Aleksander Vlasov je sam pripeljal v cilj, prvi zasledovalec Carlos Rodriguez je zaostal 14 sekund. Foto: EPA
Aleksander Vlasov je sam pripeljal v cilj, prvi zasledovalec Carlos Rodriguez je zaostal 14 sekund. Foto: EPA

Etapa, dolga 155 km (oziroma dobre štiri ure), je ponudila štiri kategorizirane klance, pri čemer je bil najtežji zadnji na Antenas del Maigmo (vzpon prve kategorije), po katerem se je etapa tudi končala. Kolesarji so morali voziti tudi po makadamu, zadnji kilometer je šel po novem asfaltu, naklon je bil več kot 10-odstoten.

Tratnik je bil del ubežne osmerice, približno 20 km pred ciljem pa je napadel in bil na začetku zadnjega klanca v najboljšem položaju. Toda prednost je kopnela, klanec je bil vse strmejši, tri kilometre pred ciljem je bilo bega konec. Osvojil je 25. mesto (+2:29).

25-letni Vlasov je bil predvsem na makadamskem odseku najmočnejši, s prvo zmago (in odbitnimi sekundami), odkar se je iz Astane pridružil ekipi Bora Hansgrohe, je prevzel tudi rumeno majico vodilnega:

Aleksander Vlasov je bil lani (še v majici Astane) četrti na Dirki po Italiji. Foto: EPA
Aleksander Vlasov je bil lani (še v majici Astane) četrti na Dirki po Italiji. Foto: EPA

"Izredno težko je bilo, sem pa vedel, da mi zadnji klanec, ki je precej strm, ustreza. Poskušal sem prihraniti čim več moči za finiš, kar mi je odlično uspelo. Makadamski odsek sem pred tem videl le na videoposnetku. Na nekaterih mestih so tudi večji kamni," je povedal Vlasov, lani četrti na Giru. Letos bo glavni cilj sezone Dirka po Franciji, na kateri bo debitiral.

Drugo mesto v etapi je osvojil Carlos Rodriguez (+0:14), tretjega pa Enric Mas (+0:21).

Matej Mohorič, z zaostankom dveh minut in 15 sekund je zasedel 22. mesto, v skupnem seštevku pa nazadoval na 12., za vodilnim zaostaja dve minuti in 54 sekund.

Zmagovalcu uvodne etape Remcu Evenepoelu je na koncu zmanjkalo moči, z 8. mestom (in zaostankom 48 sekund) je izgubil majico vodilnega. V skupnem seštevku je drugi, za Vlasovom zaostaja za 32 sekund. Dirka se bo končala v nedeljo.