Športni direktor Johan Bruyneel (levo) še vedno verjame v zmago Lancea Armstronga. Foto: EPA
Športni direktor Johan Bruyneel (levo) še vedno verjame v zmago Lancea Armstronga. Foto: EPA
Jens Voigt
Jens Voigt je imel precej dela s podpisovanjem rumenih majic. Foto: EPA
Jan Ullrich
Jan Ullrich je padel že dvakrat, vendar se ne predaja vnaprej. Foto: EPA


Nemec Jens Voigt, ki je oblekel rumeno majico v nedeljski etapi, nima velikih možnosti, da bi zadržal vodstvo po obeh alpskih preizkušnjah. V moštvu CSC precej bolj stavijo na Ivana Bassa.

V 10. etapi se bodo kolesarji povzpeli na dva prelaza prve kategorije. Po 118 km je na vrsti Cormet de Roseland (1.967 m), ki je dolg kar 20,1 km, povprečni naklon pa je šestodstoten. Leta 1995 je prav na tem prelazu Švicar Alex Zülle silovito napadel nedotakljivega Baska Miguela Induraina. Petkratni šampion Toura je odgovoril v velikem slogu in ni izgubil rumene majice, Zülle pa se je v Parizu veselil 2. mesta. Cilj etape bo v zimsko-športnem središču Courchevel (2.000 m). 22,2 km dolg klanec je postregel z zanimivo odločitvijo leta 1997. Francoz Richard Virenque je napadel Jana Ullricha, vendar se Nemec ni dal. V cilj sta prišla skupaj, etapa je pripadla najboljšemu hribolazcu v zgodovini Toura, skupna zmaga pa Ullrichu.

V sredo čaka kolesarje še težja etapa. Na sporedu sta dva vzpona ekstra kategorije. Prelaz Madeleine se vleče kar 25,4 km. Po spustu čaka karavano v St. Michel de Mauriennu tabla z napisom "Vrh prelaza Galibier: 35 km". Za šprinterje se začenja pravi pekel, kajti Galibier (2.645 m) je najvišja točka Toura. Z vrha tega prelaza je do cilja na vrsti še 40 km spusta.

V soboto in nedeljo se bodo kolesarji preselili v Pireneje, kjer bosta na vrsti še dva ciljna vzpona. Kraljevska etapa bo v nedeljo, ko bo po petih prelazih na vrsti zaključek do St. Lary Soulana.

V Vogezih je bil šestkratni zmagovalec Toura zaskbljen nad formo svojega moštva Discovery Channel. V 8. etapi so na prelazu Schlucht odpadli zmagovalec Gira Paolo Savoldelli, junak Dirke po Kataloniji Jaroslav Popovič, španska hribolazca Jose Luis Rubiera in Manuel Beltran. Visokega ritma ekipe T-Mobile ni držal tudi Jose Azevedo, ki je bil lani peti v skupnem seštevku.

Športni direktor Mario Kummer ima tri močne kolesarje. Jan Ullrich se v prvem tednu ni preveč izkazal. Zmagovalec Toura leta 1997 je doživel najhujšo kazen na uvodnem kronometru, ko ga je Lance prehitel za več kot minuto. V nedeljski etapi je padel pri spustu s prvega vzpona. "Imam nekaj odrgnin na hrbtu in ramenih, drugače pa sem pripravljen na nadaljevanje dirke. V Courchevelu se Tour začenja zares, napadli bomo Armstronga z vsemi močmi," je dejal Ullrich. Tudi Andreas Klöden, ki je lani končal na 2. mestu v skupnem seštevku, je dokazal vrhunsko pripravljenost v gorskih etapah.

Po mnenju mnogih strokovnjakov je največji konkurent Armstronga Kazahstanec Aleksander Vinokurov, ki je na prelazu Schlucht z nekaj hitrimi pospeševanji izločil vse pomočnike nepremagljivega Američana. Po 3. mestu na Dirki po Franciji leta 2003 je bil popularni "Vino" lani v življenjski formi, a mu je padec na Dirki po Švici preprečil nastop na francoski pentlji. Letos je v odlični formi in za Armstongom zaostaja le minuto in dve sekundi.

Več o načrtih Gorazda Štanglja tukaj.

Povezava: Uradna stran Dirke po Franciji

Skupni vrstni red po 9. etapi:      
 1. J. VOIGT         NEM     32:18:23
 2. C. MOREAU        FRA       + 1:50
 3. L. ARMSTRONG     ZDA         2:18
 4. M. RASMUSSEN     DAN         2:43
 5. A. VINOKUROV     KAZ         3:20
 6. B. JULICH        ZDA         3:25
 7. I. BASSO         ITA         3:44
 8. J. ULLRICH       NEM         3:54
 9. C. SASTRE        ŠPA     isti čas
10. G. HINCAPIE      ZDA         4:05
11. A. KLÖDEN        NEM         4:08
12. F. LANDIS        ZDA     isti čas
...                                  
15. S. BOTERO        KOL         4:36
21. R. HERAS         ŠPA         5:16
66. G. ŠTANGELJ      SLO         9:56