Tadej Valjavec letos ne bo dirkal na Touru, zato pa v petek odhaja na Dirko po Švici. Foto: MMC RTV SLO
Tadej Valjavec letos ne bo dirkal na Touru, zato pa v petek odhaja na Dirko po Švici. Foto: MMC RTV SLO
Jani Brajkovič
Jani Brajkovič utegne biti na Touru pomočnik Lancea Armstronga. To vlogo je odlično opravljal na pretekli Dirki po Italiji. Foto: MMC RTV SLO

Uporaba prepovedanih poživil je v kolesarstvu večna tema, najsočnejše pa so izpovedi tistih, ki so jih ujeli in se odločili, da resnice ne bodo več prikrivali. Eden takih je Bernhard Kohl, Avstrijec, ki je na lanski Dirki po Franciji osvojil kar tretje mesto, a so mu dokazali jemanje Cere (EPO nove generacije). Ker je zdaj končal kariero, ničesar ne skriva. Povedal je, kako je načrtno jemal poživila in je prepričan, da podobno počne vsak izmed tistih, ki Dirko po Franciji konča med deseterico.

Virus hitro prebolel
Valjavec je bil lani po številnih škandalih na Dirki po Franciji deveti. Odličen je bil tudi na letošnji Dirki po Italiji, ki jo je prav tako končal na 9. mestu. Počitka je zdaj konec, saj se odpravlja na Dirko po Švici. Virus ga je na srečo le za en dan prikoval v posteljo, tako da nastop ni ogrožen. V sredo in v četrtek bo na treningu spet grizel v klanec, v petek pa odpotuje v Švico. "Počutim se dobro, težko pa povem, kaj bom dosegel. Tam bom videl, kako sem pripravljen v primerjavi z drugimi," je, zelo podobno kot pred štartom Gira, povedal Besničan.

Tour ga sploh ne bo zanimal
Zelo uveljavljena dirka (zaostaja le za največjimi tremi tritedenskimi maratoni) bo po mnenju Valjavca letos nekoliko lažja, čeprav nobena etapa ni ravninska. Na papirju bo kapetan ekipe Ag2R, ki bo podobna kot na Dirki po Italiji. O taktiki se bo odločal sproti. Po švicarski preizkušnji ga čaka dopust. Dirke po Franciji ne bo spremljal niti po televiziji niti s pomočjo časopisov. Njegova glava takrat enostavno ne bo obremenjena s kolesarstvom.

Brajkovič upa, da bo del ekipe
Še vedno pa je upanje, da bo na Dirki po Franciji nastopil Jani Brajkovič. "Čim prej bi rad izvedel odločitev Astane! Trenutno sicer treniram tako, kot da bi odšel na dirko. V vsakem primeru pa me 28. junija čaka državno prvenstvo," je za MMC povedal Brajkovič. Njegovo moštvo je medtem le rešilo finančne težave, zato se ni bati, da bi kar sredi sezone razpadlo: "Slišal sem, da so vse uredili, kar pa mene tako in tako ni skrbelo!"

T. O.