Tadej Valjavec je odločen, da se bo letos uspel prebiti med najboljših deset. Foto: EPA
Tadej Valjavec je odločen, da se bo letos uspel prebiti med najboljših deset. Foto: EPA
Pred začetkom Toura

Edini slovenski kolesar, ki bo tekmoval na najsprestižnejši dirki na svetu, se med napovedmi strokovnjakov ne pojavlja. Kolesar francoskega moštva AG2R si želi izboljšati 16. mesto iz leta 2006. Lani je imel številne težave in bil na koncu le 19. Maja se je na Giru pripravljal na francosko pentljo in v Milano pripeljal na solidnem 13. mestu.

Kapetan ne bo določen vnaprej
"V nasprotju z lani sem letos nekoliko spremenil taktiko, začel ga bom v nekoliko slabši formi, verjamem pa, da bom iz dneva v dan boljši. Tako je bilo pred dvema letoma, ko sem dirko končal na 16. mestu, letos želim biti boljši. Upam, da bom imel z opremo in tudi z ekipo več sreče kot na Giru, zaenkrat lahko samo rečem, da dirko začenjam v enakovrednem položaju kot moštva Vladimir Jefimkin ter Cyril Dessel. Verjamem, da bom s pripravljenostjo in dosežki v gorskih etapah dokazal, da mi je vredno pomagati," je dejal 30-letni Besničan.

Precej kandidatov za visoka mesta
Glavni favorit naj bi bil Avstralec Cadel Evans, ki je lani končal na 2. mestu. V ožji krog sodijo tudi tudi Italijan Damiano Cunego, Rus Denis Menčov in Španca Alejandro Valverde ter Carlos Sastre. V drugo vrsto kandidatov za visoka mesta sodijo Španci Oscar Pereiro, Samuel Sanchez in Haimar Zubeldia, Italijan Riccardo Ricco, Francoz Christoph Moreau, Luksemburžani Kim Kirchen ter brata Andy in Fränk Scleck, Belgijec Stijn Devolder, Kolumbijec Mauricio Soler in zmagovalec Dirke po Švici Roman Krauziger iz Češke.

A. G.

Pred začetkom Toura