Dylan van Baarle se je takole razveselil zmage v Waregemu. Foto: EPA
Dylan van Baarle se je takole razveselil zmage v Waregemu. Foto: EPA

Na omenjeni dirki svetovne serije je 52 km pred ciljem 184 km dolge zahtevne trase od Roeselareja do Waregema napadel in ekipi Ineos Grenadiers prinesel prvo zmago na enodnevni klasiki po letu 2017 (tedaj se je moštvo imenovalo še Team Sky).

Najboljši trije na 75. izvedbi dirke skozi Flandrijo oziroma Dwars door Vlaanderen (od leve proti desni): Christophe Laporte, Dylan van Baarle in Tim Merlier. Foto: EPA
Najboljši trije na 75. izvedbi dirke skozi Flandrijo oziroma Dwars door Vlaanderen (od leve proti desni): Christophe Laporte, Dylan van Baarle in Tim Merlier. Foto: EPA

Tudi sicer se je dirka razvnela v drugi polovici, kjer so morali kolesarji premagati številne vzpone in tlakovane ceste. Van Baarle je napadel v pravem trenutku, ušel je tekmecem in se razveselil pete zmage v karieri.

Najbližji zasledovalec, Francoz Christophe Laporte (Cofidis), je v cilj prispel 25 sekund za zmagovalcem, tretji je bil Belgijec Tim Merlier (Alpecin Fenix).

Dan bosta skušala čim prej pozabiti Francoz Julian Alaphilippe (Deceuninck Quickstep) in Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin Fenix). V njuni skupini ni bilo pravega sodelovanja, na koncu sta moči hranila za Dirko po Flandriji. Edini Slovenec na dirki, Luka Mezgec, dirke ni dokončal.

Roeselare-Waregem, 184,1 km:          
  1. D. VAN BAARLE    NIZ      3:58:59
  2. C. LAPORTE       FRA        +0:26
  3. T. MERLIER       BEL          vsi
  4. Y. LAMPAERT      BEL             
  5. T. VAN DER SANDE BEL             
  6. A. KRISTOFF      NOR         isti
  7. G. VAN AVERMAET  BEL             
  8. A. TURGIS        FRA             
  9. F. SENECHAL      FRA             
 10. J. STUYVEN       BEL          čas
...
                                      
 Mezgec dirke ni dokončal.            

"Dobiti polklasiko je nekaj posebnega. Nekaj zares pomembnega. Lanska sezona po vsem, kar se je zgodilo, ni bila dobra, a letos smo na zelo dobri poti. Letos se klasik lotevamo drugače, precej napadalneje. Lepo je tako dirkati, vesel sem, da mi je danes uspelo," je po zmagi dejal presrečni van Baarle.

Kolesarski svet sicer z nestrpnostjo pričakuje drugi spomenik sezone, Dirko po Flandriji, ki je v nedeljo. Kolesarji se bodo pomerili na 263,7 km dolgi trasi med Antwerpnom in Oudenaardom.

Zmaga van Vleutnovi

Nizozemska zvezdnica Annemiek van Vleuten je zmagovalka ženske različice Dirke skozi Flandrijo. Dobrih 122 km dolgo traso je premagala v treh urah in štirih minutah za 75. zmago v karieri. Od Slovenk je bila najboljša Eugenia Bujak na osmem mestu.

V cilj je 31-letna Poljakinja, ki zadnjih nekaj let kolesari za Slovenijo in moštvo Ale BTC Ljubljana, pripeljala 19 sekund za zmagovalko. Za zmago sta se udarili van Vleutenova in Poljakinja Katarzyna Niewiadoma, ki pa je morala priznati premoč uglednejši tekmici.

Od preostalih Slovenk je bila Špela Kern (Massi-Tactic) 41. z zaostankom 4:40 minute. Urška Žigart (Team Bike-Exchange) je preizkušnjo končala na 104. mestu (+9:02). (sta)