Mathieu van der Poel z granitno kocko, znamenito lovoriko, ki jo poleg napisa na ploščici v skupnih prhah starega velodroma dobijo zmagovalci
Mathieu van der Poel z granitno kocko, znamenito lovoriko, ki jo poleg napisa na ploščici v skupnih prhah starega velodroma dobijo zmagovalci "kraljice vseh klasik". Foto: EPA

Letos je že zmagal na enem "spomeniku", dirki Milano–San Remo pred tremi tedni. Na Dirki po Flandriji, ki jo je dobil v letih 2020 in 2022, pa je bil prejšnjo nedeljo drugi za Tadejem Pogačarjem.

Tokrat je drugo mesto zasedel van der Poelov moštveni kolega pri ekipi Alpecin Deceuninck, Belgijec Jasper Philipsen, ki je v ciljnem sprintu premagal rojaka van Aerta. Zaostala sta 46 sekund. Prvič po letu 2001 se je zgodilo, da sta bila na vrhu dva kolesarja iz iste ekipe.

Četrti je bil svetovni prvak iz leta 2019, Danec Mads Pedersen, peti Švicar Stefan Küng, peti pa kralj kronometrov, Italijan Filippo Ganna.

Edini slovenski predstavnik Matej Mohorič (Bahrain Victorious) na 256,6 km dolgi dirki ni dosegel odmevnejšega izida. V cilj je prišel na 29. mestu pet minut in 36 sekund za van der Poelom.

Dirka v lepem in suhem vremenu je bila najhitrejša v zgodovini, saj je zmagovalec kolesaril s povprečno hitrostjo 46,8 kilometra na uro (lani 45,8 km/h).

Van der Poel je postal četrti kolesar, ki je v istem letu slavil na dirkah Milano–San Remo in Pariz–Roubaix. Nazadnje je to uspelo Nemcu Johnu Degenkolbu leta 2015. Foto: EPA
Van der Poel je postal četrti kolesar, ki je v istem letu slavil na dirkah Milano–San Remo in Pariz–Roubaix. Nazadnje je to uspelo Nemcu Johnu Degenkolbu leta 2015. Foto: EPA

MvdP: Uresničile so se mi sanje

"To je bila sijajna moštvena predstava. Jasper je končal drugi, bolje od tega ne gre. Zame je to eden najboljših dni na kolesu. Počutil sem se močno, nekajkrat napadel, a se je bilo res težko znebiti preostalih. Na zadnjem odseku sem se po padcu Degenkolba znašel sam, potem ko sem ujel van Aerta," je po 42. zmagi v karieri dejal van der Poel.

"Najbrž bi oba z van Aertom prišla skupaj do cilja, če ne bi imel preluknjane gume. Imel je precej nesreče, sam pa sem imel srečo in dobre noge. Res je neverjetno, težko je opisati občutke ob prihodu na velodrom. Za mano je najboljša sezona klasik do zdaj. Uresničile so se mi sanje. Danes ljubim Roubaix," je še dodal MvdP, pred dirko prvi favorit na stavnicah.

Mohorič: Nisem bil dovolj spredaj, da bi lahko držal priključek

Mohorič je svojo oceno predstavil v pogovoru za Val 202: "Noge so bile sicer prave, pripravljenost pa na vrhunski ravni, a v odločilnem trenutku pred Arenbergom preprosto nisem bil dovolj spredaj, da bi lahko držal priključek. Bil sem na 15., 17. mestu, to je bilo preveč zadaj. Spredaj so narekovali oster ritem, nekje pri 10. mestu se je skupina pretrgala in bilo je tako rekoč nemogoče ujeti priključek, čeprav sem imel skozi Arenberg dober občutek. 20 sekund je bilo nemogoče izničiti, tudi zaradi tega, ker preostali v ozadju niso bili dovolj močni, da bi zmogli sodelovati in loviti ubežnike. Takšna je ta dirka, zato jo imam tudi tako rad, ker sem običajno zelo dober v pozicioniranju, a tokrat se ni izšlo."

Van der Poel izkoristil smolo van Aerta za zmago na severnem peklu

Po nesreči v glavnini v ospredju ostalo 13 kolesarjev

Najprej so bili na čelu dirke Jonas Koch (Bora Hansgrohe), Derek Gee (Israel PremierTech), Sjoerd Bax (UAE Emirates) in Juri Hollman (Movistar), privozili so si že skoraj dve minuti naskoka pred glavnino, v kateri pa je napadel Jumbo Visma. Člani nizozemskega moštva z enim glavnih favoritov Woutom van Aertom so dobrih 100 km pred ciljem razbili glavnino in konkretno zmanjšali zaostanek za kvartetom v ospredju.

Van Aertu je sledil njegov moštveni kolega Christophe Laporte, pa tudi Mathieu van der Poel in še nekateri drugi kolesarji. V arenberškem gozdu so ubežnike ulovili. Takoj ob vstopu v sloviti predel s kockami je Geeju počila pnevmatika, v ozadju pa se je zgodila nesreča v glavnini. Na tleh se je znašel tudi lanski zmagovalec Dylan van Baarle (Jumbo Visma).

Foto: EPA
Foto: EPA

V ospredju se je izoblikovala skupina 13 kolesarjev (van Aert, van der Poel, Küng, Pedersen, Ganna, Philipsen, G. Vermeersch, Degenkolb, Rex, Koch, Bax, Walscheid in Hollmann). Mohorič je ostal v preostanku glavnine, ki je počasi zaostala slabi dve minuti za vodilno skupino.

Približno 50 km pred ciljem so se na čelu začeli napadi van der Poela, skupina pa se je zmanjšala na sedem kolesarjev. V njej so bili van Aert, van der Poel, Küng, Pedersen, Ganna, Philipsen in Degenkolb.

16 km do konca je na zadnjem izmed treh najtežjih tlakovanih odsekov, označenih s petimi zvezdicami zahtevnosti (Carrefour de l'Arbre), napadel van Aert, sledil mu je lahko le van der Poel. John Degenkolb (Team DSM) je nekaj sekund pred tem padel, ko mu je ob cesti med tlakovci in gledalci ostalo premalo prostora.

Ob koncu 2,1 km dolgega odseka zahrbtnih kock pa se je van Aertu predrla pnevmatika na zadnjem kolesu, zato je moral ustaviti. 28-letni van der Poel se je sam odpeljal naprej, si hitro privozil približno 25 sekund prednosti ter po nekaj manj kot petih urah in pol v Roubaixu zmagoslavno dvignil roke v zrak.

Ni ponovil lanskega dosežka

Mohorič je kolesarski "spomenik" v Franciji, ki se ga je oprijel vzdevek "severni pekel", sicer označil za glavni cilj sezone. Toda 28-letni kolesar iz Podblice pri Kranju je imel že na prejšnjih spomladanskih klasikah letos precej težav. Padel je na dirki Gent–Wevelgem, nato pa še na Dirki po Flandriji. Odnesel jo je brez poškodb in je bil danes kapetan svojega moštva.

Kot je povedal v preteklih dneh, se je predvsem zaradi padca v Flandriji na najprestižnejšo enodnevno dirko podal brez pričakovanj, a je vseeno sanjal o stopničkah. Lani je na velodromu, kjer se konča slovita dirka, zasedel peto mesto.

Mohorič se je izognil padcem in končal severni pekel na 29. mestu
Sorodna novica Velikonočni severni pekel: Mohorič v drugi vrsti favoritov

Na trasi od Compiegna do Roubaixa je bilo letos 55 km zahtevnih tlakovanih odsekov, ki so prava preizkušnja tudi za roke kolesarjev. Na teh delih morajo imeti tekmovalci veliko sreče, saj so padci in tehnične okvare pogosti. Prav vsi pridejo na vrsto po okoli 100 km. Kolesarji so morali premagati 29 odsekov, ki so različnih dolžin in težavnosti.

Četrti "spomenik" sezone bo 23. aprila, ko se bodo kolesarji merili na dirki Liege–Bastogne–Liege. Na njej bo nastopil tudi Pogačar in tam lovil drugo zmago po letu 2021.

Valjavec šesti na dirki mladincev

Mladinsko preizkušnjo Pariz–Roubaix je dobil Francoz Matys Grisel, najboljši Slovenec je bil Erazem Valjavec na šestem mestu. Boljši so bili v preteklosti le četrtouvrščeni Martin Otoničar (2012), Gašper Mulej (2006) in Simon Špilak (2004).

Compiegne-Roubaix, 256,6 km:          
  1. M. VAN DER POEL   NIZ     5:28:41
  2. J. PHILIPSEN      BEL       +0:46
  3. W. VAN AERT       BEL    isti čas
  4. M. PEDERSEN       DAN        0:50
  5. S. KÜNG           ŠVI        isti
  6. F. GANNA          ITA         čas
  7. J. DEGENKOLB      NEM        2:35
  8. M. WALSCHEID      NEM        3:31
  9. L. REX            BEL        3:35
 10. C. LAPORTE        FRA        4:11
 ...                                  
 29. M. MOHORIČ        SLO        5:36