Aleksander Vlasov proslavlja prvo etapno zmago v svetovni seriji. Foto: EPA
Aleksander Vlasov proslavlja prvo etapno zmago v svetovni seriji. Foto: EPA

26-letni Vlasov je v letošnji sezoni v zelo dobri formi, pred Dirko po Romandiji pa je bil najboljši še na večdnevni Dirki po Valencii.

Danes je v cilj po 15,84 km dolgi etapi od Aigleja do Villarsa z 11 km dolgim vzponom pripeljal s časom 33:40 minute ter za 31 sekund ugnal v etapi drugouvrščenega Nemca Simona Geschkeja (Cofidis), od tretjega domačina Gina Mäderja (Bahrain Victorious) pa je bil hitrejši za 36 sekund.

V skupnem seštevku je zadnji dan Vlasov napredoval s tretjega na prvo mesto in prehitel do danes vodilnega Avstralca Rohana Dennisa (Jumbo Visma). Ta je sicer specialist za vožnjo na čas, a navkreber ni kos najboljšim. Zasedel je 22. mesto z 2:12 minute zaostanka in zdrsnil na osmo mesto v seštevku, v katerem je s šestega na drugo mesto skočil Mäder (+0:50), na tretje pa se je z devetega povzpel Geschke (+0:55).

Edini slovenski predstavnik na dirki Jan Polanc (UAE Team Emirates) je bil danes 46. z zaostankom 3:18 minute. V skupnem seštevku je zasedel 67. mesto, za zmagovalcem pa je zaostal 27:39 minute.

Na Dirki po Romandiji je 29-letni slovenski kolesar opravljal vlogo pomočnika mlademu Špancu Juanu Ayusu (skupno je končal na četrtem mestu) in domačinu Marcu Hirschiju. Polanc ima v letu 2022 že 44 tekmovalnih dni.

Bennettu dirka Eschborn–Frankfurt
Irec Sam Bennett (Bora Hansgrohe) je zmagovalec 59. klasike Eschborn–Frankfurt.

To je bila 57. zmaga v karieri in prva v tej sezoni za 31-letnega Bennetta, ki je bil v sprintu premočan za tekmece. Slavil je z dolžino kolesa in pol prednosti. V tesnem boju za drugo mesto je Gaviria ugnal Kristoffa, sicer rekorderja s štirimi zmagami na tej dirki.

Slovencev na prvi od dveh nemških klasik v sezoni svetovne serije ni bilo na startu. Do zdaj je to preizkušnjo leta 2013 dobil Simon Špilak.

Naslednja dirka svetovne serije bo prva tritedenska preizkušnja v sezoni, Dirka po Italiji. Začela se bo v petek, 6. maja, v Budimpešti na Madžarskem. Končala se bo v Veroni 29. maja in bo v 19. etapi (27. 5.) delno potekala tudi po slovenskih cestah.