Jan Ullrich je pred devetimi leti zmagal na Touru, tokrat pa je v središču nove afere. Foto: EPA
Jan Ullrich je pred devetimi leti zmagal na Touru, tokrat pa je v središču nove afere. Foto: EPA

Po poročnaju španskega časopisa El Pais je policija v različnih hišnih preiskavah odkrila več epruvet krvi, ki je bila obogatena z rdečimi krvnimi telesci. V afero je vpleten tudi športni direktor ekipe T-Mobile Rudy Pevenage, njegovo ime je bilo napisano na epruvetah.
Ullricha so pred časom povezovali z zdravnikom Eufemianom Fuentesom, ki se je ukvarjal z načrtnim dopingiranjem kolesarjev. Nemec je takrat vse ostro zavrnil.

Časopis piše, da naj bi Jan prejel prvo epruveto, obogateno s krvjo, 1. maja, pet dni pred začetkom Gira, naslednja transfuzija pa je bila načrtovana za 20. junij, tik pred Tourom.

Ullrich je imel sijajnen vzpon forme. Na Dirki po Italiji je presenetljivo dobil kronometer, na Dirki po Švici pa je slavil skupno zmago. "Zadevo jemljemo zelo resno. Gre za zelo hude obtožbe. Zdaj se bomo temeljito pogovorili z vsemi udeleženimi - Ullrichom, Pevenagom, španskimi preiskovalci in organizatorji Toura. Najprej moramo vedeti, kaj se sploh dogaja in od kje vse te domneve in obtoževanja. Vsekakor je prezgodaj za kakršno koli sodbo. Zadevi moramo priti do dna, vendar trenutno nimamo nič oprijemljivega. Imamo le zapis v časopisu," je povedal tiskovni predstavnik moštva T Mobile, Christian Frommelt.

Tour se bo začel v soboto s prologom v Strasbourgu.