Zlati nasmeh Uroša Murna. Foto: www.alesfevzer.com
Zlati nasmeh Uroša Murna. Foto: www.alesfevzer.com

Kako ne bi bil!? Tadej Pogačar je v Zürichu dobil cestno preizkušnjo in s tem dosanjal zlate slovenske sanje v članski konkurenci.

Prav vsak je storil pomemben del
Mozaik se je malo podrl, ko je zaradi poškodbe nastop odpovedal Matej Mohorič, a Uroš Murn je v pogovoru za Val 202 navdušeno pripovedoval: "S tem nam je manjkal en zaključni člen, zato smo morali taktiko malo prilagoditi. Jaka Primožič in Matic Žumer sta opravila odlično nalogo, odlično sta se izkazala, nato sta prevzela Luka Mezgec in Matevž Govekar, odličen je bil tudi Domen Novak, Jan Tratnik pa preprosto fenomenalen! Kapo dol, kako je počakal Tadeja in vlekel cel krog, vmes pa je še Primož Roglič pokril skok na klancu, vse je bilo odlično."

Sorodna novica Z mavrico okronana zlata doba – Pogačar svetovni prvak

Fantje so morali začutiti pravi trenutek
Taktika je bila okvirno sestavljena, izrazito pomemben pa je bil trenutek, ko je Tratnik počakal Pogačarja in ga povlekel v ubežno skupino. "Vedeli smo, da se bo zgodil neki napad, v katerega bodo vključeni pomembni kolesarji, rekli smo si, da ga mora pokriti Jan, Domen ali Primož, v tistem trenutku je bil na pravem mestu Tratnik. Vedeli smo, da moramo narediti lead-out, če bi preveč čakali, bi Tadej sam ostal v glavnini. Nismo se sicer odločili natančno, kdaj bomo to storili, fantje so morali sami začutiti ta trenutek, oni namreč vidijo tekmece in kako se dirka odvija. Odlično so reagirali in opravili delo," je ponosno razlagal selektor.

Sorodna novica "Z ekipo smo malo improvizirali, a sem imel neverjetno dober dan"

Pogoji na ravni svetovne serije
Murn je bil zelo zadovoljen tudi nad logistiko, tokrat je avtobus posodila ekipa UAE-ja: "Ko sem prevzel to delo, se trudim, da bi imeli fantje dobre pogoje. V ekipi imamo res odlične kolesarje, zato se moramo maksimalno potruditi tudi za pogoje, letos smo imeli res odlično podporo, tako kot je na ravni svetovne serije."

Le skupaj lahko dosežejo tak rezultat
Po koncu sezone mu poteče mandat, a takoj po dirki še ni želel razmišljati o svoji prihodnosti, bolj je poudaril: "Ekipa je res zadihala, prišli so vsi naši najboljši kolesarji, v veliko čast mi je, da sem jih lahko skupaj zbral in da se zavedajo, da le, če stopijo vsi skupaj, lahko potem dosežejo tak rezultat."

Roglič: "Ponosen sem, da sem del tega zgodovinskega dogodka"

Drugi slovenski adut je bil Primož Roglič, ki je tik pred Pogačarjevim napadom šel na čelo glavnine in polovil napadalce na čelu z Američanom Quinnom Simmonsom. 34-letni Roglič je izjavo po koncu dirke, na kateri je zasedel 64. mesto, podal za Eurosport in z zadovoljstvom sprejel dejstvo, da ima Slovenija prvič v zgodovini svetovnega prvaka v kolesarstvu.

"Odlično, ponosen sem, da sem del tega zgodovinskega dogodka. Mislim, da je Tadej sledil svojim instinktom, kot ob številnih drugih zmagah v karieri. Res je neverjetno," je dejal Zasavec, ki je ciljno črto prečkal 12:09 minute za svojim reprezentančnim kolegom.

Primož Roglič je prispeval svoj delež k največjemu uspehu slovenske reprezentance na svetovnih prvenstvih. Sledijo še trije SP-ji z razgibanimi hribovitimi trasami, kjer bosta slovenska šampiona imela nove priložnosti. Foto: AP
Primož Roglič je prispeval svoj delež k največjemu uspehu slovenske reprezentance na svetovnih prvenstvih. Sledijo še trije SP-ji z razgibanimi hribovitimi trasami, kjer bosta slovenska šampiona imela nove priložnosti. Foto: AP

"V veliko zadovoljstvo mi je biti del reprezentance ob veliki zmagi. Običajno s Tadejem dirkava eden proti drugemu, tokrat pa sva bila del iste ekipe. Vesel sem, da sem del te zmage," je še dodal Roglič, ki bo Pogačarjev tekmec naslednjič na dirki po Emiliji. Ta bo na sporedu v soboto. V torek, 8. oktobra, bo sledilo še njuno soočenje na Dirki treh dolin Vareseja, za piko na i pa še Dirka po Lombardiji.

V soboto, 12. oktobra, bosta od Bergama do Coma slovenska šampiona znova favorita za osvojitev zadnjega spomenika. Pri tem je kolesarska sezona 2024 že z zlatimi črkami vpisana v slovensko športno zgodovino: v istem letu osvojene vse tri tritedenske dirke in zdaj še prva mavrična majica na najprestižnejši cestni dirki elite.