Alejandro Valverde je imel največ moči na zaključnem vzponu. Foto: Reuters
Alejandro Valverde je imel največ moči na zaključnem vzponu. Foto: Reuters
Alejandro Valverde
Španec je oblekel prestižno rumeno majico. Še v petek je dejal, da si je ne želi prekmalu, saj jo je težko braniti. Foto: Reuters
Valverde v rumeni majici

Španec je silovito potegnil 250 metrov pred ciljem in švignil mimo Luksemburžana Kima Kirchna, ki je napadel prekmalu. Drugi je bil Belgijec Philippe Gilbert, tretji pa Francoz Jerome Pineau. Osem ubežnikov je napadlo že 2 kilometra po startu v Brestu. Glavnina jih je resneje začela loviti šele 50 km pred ciljem, najdlje pa sta vztrajala Lilian Jegou in David de la Fuente.

Valverde že izpolnil dva cilja
"Zavedal sem se, da mi trasa zelo ustreza, kratek ciljni vzpon mi je bil pisan na kožo. Malce prezgodaj je še, da bi branili rumeno majico, vsekakor pa se ne pritožujem. Na letošnjem Touru sem imel tri cilje, že prvi sem uresničil dva. Dobil sem etapo in oblekel rumeno majico, ki pa bi jo rad imel na sebi tudi v Parizu," je povedal Valverde, ki ima v ekipi Caisse d'Epargne močno pomoč. Njegov glavni pomočnik je Oscar Pereiro, zmagovalec Toura leta 2006 po diskvalifikaciji Američana Floyda Landisa.

Soler močno zaostal, Duclos odstopil
Na štartu Toura so bili kolesarji zelo nervozni. V dveh padcih sta jo skupila tudi Franck Schleck in Mauricio Soler, ki je lani osvojil pikčasto majico za najboljšega hribolazca. Kolumbijec je že prvi dan izgubil več kot tri minute. "Levo roko ima zatečeno. Zvečer ga čaka slikanje. V primeru, da ni zlomljena, bo nadaljeval. Do gorskih etap je še teden dni časa, lahko se stanje izboljša," je dejal športni direktor ekipe Barloworld Claudio Corti.

Po 100 km je padel Herve Duclos Lassalle in moral zaradi zlomljenega zapestja že končati najprestižnejšo dirko na svetu.

Valjavec izgubil sedem sekund
Edini slovenski kolesar na Touru Tadej Valjavec je končal na 32. mestu, zaostal je sedem sekund. Druga etapa bo v nedeljo od Aurayja do Saint Brieuca (164,5 km) na obali Rokavskega preliva. Na ravninski pokrajini Bretanije bo verjetno odločal ciljni šprint. Favoriti so z mislimi že pri torkovem kronometru v Choletu (29,5 km).


1. etapa: Brest-Plumelec, 197 km:
1. A. VALVERDE ŠPA 4:36:07 2. P. GILBERT BEL +0:01
3. J. PINEAU FRA
4. K. KIRCHEN LUK vsi
5. R. RICCO ITA
6. C. EVANS AVS
7. F. SCHLECK LUK isti
8. F. POZZATO ITA
9. O. FREIRE ŠPA
10. O. PEREIRO ŠPA čas
...
21. D. CUNEGO ITA 0:07
32. T. VALJAVEC SLO isti čas
170. M. SOLER KOL 3:04
A. G.









							

			
			
Valverde v rumeni majici