V barvah državnega prvaka v Sloveniji bo Matej Mohorič vidno izstopal na spomladanskih klasikah, na katerih želi doseči dober rezultat ravno na najpomembnejših enodnevnih dirkah – spomenikih. Foto: TBV/Bettini Photo
V barvah državnega prvaka v Sloveniji bo Matej Mohorič vidno izstopal na spomladanskih klasikah, na katerih želi doseči dober rezultat ravno na najpomembnejših enodnevnih dirkah – spomenikih. Foto: TBV/Bettini Photo

Decembra se večina ekip svetovne serije zbere na pripravah v provinci Alicante, ob Beli obali (Costa Blanca), ki je s svojimi hribi in tudi gorami v neposrednem zaledju ter milo zimsko klimo idealno zatočišče pred pravo zimo. Altea je kraj priprav za najbolj slovensko obarvano ekipo v svetovni seriji, to je Bahrain Victorious (TBV), ki je v nedeljo pripravil virtualno druženje s svojimi petimi glavnimi aduti, med katerimi je bil kot običajno najbolj zgovoren in poveden Matej Mohorič.

Prva dirka v Valencii, prvi cilj pa Sanremo, a tudi Flandrija

"Moj program je bolj ali manj začrtan, čeprav še ni stoodstotno potrjen. Začel bom v Španiji, verjetno februarja na Dirki po Valencii, a moji prvi cilji bodo na vrsti pozneje v sezoni. Sodeloval bom na otvoritvenem vikendu klasik v Belgiji. Nato se bodo začele moje glavne dirke spomladanskega dela sezone: Strade Bianche, Od Tirenskega do Jadranskega morja, Milano–Sanremo in nekaj kockastih klasik, med njimi tudi Dirka po Flandriji in Pariz–Roubaix. Verjetno bom dirkal tudi na preizkušnji Liège-Bastogne-Liège," je obsežen spomladanski program dirk predstavil 27-letnik iz Podblice v občini Kranj.

Mohoričev program dirk za 2022

Po Valencii (2.-6. 2.)
Omloop (26. 2.)
Kuurne-Bruselj-Kuurne (27. 2.)
Strade Bianche (5. 3.)
Tirreno-Adriatico (7.-13. 3.)
Milano-Sanremo (19.3.)
Po Flandriji (3. 4.)
Amstel Gold Race (10. 4.)
Paris-Roubaix (17. 4.)
Valonska puščica (20. 4.)
Liège-Bastogne-Liège (24. 4.)
Dirka po Sloveniji (15.-19. 6.)
Dirka po Franciji (1.-24. 7.)
Po Beneluksu (7.-13. 8.)
VN Québeca (9. 9.)
VN Montréala (11. 9.)
SP Wollongong (25. 9.)

Že ob izteku pretekle sezone je potrdil, da so ga uspehi v letu 2021 utrdili v nameri, da bi več dirkal na klasikah, tudi tistih tlakovanih s kockami. Rezultatsko bo svoje moči in ambicije podredil uspehu na treh od štirih spomladanskih spomenikov. Na Sanremu je dirkal že petkrat, leta 2019 pa je bil na Vii Roma peti, letos enajsti. Na najbolj priljubljenem spomeniku med kolesarji Ronde van Vlaanderen je nastopil le leta 2019 (41.), po Ardenih v Liègu pa je bil lani četrti, letos deseti.

Dirka po Sloveniji kot priprava za TdF

"Po Liègu si bom vzel predah po spomladanskih dirkah in se po počitku začel pripravljati za Dirko po Franciji. Upam, da bom pred Tour de France znova šel na Dirko po Sloveniji. Ker bo prvi del sezone zelo intenziven, si bi pred Dirko po Franciji želel nastopiti na 'manjši' in bolj umirjeni dirki," je Mohorič razkril namen, da bi ponovil lanski scenarij. Lani je ravno na največji domači dirki spilil formo, ki mu je nato na Dirki po Franciji prinesla kar dve etapni zmagi, in to v njegovem značilnem slogu – z napadom od daleč.

V Beneluks na skupno zmago, cilj znova tudi SP

"Po Franciji se bom verjetno znova osredotočil na svetovno prvenstvo. V okviru priprav nanj bi šel na Dirko po Beneluksu in na kanadski klasiki, če bo to mogoče, res pa je to še daleč, in to se lahko še spremeni," je slovenski državni prvak s cestne dirke potrdil, da ga za konec sezone znova mika izziv mavrične majice. Bržkone je to izziv tudi zaradi razkrite trase cest in zlasti vzponov v Wollongongu, kjer se bo 25. septembra odvil naslednji SP in bo po do zdaj videnem ponujal kar nekaj možnosti za uspeh ravno kolesarjem tipa Mohorič.

Sorodna novica Avstralci presenetili – poskočna proga in ne za čiste sprinterje

2021: štiri zmage in kar osem drugih mest

Kako opisati in kam uvrstiti dvanajstega kolesarja sezone 2021, je zahtevna naloga, njena rešitev pa ni enoznačna. Po uspešni pretekli sezoni, v kateri je dosegel štiri zmage (DP v Kopru, 7. in 19. etapa Dirke po Franciji in zadnja (7.) etapa Dirke po Beneluksu), je nabral še osem drugih mest in za dobro mero še eno tretje mesto.

Stopničke od baskovske klasike do poskočnih etap Katalonije in Poljske ter Slovenije vnovič dokazujejo, da zna Mohorič dirkati na različnih terenih in dirkah. Ravno na vsestranskost pa želi staviti še naprej.

Vnovič z roko v roki s Colbrellijem

Mohorič lahko računa na Colbrellija in obratno

"Imamo močno ekipo za klasike in nisem edini vodja. Ob meni je še kar nekaj močnih kolesarjev, kot so Matej Mohorič, Heinrich Haussler in Fred Wright. Vsi bodo imeli pomembno vlogo na klasikah. Če ne bom v najboljši dnevni formi, bom prvi, ki bo pomagal ekipnim kolegom, kot je Matej. Tako sva skupaj delala na Dirki po Beneluksu in tako bova še kdaj dirkala. Pokazala sva skupno moč," je ob svojem delu pogovora dejal Sonny Colbrelli, ki bo na spomladanskih klasikah ravno z Mohoričem predstavljal udarno navezo Bahrain Victoriousa.

"Lahko sem dober na enodnevnih dirkah in krajših etapnih dirkah, lahko pa tudi zmagam na etapah tritedenskih dirk. Težko se je zato osredotočiti samo na en cilj in eno zvrst dirk, zato bomo naredili tako, kot smo vedno počeli – prepoznavali bomo več in različne cilje. Najprej klasike, zlasti med Sanremom in Liègeem. Potem bom naredil vse, da pridem v dobri formi na Dirko po Franciji in skušam znova osvojiti kakšno etapo. Po Touru se bom bolj osredotočil na tedenske dirke, kot je Benelux Tour. Lani smo bili na tej dirki s Sonnyjem Colbrellijem zelo dobri, saj sva končala on na prvem, sam pa na drugem mestu, vsaj z etapno zmago. To bo zelo težko ponoviti, ni pa nemogoče," je slovenski adut Bahrain Victoriusa podal svoje cilje za leto 2022.

Pri ekipi iz Bahrajna na začetku priprav v Alteii še niso razdelili kapetanskih vlog za grand toure. Jack Haig (konec poletja skupno tretji na La Vuelti), Mikel Landa in Damiano Caruso (spomladi drugi na Giru) si bodo delili breme, zadnja dva si nadvse želita Dirke po Italiji, ki je v izvedbi za 2022 vabljiva tudi zaradi manjka kronometrskih kilometrov. Nasprotno kot Mohorič je svoj program zelo natančno predstavil tudi evropski prvak in zmagovalec blatnega severnega pekla Sonny Colbrelli.

Fotogalerija s priprav Bahrain Victoriousa (foto: Charly Lopez in Bettini Photo)

Sorodna novica "Preprosto se je usesti na kolo. Pakiranje, lovljenje letal in covidprotokoli so bolj stresni."

TBV del elitne peterice svetovne serije

Ekipa, ki jo je leta 2017 ob finančni injekciji šejka Naserja bin Hamad al Khalifa na noge postavil Milan Eržen, ki je še zdaj vodja bahrajncev, je bila v sezoni 2021 velika uspešnica cestnega kolesarstva – skupaj 31 zmag, od tega kar 16 v okviru elitne svetovne serije, več sta jih med 19 ekipami zbrala le Jumbo Visma (19) in Deceuninck QuickStep (25). Pod vodstvom športnega direktorja Gorazda Štanglja je Bahrain Victorious dobil prestižno ekipno razvrstitev tako na Tour de France kot La Vuelti.

Bahrain Victorious je po UCI-točkah peta ekipa, ki z omenjenima in UAE Emirates ter INEOS Grenadiers vidno odstopa od drugih, pri čemer naj bi ravno oni imeli še najmanjši proračun izmed peterice.

Trdni temelji in odlični materiali

Ker je bil med peterico gostov ravno Mohorič najbolj zgovoren, je slovenski kolesar, ki tudi med tujimi novinarji slovi po analitičnem pristopu, skušal pojasniti razloge za letošnji uspeh zalivske ekipe.

Sorodna novica Mohorič zagnal fundacijo za pomoč mladim kolesarjem

"Na pripravah vlada izredno vzdušje po uspehih v zadnjem letu. Mislim, da se vse začne pri nas. Ustvarili smo zelo trdne temelje in gradili na tem. Imamo odličen kader, verjamemo vase, imamo izredno dobro podporo in opremo. Veliko majhnih stvari se je zložilo. Zadali smo si visoke, a dostopne cilje, ki nam jih uspe delno tudi izpolniti. A ni vse šlo odlično, imeli smo tudi kar nekaj smole. Na primer, Mikel Landa je moral po padcu odstopiti na Giru, na katerem je bil naš vodja, enako se je zgodilo Jacku Haigu na Dirki po Franciji. Smo pa imeli več sreče na drugih dirkah, četudi je bilo še vedno zelo veliko tudi drugih mest. Na koncu smo imeli zelo dobro leto, vendar lahko stvari še izboljšamo," je prepričan Mohorič.

V 2022 nimam namena tekmovati na velodromu, zaenkrat se želim najprej vpeljati s treningi, v prihodnje bomo pa skupaj z ekipo videli če bo smiselno načrtovati priprave na tekmovanja v tej zvrsti kolesarstva.

Mohorič o dirkanju na stezi.

Čas za pogovore in izboljšave

Slovenski kolesarski as je poudaril tudi vrhunski material, ki ga ima na voljo ekipa, zlasti kolesa proizvajalca Merida, ki jih dopolnjujejo preostali opremljevalci. "Priprave v decembru in januarju so tudi priložnost za premislek, pogovore in izboljšave," je pomen temeljnih skupnih priprav v Španiji še poudaril Mohorič, pred katerim je pomlad, polna dirk in ciljev tudi za lastni uspeh.

Ob nedeljskem pogovoru z mediji je Mohorič poudaril pomen ustanovitve lastne fundacije, s katero želi na eni strani pomagati mlajšim reprezentančnim kategorijam, na drugi pa pomagati k večjemu številu lokalnih dirk za mladoletne kolesarje. Pri tem sodeluje s svojim matičnim klubom KK Kranj.
Ob nedeljskem pogovoru z mediji je Mohorič poudaril pomen ustanovitve lastne fundacije, s katero želi na eni strani pomagati mlajšim reprezentančnim kategorijam, na drugi pa pomagati k večjemu številu lokalnih dirk za mladoletne kolesarje. Pri tem sodeluje s svojim matičnim klubom KK Kranj. "Že do zdaj sem pomagal svojemu Kranju, a neformalno oziroma nisem tega poudarjal. Ko sem videl, kaj počne Pogačar s Pogi Teamom v svojem Rogu, me je to spodbudilo, da to tudi sam formaliziram. Pojavili so se sponzorji in opremljevalci, ki jih bom zastopal, ves prihodek pa bo namenjen fundaciji. Tudi Roglič počne nekaj podobnega. Skušamo vrniti slovenskemu kolesarstvu. Mislim, da je bilo v mojih časih vseeno nekoliko bolje, ker je bil finančni vložek manjši. Ni zahtevalo toliko denarja kot zdaj. Poskušali bomo pomagati mlajšim, da bodo imeli bodo najboljšo podporo – upamo, da jim bomo tako pomagali pri razvoju." Foto: Organizator/Bettini Photo