Dirko sem želel narediti čim težjo, saj bi lahko imel v zadnjem delu tehnične trase v večji skupini nekaj težav. Noge so me že pošteno bolele, ob tem na kolesu za makadam v sprintu nikoli ne veš, kako se bo izšlo. Poskusil sem z napadom in se sam pripeljal do cilja," je še dodal van der Poel.

Dan prej v ženski konkurenci Slovenk ni bilo. Slavila je Nizozemka Marianne Vos pred Belgijko Lotte Kopecky in še eno Nizozemko Loreno Wiebes. 37-letna Vos je prav tako kot njen rojak van der Poel prvič postala svetovna prvakinja na makadamu, trikrat je slavila na cestni dirki SP-ja, osemkrat pa je bila prvakinja v ciklokrosu.

Naslednje svetovno prvenstvo bo prihodnje leto v Nici v Franciji.

Mohorič v sprintu ostal brez medalje