Jonas Vingegaard je v Baskiji znova dokazal odlično pripravljenost. Foto: EPA
Jonas Vingegaard je v Baskiji znova dokazal odlično pripravljenost. Foto: EPA

Zmagovalec lanske Dirke po Francij in Španec sta ciljno črto prečkala dve sekundi pred prvo zasledovalno skupino. Vingegaard je tako še povečal vodstvo v skupnem seštevku. Landa je bil drugi že po treh etapah, zdaj pa zaostaja 12 sekund. Namreč 26-letni Danec je poleg bonifikacijskih sekund za zmago dobil še tri dodatne sekunde, ker je bil najboljši na ravninskem vmesnem cilju, ko je bila večja skupina še skupaj.

Santurtzi-Santurtzi, 175,7 km:        
  1. J. VINGEGAARD     DAN     3:51:58
  2. M. LANDA          ŠPA    isti čas
  3. M. SCHMID         ŠVI       +0:02
  4. M. SOBRERO        ITA         vsi
  5. B. McNULTY        ZDA    isti čas
134. D. NOVAK          SLO       15:29
                                      
Skupni vrstni red po 4. etapi:        
  1. J. VINGEGAARD     DAN    17:08:56
  2. M. LANDA          ŠPA       +0:12
  3. D. GAUDU          FRA        0:31
  4. M. SOBRERO        ITA        0:33
  5. I. IZAGIRRE       ŠPA        0:33
136. D. NOVAK          SLO       51:10

Vingegaard je sicer na zadnjem, najtežjem in najdaljšem izmed tokratnih kategoriziranih vzponov najprej odgovoril na nekaj napadov, nato pa sam pospešil in si priboril prednost. Pozneje ga je dohitel Landa, s katerim sta prišla skupaj na vrh La Asturiane.

Sledil je še spust, po katerem so ju zasledovalci, katerih sprint je dobil Švicar Mauro Schmid (Soudal Quick Step), skoraj ujeli, zmanjkali sta jim dve sekundi. V sprintu 33-letni Bask ni bil kos Vingegaardu. V zasledovalni skupini je bilo 19 kolesarjev, tudi Francoz David Gaudu (Groupama FDJ), ki je obdržal tretje mesto v skupni razvrstitvi, zdaj za Vingegaardom zaostaja 31 sekund.

"Zelo sem vesel te zmage. Nisem je pričakoval. Dobro sem se počutil na zadnjem klancu. Tekmeci so napadali, potem pa sem se še jaz odločil, da poskusim. Landa me je dohitel in potem sva sodelovala. Približali so se nama, a na koncu sem vseeno lahko sprintal, kar me zelo veseli. Na tej dirki je kar nekaj zelo močnih kolesarjev. Tokrat sem se počutil zelo dobro, zakaj torej ne bi poskusil z napadom. Radi bi imeli 30 sekund prednosti, toda takšno je kolesarstvo. V petek nas čaka nov zahteven dan. Zagotovo bo marsikdo poskušal z napadi. Vsaka sekunda šteje. Prav bodo prišle tudi tri dodatne bonusa, ki sem jih dobil med etapo," je povedal Vingegaard.

Edini slovenski predstavnik na dirki Domen Novak (UAE Emirates) je bil tokrat 134., skupno pa zaseda 136. mesto. Do konca sta še dve etapi. V petek se bo preizkušnja začela in končala v Amorebieti. Na 166 km dolgi trasi karavano čakajo številni klanci, med njimi so štirje vzponi kategorizirani.

Results powered by FirstCycling.com