Matej Mohorič je bil dolgo časa v vodilni skupini. Foto: MMC RTV SLO/zajem zaslona
Matej Mohorič je bil dolgo časa v vodilni skupini. Foto: MMC RTV SLO/zajem zaslona

Na 182-kilometrski trasi med mestoma Halle in Leuven, na kateri je bilo več kot 100 km neasfalitiranih cest, je srebro osvojil Belgijec Florian Vermeersch (+1:03), bron pa njegov rojak Quinten Hermans (+3:47).

Odločilni trenutek se je zgodil 40 km pred ciljem, ko je iz vodilne skupine sedmih napadel Florian Vermeersch. Sledil mu je le van der Poel, lanski svetovni prvak na cestni dirki. Vodilna dvojica je povečevala prednost in kmalu je bilo jasno, da bosta sama odločala o zlati medalji. Nizozemec je silovito pospešil dobrih 12 kilometrov pred ciljem in ekspresno zlomil odpor Belgijca.

V ozadju je za bron odločal sprint peterice. Prvi je potegnil Mohorič, ki pa mu je v samem finišu zmanjkalo moči. Najmočnejši je bil Hermans, ki je osvojil tretje mesto. Drugi Slovenec Matevž Govekar, ki je bil dolgo časa z Mohoričem v vodilni skupini, je bil na koncu 13. (+6:09).

Van der Poel je postal tretji svetovni prvak na makadamu. V prejšnjih dveh izvedbah v Italiji sta slavila Gianni Vermeersch in Mohorič.

Naslednje svetovno prvenstvo bo prihodnje leto v Nici v Franciji.